| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Różny widok => różne przestrzenie
jagibabu - 31 Marzec 2015, 17:26 Temat postu: Różny widok => różne przestrzenie Mam zaimportowane bitmapy w Corelu w grayscali (rozdzielczość nieistotna w tym przypadku) w widoku dokładnym, natomiast w widoku uproszczonym pokazuje się tryb RGB. Sprawdzam pipetą. Z czego wynika ta zmiana?
Czy to jest kwestia wewnętrznych ustawień programu?
Na logikę grayscalowa bitmapa zajmuje mniej miejsca niż RGB-owa, więc dlaczego występuje "dziwna podmiana"?
Proszę o pomoc.
dj_maras - 31 Marzec 2015, 21:05
hmm a co to za różnica? kończąc swoją prace zapisuj w cmyk...
ja problemu nie widzę...
Shame - 31 Marzec 2015, 21:52
Hmmm... W sumie ciekawy problem. Sprawdziłem to u siebie i faktycznie w Widoku Szkieletowy (Wireframe) i Uproszczonym (Simple Wireframe) wszystkie* kolory zamieniane są na RGB, jeśli wierzyć pipecie.
* - tutaj nie do końca jest to prawdziwe, gdyż - co dodatkowo komplikuje zrozumienie sensu tego zabiegu - krawędź bitmapy ma kolor... CMYK 0-0-0-0. A cała reszta w RGB, niezależnie od faktycznych kolorów użytych w bitmapie.
Dopiero od Widoku Szkic (Draft) i kolejnych, kiedy na ekranie pojawiają się kolory, pipeta wskazuje je właściwie.
Niesamowite... hm
chezare - 31 Marzec 2015, 22:21
Ja bym powiedział, że jak wyświetla że CMYK, to oszukuje.
|
|