Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Wizytówka

Adamo - 13 Marzec 2015, 17:51
Temat postu: Wizytówka
https://youtu.be/SWSYP_V4aUM?t=4m21s
Witam, w 4:20 chcialbym w corel zrobic ten krok, ale gdy to klikam - te wypelnienie to caly obraz, cale tlo zmienia kolor, nie moge przeciagac...

Pragne zaznaczyc, ze mam wersje x7 corela.
Nie wiem czy wypelnianie jest w tej wersji inne czy co, czy gdzie indziej. prosze o pomoc

restauro - 13 Marzec 2015, 18:55

Adamo napisał/a:
cale tlo zmienia kolor, nie moge przeciagac...

Kliknij na klawisz " G" (Interakcyjne wypełnianie ) i dodaj w kwadracikach drugi jaśniejszy kolor

Adamo - 13 Marzec 2015, 20:50

Ale ja jestem glupi, dawalem na inteligentne wypelnianie
restauro - 13 Marzec 2015, 21:17

Adamo napisał/a:
Ale ja jestem glupi,

Raczej musisz opanować trochę podstaw.Polecam
http://corel.wodip.opole.pl/

Adamo - 14 Marzec 2015, 11:30

A gdzie znajde wypelnienie radialne? Fragment filmu 2:29, ponizej moje zdj.
restauro - 14 Marzec 2015, 12:04

Wypełnienie Tonalne - Radialne (Promieniowe)

http://corel.wodip.opole....wypelnianie.htm

Adamo - 14 Marzec 2015, 12:07

Za duzo slow, gdzie to jest bez tego artykulu :/
restauro - 14 Marzec 2015, 12:10

Skoro trzy słowa to za dużo , to pewnie nikt nie jest w stanie Ci pomóc.
Adamo - 14 Marzec 2015, 12:14

Mam takie coś... Ten poradnik jest do starszej wersji

Jest eliptyczne, liniowe, stożkowe, prostokątne z tego co widzę -.-

Shame - 14 Marzec 2015, 12:36

EPILPTYCZNE to chyba wystarczające określenie, prawda? Koło jest szczególnym przypadkiem elipsy, tak jak kwadrat jest szczególnym przypadkiem prostokąta.

Adamo - 14 Marzec 2015, 14:00

A teraz ciag dalszy:

Gdy probuje te ksiezyce wykadrowac - klikam szybkie kadrowanie. Jak widzicie wykadrowalem te pol lewej stronie, a gdy probuje te po prawej to idą mi na środek automatycznie ...

Shame - 14 Marzec 2015, 15:19

Adamo - 14 Marzec 2015, 16:45

Mistrz :D dzieki ;) fajnie ze sa takie osoby jeszcze na tym swiecie co pomagaja reput :)
chezare - 14 Marzec 2015, 17:02

F1 w X7 nie działa?
Adamo - 14 Marzec 2015, 17:54

Nie potrafię usunąć tego tekstu czarnego "Dodaj tekst", nie potrafie tego nawet zaznaczyc... Szlak mnie trafia. Jak sie tego pozbyc tekstu?

Przez to nie moge edytowac w srodku tekstu FIRMA PRODUKCYJN A GRR To sie wydaje chocby w tle jakos skomponowane, nie wiem jak sie pozbyc no

restauro - 14 Marzec 2015, 18:56

Zaznacz tekst i Ctrl + F8
Adamo - 14 Marzec 2015, 20:03

To nic nie pomaga. Moglby mi ktos usunac to: Kliknij tutaj narzędziem tekst aby blablabla :/ nie chce tego, bo mi to przeszkadza jak pracuje...

To wyglada jakby ten tekst byl wkomponowany w tlo cos tam musialem zrobic nie wiem ... -.- :-(

Adamo - 14 Marzec 2015, 20:09

Przenioslem to i razem z tym ciulstwem sie to przenioslo ...
Cysorz - 14 Marzec 2015, 20:34

Sprawdź warstwy, jeżeli nie możesz tego "kliknąć".
chezare - 14 Marzec 2015, 20:41

Jak mógł zaznaczyć, to mógł i kliknąć, choć wystarczyło wcisnąć klawisz Delete.

