| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Dziury w konturach po przekształceniu na wektor bitmapy
F-Głowy - 22 Marzec 2015, 11:08 Temat postu: Dziury w konturach po przekształceniu na wektor bitmapy Witam. Korzystam obecnie z Corela X7. Jak widzę, nawet po tylu latach nie rozwiązali problemu z pojawiającymi się, milimetrowymi przerwami (tak jakby konturu brakowała) na wektorach, które zostały sporządzone automatycznie z bitmapy. Tak oto to wygląda:
Jak mnie pamięć nie myli, ktoś kiedyś miał podobny problem, coś kojarzę. Ale było to lata temu i już nawet nie pamiętam na forum kto o tym pisał i jak rozwiązywało się ten problem.
Czy istnieje jakaś metoda by to teraz poprawić? Skrypt albo coś?
bidon184 - 22 Marzec 2015, 12:19
o tym pisał Shame i te krawedzie to nie jest blad tylko wizualne przedstawienie granic,na wydruku tego nie bedzie
restauro - 22 Marzec 2015, 13:12
Jest z tym trochę zabawy, ponieważ każdy kontur trzeba z osobna przekształcać i spawać , ale można to zlikwidować .
Rozgrupuj wszystko i przekształcaj kontury w obiekt, następnie spawaj z najbliższym wypełnieniem .( przed spawaniem zmieniam sobie kolor pojedynczego konturu na bardziej czytelny )
dj_maras - 22 Marzec 2015, 13:24
ja kiedyś o to pytałem, kazali mi do każdego obiektu nadać identyczny kolor konturu...
Artur Miernik - 22 Marzec 2015, 13:37
I to jest dobre rozwiązanie, te ekranowe zalewki konturem.
Problem jest nie z wektorami, ale z rasteryzacją wektorów na ekran.
wloza - 22 Marzec 2015, 18:25
Na wydruku także widać :(
chezare - 22 Marzec 2015, 18:39
| Kod: | Sub Kontur_jak_wypelnienie()
Dim s As Shape
Dim kw As New Color
Optimization = True
On Error Resume Next
For Each s In ActiveDocument.Pages(1).FindShapes(cdrshape)
s.CreateSelection
ActiveSelection.Outline.SetProperties 0.001, OutlineStyles(0)
kw.CopyAssign s.Fill.UniformColor
ActiveSelection.Outline.SetProperties Color:=kw
Next s
Optimization = False
ActiveWindow.Refresh
End Sub |
Nie piszę co jest co, bo to dosyć prymitywna konstrukcja.
Tutaj
http://macromonster.com/i...escr&id_desc=27
jest makro które działa podobnie.
Z tymi milimetrowymi przerwami to chyba lekko przesadziłeś, choć w odróżnieniu od kolegów wydaje mi się, że one rzeczywiście istnieją. Program do trasowania obrysowuje kolorowe plamy i na wspólnych odcinkach wzory niekoniecznie muszą być takie same.
W każdym razie ja używałem czegoś takiego dawno temu na obrazkach z VectorMagica i wyglądały one po tej operacji znacznie lepiej, nie wiem czy na wydrukach również?
restauro - 22 Marzec 2015, 18:57
| chezare napisał/a: | | choć w odróżnieniu od kolegów wydaje mi się, że one rzeczywiście istnieją. |
Chyba jednak nie .Gdyby tak było nie dałyby się zespawać po przekształceniu obiekt.
chezare - 22 Marzec 2015, 19:15
Tu nie chodzi o to że są jakieś przerwy w linii tworzącej figurę, tylko o to, że sąsiednie figury nie pasują idealnie do siebie. Zespawać można dwie figury, które są od siebie oddalone o kilometr i nie mają żadnej wspólnej części. Wydaje mi się, że po trasowaniu figury nie mają żadnych konturów.
Nie ważne, ten może tylko wizualny efekt, który się F nie podoba, na pewno rozwiązuje skrypt który zamieściłem. Zobaczymy co na to powie, choć jak go znam, z poniewierania programistów z Kanady łatwo nie zrezygnuje.
restauro - 22 Marzec 2015, 19:33
| Cytat: | | Zespawać można dwie figury, które są od siebie oddalone o kilometr i nie mają żadnej wspólnej części |
Miałem na myśli trwałe, ostateczne połączenie którego nie da się cofnąć .
A co z tym skryptem ?
chezare - 22 Marzec 2015, 19:38
Nie wiem? Jak F wypróbuje to będzie wiadomo, czy mu się samopoczucie poprawiło?
Artur Miernik - 22 Marzec 2015, 21:01
| wloza napisał/a: | | Na wydruku także widać :( |
Nawet jeśli mają wspólną składową?
F-Głowy - 24 Marzec 2015, 14:04
@Bidon, jeśli na wydruku tego nie będzie to znaczy, że problem rozwiązany.
Natomiast nie wiem co ma wnosić informacja, że jest to "wizualne przEdstawienie granic" jak podajesz.
@dj_maras, no niby można nadać do każdego obiektu identyczny kolor konturu. Ale jak mam tych obiektów 50 to mi się nie chce.
@Artur Miernik, smuci mnie to, że już od tego błedu ze 2 wersje Corela wydali i dalej nic nie działa.
@chezare, zbadam to, dziękuję.
|
|