Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Rozcięcie 2 obiektór i stworzenie jednej krzywej

RossiQ - 5 Marzec 2015, 02:18
Temat postu: Rozcięcie 2 obiektór i stworzenie jednej krzywej
Witam. Proszę o pomoc jak wykonać następującą rzecz.
Mam 2 kwadraty. ich wypełnienia mnie nie interesują tylko kontury. Są aby zobrazować problem.

Przecięcie jednego z nich narzędziem nóż rozcina go i robi 2 obiekty z zamkniętymi krawędziami.

Wkładając czerwony kwadrat do niebieskiego zrobiłą mi się niebieska rama. Czy jest możliwość przecięcia jej i połączenia w jedną krzywą??

Bądź połączenia 2 kwadratów 2 równoległymi liniami i stworzenia jednej krzywej o kształcie 2 kwadratów połączonych linią.
Zależy mi tylko na konturach a nie na wypełnieniu.
Wiem że można rozłączać krzywe w obydwu obiektach i łączyć je ręcznie ale czy jest jakieś narzędzie które to przyspiesza?

Trurl - 5 Marzec 2015, 11:10

Ustaw te kwadraty tak, jak mają być, zaznacz je i połącz (Ctrl+L). :-)
RossiQ - 5 Marzec 2015, 11:58

No to to ja wiem ale teraz proszę o rozcięcie tego aby uzyskać taki efekt ale szpara ma być 0,1mm
restauro - 5 Marzec 2015, 12:29

Z prawej ma 0,1 z lewej 1 mm
Rysujesz pasek Krzywą Beziera , ustalasz na górnej półce porządną grubość i przekształcasz kontur w obiekt .Następnie wycinasz .

RossiQ - 5 Marzec 2015, 13:29

Kontur tylko nowej linii czy całości i jak to przekształcić w obiekt?
Kombinuje i nic mi nie wychodzi
:(

restauro - 5 Marzec 2015, 13:51

Rysujesz linię krzywa Berezie ,ustalasz grubość i zaznaczasz (dotykasz wskaźnikiem) Następnie Rozmieszczenie -Przekształć kontur w obiekt.
Po przekształceniu ustawiasz linie w pożądanym miejscu . Zaznaczasz najpierw linie później z klawiszem Shift prostokąt .Uaktywni się na górnej belce min. opcja Przytnij .Klikasz na nią .Następnie - Rozmieszczenie -Rozłącz krzywą .
Tak to łopatologicznie opisałem ,ponieważ nie wiem na ile znasz program .

Rozmieszczenie -Rozłącz krzywą . potrzebujesz jeśli chcesz rozdzielić dwie połówki .Jeśli rozcinasz jedną nie jest ta opcja potrzebna

Trurl - 5 Marzec 2015, 13:57

Połóż na tym kwadracie z dziurą (kwadratową) wypełniony prostokąt o szerokości szpary, którą chcesz uzyskać i wykonaj akcję Window/Dockers/Shaping/Trim.
restauro - 5 Marzec 2015, 13:58

Trurl napisał/a:
Połóż na tym kwadracie z dziurą kwadratową wypełniony prostokąt o szerokości szpary

to ma być 0,1 mm , ciężko będzie prostokątem .

RossiQ - 5 Marzec 2015, 14:01

Dzięki Tobie już sobie poradziłem.
Pozdrawiam.

Trurl - 5 Marzec 2015, 21:11

Cytat:
to ma być 0,1 mm , ciężko będzie prostokątem

Masz rację, Restauro. Nie doczytałem, że to wycięcie jest szerokości 0,1 mm. Twoja zamiana linii na obiekt jest jedynym dobrym rozwiązaniem problemu. :-)

P.S. Czy w Gdyni dużo jest architektury w stylu art déco? - Pewnie dużo, bo Gdynia powstawała w czasach rozkwitu tego stylu...

bidon184 - 5 Marzec 2015, 21:28

uff Trul tu tego u nas za duzo nie ma, to jednak kaszubski styk ,Gdynia czyli Gdenia znaczy bagno :-) podmokly teren,ale troche artysci poszaleli ,niestety debile poparu chcieli to zmienic,ale troche zostalo ,dworzec,konkretnie sala dawnego warsu,kino atlantic,tylko nie wiem co sie teraz dzieje z terakota,warszawa,troche zniszczona no i goplana ,ale to chyba znow wojsko wzielo ,reszta ,kolego to wspomnienia ale piekne,chociazby skwer kwiatkowskiego gdzie stala przepiekna wierba placzaca teraz jest niestety debilny budynek o dumnej nazwie ,porazka normalnie :cry:
chezare - 6 Marzec 2015, 01:46

Nie wiem jak wy to wszystko zrozumieliście, w każdym razie te kombinacje z konturem to niepotrzebna robota, bez problemu można narysować prostokąt w którym jeden bok ma wymiar 0,1 mm i bez problemu przycinając takim prostokątem inny obiekt, zrobić w nim szparę 0,1 mm :-)

restauro - 6 Marzec 2015, 09:50

Nie jest tak źle trochę zostało Na szczęście wojna nie zniszczyła zbytnio miasta.
Przedwojenna architektura to głównie Modernizm i trochę Art Deco oraz modernizm z detalami Art Deco . (poczta ,dworzec)
Taką perełką jest dawny budynek Banku Polskiego ( róg 10 Lutego i 3 Maja) Straż Pożarna - Władysława IV , Dom Rybaka ,