Adamo - 15 Marzec 2015, 09:53

No wlasnie jak klikne delete to usune caly obraz, nie idzie tego kliknac w tym problem. :roll:
sthefciu - 15 Marzec 2015, 10:15

podeslij plik w x6 to Ci to usune
Shame - 15 Marzec 2015, 10:21

Ze screena widzę, że narzędzie TEKST zostało kliknięte w prostokąt okalający stronę, utworzony poprzez dwuklik na narzędziu PROSTOKĄT (tworzy "ramkę" wielkości strony). Przy tej operacji obiekt (ramka tekstu akapitowego i prostokąt, który wypełnia) został utworzony jako najniższa warstwa w projekcie. Dlatego nie sposób prawie w nią kliknąć, bo po drodze są inne, leżące wyżej obiekty. Dlatego taką ramkę tekstową należy usunąć z MENADŻERA OBIEKTÓW.
Adamo - 15 Marzec 2015, 11:55

Dobra, wszystko cacy juz. Jak zapisuje w pdf to mam wrazenie ze psuje jakosc. Jaki format najlepszy jest do wydruku i po co są spady i jeszcze te z inną nazwą?
bidon184 - 15 Marzec 2015, 13:54

kazdy musi na czxyms zarobic ,i spady repery i inne pierdoly sa wlasnie po to :-) i tak rip to zrobi i tak ale to trzeba wydoic klienta :-) wiec jsak nie wiez po co top niezabieraj sie kolego do grafiki komercyjnej tyle powiem :-)
chezare - 15 Marzec 2015, 15:15

Masz Shame rację, że to pole tekstu akapitowego zostało utworzone w prostokącie tworzącym tło, jest w ten prostokąt wpisane. Chyba przeceniasz jednak Adamo sądząc że 2x kliknął prostokąt i utworzył tło wizytówki, po co mu tysiąc prowadnic? :-)
Załóżmy jednak że niechcący kliknął 2x narzędzie prostokąt i otworzył ślepiska zadziwiony, że ma prostokąt dokładnie wielkości strony, taki prostokąt leży na samym dnie dokumentu, ale ramka tekstu akapitowego z nim związana nie musi leżeć tuż nad nim, może być na dowolnej wysokości, zależy co zostało narysowane między narysowaniem tła i wstawieniem ramki tekstu. Żeby się dobrać do tej ramki tekstowej trzeba ją oddzielić od prostokąta tła (menu Rozmieszczenie), albo, początkujący mogą nie wiedzieć :-) zaznaczyć ramkę tekstu z wciśniętym klawisze ctrl. W ten sposób można zaznaczać dowolny element w grupie. Przez powiązanie ramki tekstu akapitowego z prostokątem tworzącym tło, moja rada nie zadziała, ale jak zaznaczymy tę ramkę z ctrl, to da się ją skasować.
Tak gwoli ścisłości to przyciski w programie się klika, klawisze wciska :-)
To tyle o ramce tekstu która powstała przez przypadek bo Adamo za blisko krawędzi chciał coś napisać.
Mamy tutaj do czynienia z problemem znacznie poważniejszym. Kolega dopadł do X7 i dwie sekundy później postanowił stworzyć wizytówkę. Właśnie zaczyna produkować pdf, choć na razie nie ma pojęcia jak to zrobić. Jak wydrukuje na drukarce w domu, to jak będzie marnie, to będzie kombinował jak poprawić, jak wyśle do drukarni, to straty będą większe.
Ja bym mu w ramach miłosierdzia może nawet pomógł, ale dopóki nie wiem gdzie i jak chce drukować, nic nie mówię.

Shame - 15 Marzec 2015, 16:04

chezare napisał/a:
taki prostokąt leży na samym dnie dokumentu, ale ramka tekstu akapitowego z nim związana nie musi leżeć tuż nad nim

Niestety, ale MUSI. A nawet inaczej - ona nie tyle jest NAD NIM, co w W NIM. Jest tak samo powiązany jak efekty czy środki artystyczne z innymi obiektami.

Nawet jak prostokąt leży na spodzie, nad nim 1000 i 1 obiektów, to jak dopiero wtedy narzędziem Tekst kliknąć dokładnie w ten prostokąt, to tekst automatycznie jest na wysokości prostokąta (czyli na spodzie). W ten sposób zasłania się wszystkim co jest nad nim ;-) Faktycznie jednak, przytrzymanie CTRL i kliknięcie na tekst spowoduje zaznaczenie JEDYNIE ramki tekstowej. Jak wtedy wcisnąć DELETE to usunie tylko ramkę tekstową, pozostawiając prostokąt.

