| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Rozmycie konkretnych miejsc za pomocą Corela
mateuszstola - 28 Luty 2015, 16:54 Temat postu: Rozmycie konkretnych miejsc za pomocą Corela Witam serdecznie, chciałbym dowiedzieć się jak można rozmyć za pomocą programu CorelDraw X6 określonych miejsc na obrazku. Pokazuje przykład poniżej. Jeżeli powtórzyłem temat, przepraszam.
Artur Miernik - 28 Luty 2015, 17:25
W Draw:- powielasz bitmapę (naciśnij szary [+] na klawiaturze numerycznej);
- i przycinasz ją do takiego obszaru, który ma być rozmyty. Najszybciej zrobisz to narzędziem Kadrowanie* (trzecia ikona na pasku narzędzi);
- Następnie z menu Mapy bitowe/Rozmywanie… wybierasz interesujący Cię filtr rozmycia. Najczęściej będzie to rozmywanie gaussowskie.
W Photo-Paint jeszcze szybciej:- zaznaczasz obszar do rozmycia (narzędziem maski — trzecia ikona od góry);
- Następnie z menu Efekty/Rozmywanie… wybierasz interesujący Cię filtr rozmycia.
_________
* — coś mnie tknęło i postanowiłem powtórzyć, to, co Ci z głowy napisałem powyżej i właśnie… znalazłem błąd w wersji Corela, którą akurat mam otworzoną. Więc, jeśli przypadkiem, już po kadrowaniu, rozmycie wykona się tak, jakbyś kadrowania nie robił, to Ty także masz wspomniany błąd. Jeśli tak, napisz, a podam Ci co z tym fantem zrobić.
|
|