| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Wypelnienie w rownej szerokości pasy
kielbasa - 3 Kwiecień 2015, 13:27 Temat postu: Wypelnienie w rownej szerokości pasy hej,
Potrzebuje zrobic na koszulce wzor w pionowe pasy, ktore beda jednakowej szerokosci, (niebieski i czerwony na zmiane). Chcialbym, zeby corel mi rozmiescil na niej np 5 lub 6 takich pasow.
Moglbym to zrobic rysujac pasy recznie i docinac obiekty, ale wypelnienie jest o tyle dla mnie dobre, ze moge pobrac wlasciwosci i przeniesc na nastepna koszulke, ale np w rozmiarze wiekszym, i wtedy wypelni rowniez automatycznie. Dodatkowy atut, to ze kolory tez bede mogl zmienic.
Jak takie pasy zrobic? Bo w wypelnieniu deseniem > dwukolorowym >paski mozna ustawic tylko szerokosci paskow i ich przesuniecie, ale nie ma opcji zeby automatycznie rozmiescil np 5 tej samej szerokosci na danym obiekcie.
dzieki
(corel x7)
tegraf - 3 Kwiecień 2015, 15:24
W lodzi nie uzywa sie ogonkow w polskich literach? Alt ukradli?
Shame - 3 Kwiecień 2015, 16:29
Zrób to sobie Metamorfozą, to jedyne co będziesz musiał robić, to przesunąć krańcowe pasy na lewo i prawo - metamorfoza zawsze rozłoży te środkowe pasy równomiernie.
chezare - 3 Kwiecień 2015, 21:31
kielbasa - 4 Kwiecień 2015, 12:32
Chezar, dzieki, aczkolwiek tak jak pisalem
- koszulki sa roznych rozmiarow, wiec musialbym za kazdym razem docinac
- wypelnienie daje ta mozliwosc, ze pobieram wlasciwosci i nadaje na nastepna koszulke jednym kliknieciem, dodatkowo tez moge od razu kolor zmienic na calosci.
Oczywiscie mozna to robic na piechote, jak Ty opisales i jak ja robilem, ale wypelnieniem byloby szybciej i wygodniej.
chezare - 4 Kwiecień 2015, 15:53
No to może tak?
To niestety też ma wadę, bo zmiana kolorów wymaga stworzenie takiego wzorca od nowa.
Ten pierwszy pomysł z wykorzystaniem narzędzia do rysowania kratki wydaje mi się najlepszy. Kolumny mają jednakowe wymiary i idealnie przylegają do siebie.
Jak się włączy przyciąganie do obiektów to łatwo przeskalować obiekt do wymiarów innego, później wystarczy znaleźć część wspólną, narysować dwie (jeśli dwa kolory) figury i wypełnić kolorami, lub przeciągnąć kolory z palety, później próbka i wypełnienie, próbka, wypełnienie i gotowe. Kratka daje się wypełnić nawet jak jest zgrupowana (tak jest jak się ją narysuje). Taka operacja trwa minutę.
kielbasa - 4 Kwiecień 2015, 22:40
Dzieki Chezare za pomoc, wszystko to sie przyda.
Serdecznie pozdrawiam.
|
|