Adamo - 15 Marzec 2015, 16:16

Dzięki za pomoc. Nie wiem czy to pomaga czy nie, bo postanowiłem zrobić projekt od początku. :oops:

Moje dzieło w załączniku. Co sądzicie? dances

Mam pytanie - chciałbym to wydrukować. Jaki polecacie papier i jaki format do wydruku z opcjami? hm

chezare - 15 Marzec 2015, 17:02

Shame, niestety nie masz racji, kiedy ramka tekstu akapitowego jest wpisana w jakiś obiekt, to tworzy z nim grupę, ale nie ma to znaczenia dla wyświetlania takiej ramki, jest wyświetlana nad wszystkim co zostało wstawione do dokumentu przed nią, o to mi chodziło :-)
Cieniowany prostokąt - 2x w prostokąt, później czerwony prostokąt i na końcu ramka tekstu akapitowego wpisana w ten pierwszy.

Tekst jest związany z obiektem, ale nie z jego pozycją w stosie.
Odrobinę bardziej złożony przykład i to co widać w menedżerze obiektów, żebym nie został posądzony o jakąś manipulację :-)

chezare - 15 Marzec 2015, 17:21

Adamo, widzę że Ci nie pomaga :-)
Ciekawe co o kradzeniu cudzych pomysłów myśli autor filmu pt. "Ja zaprojektować paskudną wizytówkę"? :-) Nie stać Cię na wymyślenie swojej?
Zadajesz pytania, a nie odpowiadasz na te, które zadają inni.
Jeśli ta wizytówka ma mieć 90x50 mm, to gdzie jest spad?

Adamo - 15 Marzec 2015, 18:15

Nie ma? Zrobilem i marginesy i spady :(
I nie wiem teraz jak zrobic do wydruku
I jeszcze jeden problem - jak eksportuje do png to sie obraz robi za duzy a nie 90x50

Odświeżam

Shame - 15 Marzec 2015, 20:28

chezare napisał/a:
Shame, niestety nie masz racji

Kajam się, faktycznie, nie sprawdziłem wszystkich możliwości :poklon Ramka zajmuje takie miejsce w stosie, jakie posiada w momencie jej dodania. To swoja drogą nieco mylące i w Menadżerze powinna być inaczej oznaczona ;-) Po rozłączeniu, ramka wskakuje na swoje miejsce, czyli istnieje tam in potentia. Moim zdaniem to miejsce powinno być zajęte przez lekko wyszarzony obiekt, będący wirtualnym miejscem ramki w stosie (lub na odwrót).

Adamo - 16 Marzec 2015, 09:32

oDŚWIEŻAM
chezare - 16 Marzec 2015, 09:56

Adamo, trzeci raz się pytam na czym, gdzie, zamierzasz to drukować? Bez tej informacji to ja mogę książkę napisać i nie trafić w Twój pomysł. Skąd wiesz, że png jest za duży, na ekranie nie wyświetla się 9x5 cm? :-) Ma 1160x750 pikseli, nie wiem jaki masz monitor, ale to powinno zajmować sporą powierzchnię ekranu.
Co do spadów, to może i w pliku są, ale w pdf już nie. Dołączyłem do wcześniejszego postu obrazek, który powinien wyjaśnić w czym problem. W skrócie to jest tak.
Rozmiar strony w dokumencie (załóżmy że to wizytówka 90x50 mm) powinien być taki sam jak gotowego użytku, czyli 90x50 mm. Tło i inne elementy przylegające, przechodzące przez granice strony, powinny być poza te granice wyciągnięte, nie koniecznie precyzyjnie o wielkość spadu, choć przynajmniej o jego wartość, dajmy na to 2 mm.
Jak grafikę eksportujesz do pdf, to w jednej z zakładek jest mowa o spadzie, trzeba zaznaczyć i wpisać te 2 mm. Nawet Acrobat Reader potrafi zaznaczyć spad w wyświetlanym pdf.

a jak masz oryginalną grafikę i pdf, to gołym okiem widać czy jest czy go nie ma.

