Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Plakat

Adamo - 16 Marzec 2015, 09:57
Temat postu: Plakat
Zrobi ktos tutek a'la to?
https://www.youtube.com/watch?v=nyOkfALCDkY

Shame - 16 Marzec 2015, 10:04

Zależy do jakiego programu? Zresztą, wystarczy ruszyć mózgownicą: dla DRAW, i dla PhotoPaint.
Adamo - 16 Marzec 2015, 23:02

No to znajdz mi taki dla draw, cwaniaku. :) Nie ma takiego profesjonalnego.
Cysorz - 16 Marzec 2015, 23:47

O ile znam shame, to nie cwaniak, ale rzetelny fachowiec.
Przydałoby się taką obelgę jakoś uzasadnić, nieprawdaż?

chezare - 17 Marzec 2015, 00:17

Pół godziny straciłem żeby dowiedzieć się, że autor tego wynalazku trzyma na dysku fotki ciężarnych kobit. :-)
Adamo musisz sobie uświadomić, że Photo Shop i Corel to zupełnie różne światy.
Jeden do edycji grafiki rastrowej, drugi wektorowej. W pakiecie Corela jest co prawda Photo-Paint, ale porównywanie go do PS jest delikatnie mówiąc, lekką przesadą.
To co w PS robi się jednym kliknięciem w Corelu też da się zrobić, ale nie koniecznie tak elegancko, a już prawie na pewno będzie to wymagało znacznie więcej kombinowania.
Np. taki fazowany napis, w PS klik, klik i gotowe, a w Corelu trochę więcej klikania.

Adamo jeszcze się nie zorientował, że to porządne forum.
Jak będzie dalej świrował, to ludzie przestaną odpowiadać i tyle zyska.
Znam parę innych for, gdzie już dawno by go sponiewierali :-)
W dawnej Warszawie słowo cwaniak nie było ubliżające, co innego cwaniaczek, za to to można było w ryja dostać :-)
https://www.youtube.com/watch?v=1Oa4zc8Ut5c
Tutaj tłumaczenie :-)
https://www.youtube.com/watch?v=50FgfGPM_r4

Shame - 17 Marzec 2015, 20:27

Adamo napisał/a:
Nie ma takiego profesjonalnego.

Na co ci profesjonalny, jak nie znasz programu i jego podstawowych opcji? Jakbyś dorwał tutorial z mnóstwem knyfów i trików spod lady, to byś nawet nie wiedział, z której strony na to spojrzeć.

Ja proponuję ci natomiast przejrzenie kategorii TUTORIALE na tymże forum. Te, które zaczynają się od słowa [WIDEO] zostały przygotowane przez Rolanda - niekwestionowany autorytet w światku Corela, twórcę tego forum i od lat autora książek o Corelu. Radzę najpierw przejść przez WSZYSTKIE jego poradniki, chociaż część jest na starych Corelach robiona, ale wszystko to można zrobić i w nowym (tylko ikonka może inaczej wyglądać).

Malutki, aż się zaczerwieniłem :roll: Z twej klawiatury takie pochwały? No no, dziękować, dziękować dances

Cysorz - 18 Marzec 2015, 00:38

Żadne wazeliniarstwo Shame. Jesteś fachowcem, więc dlaczego nie miałbym tego przyznać?
chezare - 18 Marzec 2015, 01:17

Zawsze był wstydliwy :-)
Ja w początkach "kariery" na tym forum żartem zadałem pytanie, jak zrobić coś takiego.
To coś to był jakiś napis wykonany ciężkim fontem, wydrukowany na kartce papieru, którą następnie potarmosiłem, zmiąłem i sfotografowałem. Roland napisał tutorial :-) Aż mi się trochę głupio zrobiło :-)

Adamo - 18 Marzec 2015, 14:36

No zrób ktoś tutorial albo projekt. Mi chodzi o profesjonalny plakat jak wyżej. Wizytówki i ulotki już potrafię robić.
chezare - 18 Marzec 2015, 16:51

To są bez wątpienia profesjonalne plakaty, robione przez ludzi którzy się na robocie znają.
Niestety nie ma w nich oprócz pomysłu żadnych wodotrysków.
Najpierw musisz znaleźć pomysł na to co chcesz plakatem powiedzieć, o czym chcesz oglądających poinformować, musisz go narysować w głowie. Jak sobie w łepetynie wykombinujesz że hasło na plakacie ma stwarzać wrażenie przestrzenności, a w programie graficznym nie będziesz potrafił takiego efektu uzyskać, to wtedy pytaj.
Myśleć musisz sam.

Shame - 18 Marzec 2015, 20:12

Adamo napisał/a:
Wizytówki i ulotki już potrafię robić.

Śmiałe stwierdzenie. Określenie ryzykowne byłoby sporym niedopowiedzeniem.

Adamo - 18 Marzec 2015, 21:21

Mi chodzi o taki na imprezy jak na tym filmiku. Powiedzmy jakies panie, bo wiemy ze to sie sprzedaje no i profesjonalne efekty, napisy. Tyle :)
chezare - 18 Marzec 2015, 22:09

Za skomplikowane dałem.
Teraz to chyba przesadził, zaczyna handlować żywym towarem? :-)
Wymyśl sam taki, a ja ci napiszę ściągawkę jak krok po kroku zrobić taki jak na filmie.
Nie wiem czy to coś da? Brygadzistka miała instrukcję jak wsadzić dyskietkę do komputera i przeżyła dopiero dziesiąta, do dzisiaj nie wiem czy to nie był przypadek?