| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - co się stało z cyjanem?
gonia - 28 Kwiecień 2015, 11:53 Temat postu: co się stało z cyjanem? Mam problem, może ktoś się z tym wcześniej spotkał i może mi pomóc. Zrobiłam projekt wizytówki, projekt został zaakceptowany i wysłany do drukarni oczywiście jako pdf, dzisiaj odebraliśmy wizytówki i tu niekoniecznie miła niespodzianka, jeden z elementów logo składający się z cyjanu i yellow, ma w swoim składzie już tylko yellow. W załączniku jest plik .cdr i pdf, pdf po otwarciu w akrobacie i na podglądzie jest jak najbardziej prawidłowy natomiast jak się go zaimportuje do corela to już tam nie ma cyjanu tylko sam yellow. Nie wiem o co chodzi, czyżby to była wina przejścia tonalnego?
Projekt był robiony w cdr x5.
restauro - 28 Kwiecień 2015, 12:13
Plik z PDF po importowaniu do Corela składa się z dwóch krzywych Cdr z jedn
Czy krzywe były rysowane w CorelDraw?
tegraf - 28 Kwiecień 2015, 12:14
Były inne elementy z cyanem? Czy tylko ta krzywa? Może... zapomnieli?
gonia - 28 Kwiecień 2015, 12:29
| restauro napisał/a: | Plik z PDF po importowaniu do Corela składa się z dwóch krzywych Cdr z jedn
Żaden nie jest zamieniony w obiekt. |
Ale ja tego pdf zrobiłam z tego cdr i już nie pierwszy raz to robię, to co teraz wrzucam tak u mnie wygląda na górze oryginał a na dole pdf po zaimportowaniu
tegraf, na wizytówce był jeszcze jeden element z cyjanem i tam to jest ok
gonia - 28 Kwiecień 2015, 12:38
Czy krzywe były rysowane w CorelDraw?[/quote]
Tak, z tym że na pewno we wcześniejszej wersji ale już nie pamiętam w której...
restauro - 28 Kwiecień 2015, 12:47
W drugim pliku cdr który przysłałaś żółty jest zduplikowany.
Coś się dzieje z tymi plikami. Po zapisaniu do pdf i otwarciu w corelu zduplikowany jest i niebieski i żółty
gonia - 28 Kwiecień 2015, 12:50
a mógłbyś u siebie zrobić pdf/z-1a z tego cyanu, a później zaimportować i sprawdzić jaki będzie tego efekt?
No to już mam odpowiedź na moje pytanie, dzięki.
Tegraf i restauro dziękuje za zainteresowanie się tematem, dzisiaj gonią mnie terminy innych prac więc po prostu zrobiłam z tego bitmapę, a jak będę miała więcej czasu to spróbuję to rozgryźć
pozdrawiam, miłego dnia
tegraf - 28 Kwiecień 2015, 13:10
Specjalnie się nie przejmuj. W pdfie wysłanym do drukarni cyjan jest - to i powinien być na wydruku.
Ja bym reklamował. Te operacje importowania do Corela nic nie znaczą, Corel to nie RIP.
gonia - 28 Kwiecień 2015, 14:08
| tegraf napisał/a: | Specjalnie się nie przejmuj. W pdfie wysłanym do drukarni cyjan jest - to i powinien być na wydruku.
Ja bym reklamował. Te operacje importowania do Corela nic nie znaczą, Corel to nie RIP. |
Niestety, ja sama to zaakceptowałam, ten element na wizytówce był dużo mniejszy niż na załączonym wcześniej pliku i nie zauważyłam że coś jest nie tak (pomroczność jasna), natomiast jak odebrałam to od razu widziałam, że coś mi tu nie pasuje, co prawda sama się dziwię, że na tym pliku (bo teraz to sprawdziłam) zabrakło cyjanu, skoro w acrobacie jest ok. Najgorzej jak człowiek sam akceptuje swoją pracę...
tegraf - 28 Kwiecień 2015, 14:14
Co zaakceptowałaś? Wydruk próbny? Jak tak, to się komplikuje. 50/50.
gonia - 28 Kwiecień 2015, 14:16
zaakceptowałam podgląd i mam dostęp do tego podglądu, on był trefny, a ja go zaakceptowałam
tegraf - 28 Kwiecień 2015, 14:27
Co by to nie było - podgląd czy wydruk próbny. Nie wszystko da się zauważyć. W pdfie cyjan jest, czyli 50/50. Ale może nie warto.
gonia - 28 Kwiecień 2015, 14:33
nie warto, jedyne co warto to wyciągnąć wnioski, ale dzięki za pocieszenie.
Przez ostatnie 3 tygodnie codziennie przez parę godzin byłam w hospicjum i od tej pory wszystko sobie przewartościowałam...
restauro - 28 Kwiecień 2015, 15:13
Ten element jak wspomniałem jest dziwy .Zobacz (Widok - Szkieletowy ) jak wygląda kontur po zastosowaniu opcji Rozmieszczanie - Przekształć kontur w obiekt.Ma podwójny kontur.
gonia - 28 Kwiecień 2015, 15:27
Masz rację, tylko kurczę, dlaczego tak się dzieje po zapisie do pdf, bo czysty cdr jest w porządku, a właśnie przed chwilą sprawdziłam, do Id też importuje bez problemu, z zachowaniem oryginalnych kolorów...
Trurl - 28 Kwiecień 2015, 20:18
Goniu, jak robisz z Corela tego pedeefa? Czy File/Publish to pdf, czy jakoś inaczej (np. drukujesz do pliku ps na drajwerze postscriptowym, a potem w Adobe Distiller robisz z tego postscriptu pedeefa)? A może drukujesz do pliku na drajwerze pedeefowym widzianym jako drukarka (np. Foxit Reader PDF Printer Driver)?
Bo wyraźnie jest zwalony ten pedeef, który zamieściłaś...
gonia - 29 Kwiecień 2015, 07:51
Jak zwykle, czyli publikuj jako pdf, mam nawet ustawienia w zależności od potrzeb dla wizytówek, teczek, gazety itp., w tym przypadku korzystałam z ustawień dla wizytówek i uwierz mi, że korzystałam chyba nie przesadzę pisząc, że setki razy, a coś takiego zdarzyło mi się pierwszy raz.
tegraf - 29 Kwiecień 2015, 07:59
Chochlik. Taka złośliwa łajza. Zdarza się w tej branży.
gonia - 29 Kwiecień 2015, 08:02
Ani chybi tak jest
chezare - 29 Kwiecień 2015, 08:27
To logo to z Corela czy Ilustratora?
restauro - 29 Kwiecień 2015, 08:31
| gonia napisał/a: | | Czy krzywe były rysowane w CorelDraw? |
Tak, z tym że na pewno we wcześniejszej wersji ale już nie pamiętam w której...[/quote]
gonia - 29 Kwiecień 2015, 08:32
Ponieważ dostałam słabej jakości bitmapę, dawno, dawno temu zwektoryzowałam je dla własnych potrzeb w corelu
Trurl - 29 Kwiecień 2015, 09:45
Goniu, u mnie pedeef wychodzi taki, jak trzeba. Jeśli chcesz, to zrobię Ci go.
gonia - 29 Kwiecień 2015, 09:49
ok, to poproszę i z góry dziękuję
Trurl - 29 Kwiecień 2015, 12:41
Może daj całą wizytówkę (+ fonty), to zrobię pedeefa z całości. Chyba że wolisz pedeefa tylko z elementu. Napisz.
Aha - mam kłopoty z załączaniem plików na Forum, więc może podaj mi swojego mejla.
|
|