Adamo - 16 Marzec 2015, 22:01

Zamierzam to drukować w drukarni, sam nie wiem jaki papier jest odpowiedni do tego. Pierwszy raz to robię i potrzebuję rad.

Gdzie znajdę opcje preferencje?

Dlaczego nie mam tutaj spadów skoro zapisuje to w corelu gdzie na dokumencie są spady? :roll:
Po co je robie jak ich nie mam juz w pdf? :-(

bidon184 - 16 Marzec 2015, 22:17

moim zdaniem początkujący graficy wogle nie powinni nanosic spadow,bo drukarze siwieja ze zgryzoty :-) :-) ,jest tyle gotowych szablonow przzeta ?? wazne zeby grafika miescila sie w wytycznych,i mozesz mi wierzyc ze jak taki drukarz dostanie grafike w tym szablonie ,to bedzie przeszczesliwy :-) jednym slowem olej te spady tylko w drukarni powiedz ze nie naniosles ale obszary spadow sa zachowane i beda wniebowzieci :-)
Adamo - 16 Marzec 2015, 22:23

Nic nie oleję i proszę wiecej nie komentować moich tematów, jeśli tak ma wyglądać Twoja pomoc. Nie pierwszy raz mi nie próbujesz pomóc, tylko piszesz głupoty. Oczekuję pomocy od chezare, Shane albo restauro. :poklon
tegraf - 16 Marzec 2015, 22:32

bidon184 napisał/a:
beda wniebowzieci

Tu Bidon, przesadziłeś. Aż tak źle nie jest, żeby pod niebiosa wychwalać klienta, który doniósł poprawny plik. Zyska raczej tyle, że go nie pogonią z tej drukarni od razu.

Do Adamo:
http://chochlikdrukarski..../spady/#more-71
http://corel.wodip.opole....highlight=spady

Raczej bym nie wybierał tutaj "uprawnionych" do pomocy Tobie, bo możesz się jej nie doczekać.

Adamo - 16 Marzec 2015, 22:45

No serio tak robie, widzisz na zdjeciu.
tegraf - 16 Marzec 2015, 22:54

Adamo napisał/a:
No serio tak robie, widzisz na zdjeciu.

Nie, nie robisz. To co zaznaczasz prowadnicami, to nie są spady. To właściwie nic nie jest. Jeżeli projektujesz wizytówkę 90x50, to wynikowy pdf powinien mieć rozmiar 90+3+3=96 mm na 50+3+3=56 mm. Twój ma 90x50, czyli spadów nie ma.

Ustaw rozmiar strony 90x50 mm. Wszystkie elementy dotykające krawędzi (w tym tło) poprzeciągaj poza stronę na co najmniej 3 mm. Podczas publikowania do pdf znajdź zakładkę, w której zdefiniujesz spad = 3mm.

Wybacz, ale "jak robić spady" było na tym forum tysiące razy. Wpisz w wywszukiwarkę forum "spady". Dostaniesz dziesiątki linków do wątków o spadach. Poczytaj trochę, nie zadawaj pytań o rzeczy tak proste, jak spady, bo to... nie wypada, po prostu.

Adamo - 16 Marzec 2015, 22:56

No wlasnie na poczatku ustawilem 90x50, a pozniej ustawilem prowadnice do projektu - siatki i pozniej zrobilem nadto spady na 1 mm i marginesy 2 mm :)

Zalacznik - zdj. Nie oszukujcie mnie tu.

chezare - 16 Marzec 2015, 23:11

Bidon poniekąd ma rację. Wiele takich internetowych drukarni, jak blisko, to drukarń, udostępnia szablony wizytówek, różnych ulotek, teczek, itd. W tych szablonach spad mieści się w obrębie strony dokumentu. Jak z tego teraz zrobić pdf ze spadem, to będą dwa spady :-) Taki przepis brzmi mniej więcej tak: grafika ma mieć tyle na tyle, tyle będzie miała gotowa wizytówka i niech was ręka boska broni żeby coś popisać bliżej niż 5 mm od krawędzi.
Z drugiej strony jak się kogoś uczy jak ma coś zrobić, to trzeba robić to porządnie.
Z Tobą Adamo jest taki kłopot, że zamiast się najpierw nauczyć, to zacząłeś od końca.
Pytam się cztery razy jak to ma być drukowane, no i w końcu odpowiedziałeś, w drukarni.
Teraz mógłbym się zapytać czy w technologii offsetowej, cyfrowej, czy jeszcze jakiejś innej, ale sobie daruję.

