|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Plotery i poligrafia - Profile ICC
arturkop - 10 Kwiecień 2015, 09:09 Temat postu: Profile ICC Witam
Z góry przepraszam jeśli nie umieściłem postu w odpowiednim miejscu.
Przepraszam również za zawracanie głowy.
Nie jestem grafikiem nawet z wykształcenia ani z pasji.
Niestety moje obowiązki w firmie zahaczyły o Programy Firmy adobe jako iz jestem informatykiem.
Od kilku dni borykam się z problemem obsługi nowego firmowego plotera.
Aby móc wydrukować pliki od działu graficznego muszę je zapisywać w formacie pdf - x
Nauczyłem się zapisywać i drukować takie same kolory jak w naszej drukarni z którą współpracujemy.
Niestety tworze takie dokumenty przez program Acrobat który ostatnio wyświetla błąd jeśli zaznaczć opcje PDF - X 3 i zaznaczę iz chcę ISO COATED V2 pojawia sie napis iż PDF nie może być zapisany w tym profilu , wykonaj analizę wstepną z danym profilem... odnalazłem
taka opcję jednak tak moge sprawdzić jedynie PDF - x3 Fogra coated.
Program zapisuje również bez błędu jeśli robię fogra coated PDF- X3
Mam więc pytanie jaka jest różnica pomiędzy iso coated v2 a fogra coated? Czy różnica w kolorystyce jest duża i powinienem sie jej bać przy druku?
Bardzo dziękuję za pomoc
tegraf - 10 Kwiecień 2015, 10:46
Żeby dobrze odpowiedzieć, trzeba trochę wyjaśnień:
arturkop napisał/a: | Aby móc wydrukować pliki od działu graficznego muszę je zapisywać w formacie pdf - x |
W jakim formacie spływają pliki z działu graficznego?
arturkop napisał/a: | Niestety tworze takie dokumenty przez program Acrobat |
To jest niezrozumiałe. W jaki sposób przez program Acrobat? Chodzi o konwersję z pdfa na pdf/x?
Cysorz - 10 Kwiecień 2015, 17:09
arturkop - może na początek pytanie, czy masz zamontowane te profile u siebie na komputerze? To nie są domyśle profile, powinno się je zamontować w systemie po ich ściągnięciu.
arturkop - 13 Kwiecień 2015, 06:26
Przepraszam za niedopowiedzenie już wyjaśniam najlepiej jak mogę
Pliki od działu graficznego otrzymuję jako PDF moge poprosic aby były wysyłane jako PSD.
Następnie otwieram je w adobe acrobat i daje zapisz jako - pdf x3 - ustawienia i tam zaznaczam iz chce pdf x3 iso coated v2
Tak jeżeli chodzi o profile są one u mnie zamontowane ( mam nadzieje że w dobrym katalogu tam gdzie inne profile iic już były.)
tegraf - 13 Kwiecień 2015, 06:59
Możesz gdzieś udostępnić lub załączyć do postu jeden takich plików? Najlepiej oryginał pdf z działu graficznego.
arturkop - 13 Kwiecień 2015, 11:31
Jasne proszę bardzo oto przykładowy pdf ( najnowszych nie mogę wrzucić bo objęte sa prawami przez klientów)
https://mega.co.nz/#!0okXmRoK!jRtwDKOKu9NpudN5VzOQ53iKUL59MbEJNY8uAtjLXA0
tegraf - 13 Kwiecień 2015, 13:17
Jaką masz wersję Acrobata?
Wypisz wszystkie dostępne korekty z grupy Zgodność z PDF/X (np. "Konwertuj na PDF/X-3 (SWOP)", itd).
Shame - 13 Kwiecień 2015, 23:25
Chodzi o to, żeby było tak?
|
|