To jest Adamo fragment Twojego pdfa wyświetlonego w Adobe Reader.
Widzisz jakie wymiary są na dole, chyba nie tak miało być?
Widzisz tę zieloną linię na krawędzi, to jest linia gdzie powinien zaczynać się spad, linia na której wizytówka zostanie obcięta. Twój spad został w cdr :-)
Powiem Ci kolejny raz dlaczego.
Strona w Corelu ma mieć wymiary gotowej wizytówki, dajmy na to 90x50 mm, tak chyba zrobiłeś?
Grafika wystaje poza krawędzie strony, tak ma być.
Na Twoim miejscu przed zrobieniem pdf zamieniłbym na krzywe wszystkie napisy, nie koniecznie na stałe, ale na chwilę
tworzenia pdf. To nie jest książka, pdf może nawet będzie mniejszy niż z dołączonymi fontami?
Może prościej będzie na kilku obrazkach?

Czarne to nasza wizytówka, przerywana linia to krawędzie strony w Corelu (90x50 mm).
To co za przerywaną linią to spad.
Wszystko jest oczywiście w CMYK, robimy pedeefa.

Oprócz zamiany tekstów w krzywe, to nie jest konieczne, to są standardowe ustawienia.

i ostatnia zakładka która Cię powinna interesować.

Tak zrobiony pdf w przeglądarce będzie wyglądał tak (specjalnie zostawiłem prostokąt którym zaznaczyłem obszar strony):

Widzisz różnicę?
To nie jest niestety koniec Twoich kłopotów. Jeśli ta wizytówka będzie drukowana na offsecie, to to cieniowane czarne tło wydrukuje się bure bo farby offsetowe, również czarna, są półprzeźroczyste. Nie wiem ile w życiu wydrukowałem wizytówek, ale uwierz mi że to spora liczba i ostatnio miałem podobny problem i do tej pory nie mam pewności jak sobie z taką sytuacją radzić, plik poprawili mi w drukarni, ale nie chcieli powiedzieć co zrobili :-)
Gdzieś kiedyś w necie widziałem dosyć prosty projekt wizytówki, wszystko wyglądało normalnie a spece od drukowania doliczyli się 20 błędów w konstrukcji grafiki, to wcale nie musi być takie proste na jakie wygląda.
1 mm spadu to trochę mało, daj ze 2, 3 mm. W cdr zrobiłeś dobrze, choć spad za mały, musisz jeszcze zadeklarować taki sam spad przy robieniu pdf.
O jakichś marginesach w ogóle zapomnij, chyba że tych wewnątrz wizytówki które drukarnia kazała Ci zachować, ale do tego nie są potrzebne żadne prowadnice które tylko zaśmiecają dokument. W gotowym dokumencie ma być tylko to co niezbędne.

==========================
Przepraszam Tegraf, że Cię zdublowałem, jak ty pisałeś, to ja konstruowałem tę łopatę z wiedzą o spadach :-) Nie spojrzałem. Nie będę kasował, może pismo obrazkowe będzie skuteczne? :-)

Jak kolega się zacznie na chochliku pytać Gołębia o spady, to sławy nie zdobędziemy. :-)

tegraf - 17 Marzec 2015, 00:14

chezare napisał/a:
Jak kolega się zacznie na chochliku pytać Gołębia o spady, to sławy nie zdobędziemy.

Tego nie przewidziałem... Jeszcze jak poda, że stąd przyszedł... :-)

Adamo - 17 Marzec 2015, 09:37

Cheezare, sprawdze jak bd na pc. Mam pytanie poki co, skoro robimy spady w pdf to po co na w corelu na dokumencie? Gdzoe tu sens?
Cysorz - 17 Marzec 2015, 17:07

A skąd się wezmą w takim pdf'ie, skoro ich nie ma w oryginale?
Adamo - 17 Marzec 2015, 19:39

Na przykładzie czegoś innego.

A stąd. Usunąłem specjalnie spady i pokazałem opcję.

Shame - 17 Marzec 2015, 20:01

Adamo napisał/a:
A stąd.

No to wyeksportuj sobie takiego PDFa i zobaczysz białą ramkę o grubości 2 mm okalającą cały twój projekt.

Zrozum - PDF to taki screenshot twojego projektu. Jakbyś wcisnąć PrintScr na klawiaturze, tylko z większą ilością opcji. To wielkie uproszczenie, ale może ci pomoże. Teraz tak - domyślnie, bez WŁączonych spadów w opcjach eksportu PDF, screenshot obejmuje tylko i wyłącznie wymiar twojej strony w Corelu. Jeśli jednak WŁączysz spady, to screenshot obejmuje pole poszerzone o te spady (czyli rozmiar strony + 2× spad). Jeśli w Corelu nie zrobisz spadów (nie wyciągniesz kolorowej grafiki POZA obszar strony) i wtedy wyeksportujesz projekt do PDF z WŁączonymi spadami, to program zrobi screenshota twojego projektu i białej ramki, bo tam grafiki nie umieściłeś. Mam nadzieję, że jasne ;-)

Adamo - 17 Marzec 2015, 20:58

No to czym jest ta biała ramka po eksportacji do pdf, po zaznaczeniu tej opcji ze spadami? I czy ją zaznaczać skoro zrobie w projekcie spady? Serio nie kumam. :oops:
chezare - 17 Marzec 2015, 21:30

Co ma wspólnego pdf z cdr? Nie ma nic. Po co się robi pdf? Po to żeby wysłać grafikę do drukarni, pokazać ją w internecie, zarchiwizować jakieś informacje, czy rozesłać formularz w formacie, który każdy może obejrzeć, Acrobat Readera ma każdy, albo prawie każdy, a Ilustratora, Corela czy innego PhotoShopa już nie. Gdzie potrzebne są spady? Tam gdzie coś jest drukowane i obcinane, jak się nie obetnie, nie ma spadu.
W Corelu trzeba narysować to co ma być obcięte, przy tworzeniu pdf, trzeba to zadeklarować, bo domyślnie zapisuje się tylko to co się mieści na stronie.
W Corelu to co wystaje poza granice strony, to tylko grafika wystająca poza granice strony, poza przypadkami gdzie wycinane są nieregularne kształty przy pomocy wykrojników. Nawet nie musi być równo przycięta. W pdf spad to jest konkretna wartość, dzięki temu drukarz bez żadnych znaczników cięcia wie gdzie ma wydruk uciąć, nawet Acrobat Reader wie czy jest spad, czy nie ma.
Tak na marginesie spad może być inny na każdym boku, ale Corel zrobić tego nie umie.

Adamo - 17 Marzec 2015, 21:50

Rozumiem, czyli my dajemy plik w pdf do drukarni a oni sobie z tego drukuja to po co wlasciwie mamy robic spady w corelu w dokumencie skoro tego i tak nie uwidocznimy w pdf? :D
Shame - 17 Marzec 2015, 21:57

Zdefiniuj "marginesy" bo chyba nie myślimy o tym samym.
chezare - 17 Marzec 2015, 23:31

Z tych jego obrazków moim zdaniem jasno wynika, że skądś wziął jakiś szablon.
Coś gdzieś napisali o jakimś marginesie, z reguły dotyczy to odstępu od krawędzi użytku do jakichś istotnych informacji i nieszczęśnik wstawił 120 prowadnic do niczego niepotrzebnych.
Napisałem dwa kilometry wcześniej żeby zapomniał o tych marginesach, ale widać bardzo się do nich przywiązał?
W pdf mogą być Media Box, Crop Box, Trim Box, Bleed Box i Art Box. Skale densometryczne, znaczniki cięcia i pasowania, informacja o numerze buta drukarza, to może i na marginesy znajdzie się miejsce? :-)
Napiszę dziesiąty raz, a on i tak nie przeczyta.

restauro - 18 Marzec 2015, 08:59

chezare napisał/a:
Napiszę dziesiąty raz, a on i tak nie przeczyta

Mnie takie chaotyczne podejście bardzo męczy i dałem sobie już spokój .

Adamo - 18 Marzec 2015, 09:09

Czemu piszecie o marginesach? Mi zalezy o spady. Napisalem
chezare - 18 Marzec 2015, 10:29

To nie my piszemy, tylko ty piszesz od początku o jakichś marginesach, a w temacie spadów powinieneś być już ekspertem. Jak się Shame zapytał o jakie marginesy chodzi, to nie raczyłeś napisać.
tegraf - 18 Marzec 2015, 10:50

Panda, po prostu.
Adamo - 18 Marzec 2015, 14:33

Z tego co widzę to napisałem o spadach, a nie o marginesach dlatego nie potrafimy dojść do wspólnego konsensusu.

"Rozumiem, czyli my dajemy plik w pdf do drukarni a oni sobie z tego drukuja to po co wlasciwie mamy robic spady w corelu w dokumencie skoro tego i tak nie uwidocznimy w pdf? :D"
Ponawiam pytanie. Nie potrafię zrozumieć jaka jest różnica między spadami w pdf a w projekcie. Skoro wystarczy w pdf zrobic dla drukarni to po co w dokumencie sie robi? Określcie obrazkami jakby to wszystko wygladalo w samym pdf z pdf i projektem itd, moze wizualnie lepiej bd zrozumiec i opisowo. ok

chezare - 18 Marzec 2015, 16:04

Po to żeby w pdf tam gdzie jest pole spadu, nie było pustej powierzchni.
W Corelu to to co jest za polem strony możesz sobie nazywać jak ci się podoba, przy generowaniu pdf, masz zaznaczyć i określić spad. Amen.

wizytowka

Adamo - 18 Marzec 2015, 17:36

Udalo mi sie zrobic spady? W Adobe Reader za bardzo nie wiem co powinienem widziec.

Zrobilem spady w projekcie 2mm i ustawilem je w adobe tez 2mm, widac to?

chezare - 18 Marzec 2015, 18:51

W Adobe Reader:

Teraz trochę matematyki.
Jak użytek, wizytówka ma 90x50 mm, a spad 2, to ile to jest razem?
2+90+2=94 x 2+50+2=54 (94x54)
W twoim pdf spad jest ale 1 mm, grafika ma wymiary 92x52 mm.

Tak twoja wizytówka wygląda w Corelu. Nieskrzywione egzotyczne fonty, nazwisko pisane czcionką 30 pkt, jak chcesz żeby ten twój klient wyszedł na buraka, to tak zostaw.

Pdf w wersji 1,5, ile razy mam pisać x-1a, albo x-3? Myślisz że w każdej drukarni oprogramowanie kosztujące parę tysięcy złotych wymieniają za każdym razem kiedy ukaże się nowa wersja pdf?

Shame - 18 Marzec 2015, 20:44

Adamo napisał/a:
Czemu piszecie o marginesach?

O ty cwaniaku. Teraz to jeszcze się wypierać będziesz, bo w swoim poście z dnia wczorajszego z 21:50 zadałeś pytanie właśnie o marginesy. Teraz głupa rżniesz bo:

Kod:
Ostatnio zmieniony przez Adamo Wczoraj 23:27, w całości zmieniany 1 raz

czyli 1 godz. i 30 minut po mojej odpowiedzi...

Tegraf idealnie to podsumował.

Ja właśnie skończyłem z udzielaniem się, bo mam wrażenie, że ciskam grochem o ścianę. My o rybkach, Adamo o akwarium :-? Ile można? Chezare już dwukrotnie zrobił pełen obrazkowo-tekstowy tutorial na temat spadów, a ty nadal nie jarzysz. I podejrzewam, że wiem dlaczego - bo jesteś zbyt leniwy by samemu coś wypróbować, poszukać, poćwiczyć, przejrzeć lub przeczytać. Jest w każdym programie HELP, który opisuje działanie wszystkich narzędzi. Jeśli masz Corela oryginalnego, to w menu Pomoc znajdują się przygotowane przez producenta tutoriale odnośnie podstaw obsługi programu. W innym temacie napisałem ci, gdzie na tym forum szukać wideo poradników zrobionych przez Rolanda. Nie podoba się? To szukaj sobie sam i przestań zawracać głowę. Chyba każdy z fachowców, które to forum zrzesza, uczył się Corela samemu w ten czy inny sposób. Praca, próby, sukcesy i błędy pozwoliły im osiągnąć wyżyny możliwości tego programu. To trwało często lata. I co? Wydaje ci się, że teraz każdy rzuci wszystko, poświęci swój czas i umiejętności, żeby kręcić tutoriale o każdej pierdołce, bo tobie nie chce się kliknąć w cholerną ikonkę i samemu wypróbować? Oj Adomo, chyba właśnie strzeliłeś sobie w stopę, jeśli chodzi o to forum. Nie wiem ile jeszcze Chezare wytrzyma, ale wątpię, żeby to długo potrwało.

Na tym forum są dziesiątki historii, w których ludzie z zapałem i chęcią do nauki otrzymywali od nas pomoc, a po jakimś czasie widać było efekty, gdy prezentowali nam swoje prace i postępy w obsłudze Corela. Nie szczędziliśmy dla nich trudu i czasu. Oni prosili, nie żądali. Oni słuchali, nie krzyczeli. Wykazywali zaangażowanie, a nie olew. Ty, jak widać, nie jesteś jednym z nich.

Kropka.

Adamo - 18 Marzec 2015, 21:07

Okej, powoli juz lapie. A jak sprawdzic w adobe reader rozmiar? Chodzi mi zebym znal wymiary dokladne, bo w corelu napsiane jest.

Tak przy okazji u mnie w drukarni za 80 wizytowek chcą 35 zł :/ Jak to u Was jest?

Cysorz - 18 Marzec 2015, 21:09

Spokojnie Shame - no widać, że nie czyta (p)odpowiedzi i nie stosuje się do udzielanych rad. W końcu to nie grzech ani przestępstwo. Może nie potrafi zrozumieć pisanego tekstu - jest taka przypadłość.
tegraf nawet "zapodał" znakomity link - ja bym go chętnie przykleił jako warunek rejestracji :-) !

Adamo - 22 Marzec 2015, 18:48

Odświeżam
Cysorz - 22 Marzec 2015, 18:53

A po co?
restauro - 22 Marzec 2015, 19:02

Malutki napisał/a:
A po co?

Jak ktoś się spocił ciągłym muleniem powinien wziąć prysznic . Może zimny ?

Adamo - 29 Marzec 2015, 08:31

Jak sprawdzic w adobe reader i corelu rozmiar projektu - ze spadami badz nie?
Artur Miernik - 29 Marzec 2015, 16:26

W Corelu to proste rozmiar = strona. Wszystko, co wystaje poza nią, to spad.

Reader zdaje się nie ma takiej możliwości. Musisz mieć pełnego Acrobata.

chezare - 29 Marzec 2015, 22:10

W Corelu

W Acrobat Reader

Ta zielona ramka wyznacza linie cięcia, to co pomiędzy nią i ramką niebieską, to spad.
Żeby ją wyświetlić w Acrobat Reader: menu Edycja->Preferencje

Żeby spad się w pdf znalazł, trzeba przy generowaniu pdf go wpisać

Chcesz informacji o wymiarach wyświetlanego obrazka w Acrobat Reader?
Wciśnij ctrl+D, w pierwszej zakładce masz rozmiar, albo ustaw kursor w lewym dolnym rogu obrazka.

To są wymiary ze spadem.
Jak ktoś sam rysunek w Corelu sporządził i sam zrobił pedeefa, to doskonale widzi czy spad jest czy nie, bez żadnych dodatkowych narzędzi.
W Corelu też można granicę spadu wyświetlić:

wtedy wygląda to tak:

Jak sobie taki format zdefiniujesz, to będziesz go miał na stałe na liście rozmiarów papieru, wystarczy wybrać i nie będziesz musiał wpisywać sto razy 90x50.

a wyświetlanie tego uruchamia się tu:

Mam nadzieję, że w końcu przeczytasz i dasz spokój z tym spadem, bo inaczej to ci żadne odświeżanie nie pomoże. Może sobie pdf skopiuj żebyś nie zapomniał, jak obrazki tutaj znikną. :-)

Artur Miernik - 30 Marzec 2015, 00:21

Jasno wyszło, że do Readera nie zaglądam.
chezare - 30 Marzec 2015, 00:38

Boś profesjonalista. :-)
Ja się cały czas cofam, nie daleko jest moment kiedy jedynym potrzebnym mi narzędziem będzie łopata. Kiedyś po ustawieniu kolorów "na oko" to się modliłem żeby się udało, teraz się nie przejmuję bo to nie mój cyrk.
W pół do drugiej, co ja robię, przecież i tak jedyne na co się zdobędzie, to wpisanie, odświeżam. :-)
Dobrej nocy.