| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Export projektu do PDF w x3
Beinar86 - 7 Czerwiec 2015, 03:04 Temat postu: Export projektu do PDF w x3 Witam serdecznie
Od paru miesięcy korzystam z Windows 7 a pracuje na x3
Mój problem zaczyna się wtedy gdy publikuje w standardowych ustawieniach to obraz posiada pixeloze lub zmienia kolory.
W tym przypadku chciałbym dowiedzieć się jakie są odpowiednie ustawienia publikacji do PDF przy opcji opublikowaniu w internecie.
tegraf - 7 Czerwiec 2015, 08:00
| Beinar86 napisał/a: | | to obraz posiada pixeloze |
Co to jest pixeloza?
| Beinar86 napisał/a: | | gdy publikuje w standardowych ustawieniach |
A w niestandardowych to też jest ta "pixeloza"? Cokolwiek to znaczy.
restauro - 7 Czerwiec 2015, 09:04
Również nic nie rozumiem . Pikseloza raczej nie występuje w obrazkach wektorowych .
tegraf - 7 Czerwiec 2015, 09:10
Ty przynajmniej wiesz, co to pixeloza. Czy pixeloza to to samo co pikseloza?
bidon184 - 7 Czerwiec 2015, 09:10
pewnie chodzi o to ze opcja internetowa zamienia palete kolorow na palete internetowa czyli tak pod gif jakby
restauro - 7 Czerwiec 2015, 09:36
| tegraf napisał/a: | | to to samo co pikseloza |
Pixeloza Gastroprzygoda -najprawdopodobniej jedyne miejsce w Warszawie, gdzie usmażą Ci falafla na świeżo z soboty na niedzielę o 3-ciej w nocy .
https://www.zomato.com/pl/pixeloza/foodjourney
tegraf - 7 Czerwiec 2015, 09:44
No masz... Ale miałem prawo nie wiedzieć, bo pixeloza jest z Warszawy.
restauro - 7 Czerwiec 2015, 09:50
| tegraf napisał/a: | | miałem prawo nie wiedzieć, bo pixeloza jest z Warszawy |
Podobnie jak ja .Przypadek sprawił ,że znalazłem ten link.
Beinar86 - 7 Czerwiec 2015, 15:31
No cóż może nie sformułowałem swojego pytanie idealnie aczkolwiek chciałbym dowiedzieć się jakie mam ustawić parametry w Corelu x3 (wersja 13) przy Windowsie 7 tak aby wyszedł efekt jak w poniższej wersji
Przykład który chcę uzyskać
w tym przypadku standard przy exportowaniu posiadam aktualnie:
Jakość JPG : 100
Skala szarośći i Kolor to 96
a Monochromatyczne wynosi 120.
Także przy tych opcjach ustawiając te parametry uzyskuję nie ten winik co chcę a w przypadku obrazków mam pikselozę.
A więc chciałbym poprosić o pomoc przy exporcie do publikacji w internecie przy Windowsie 7 które będą idealne wyniki i brak tej ośmieszającej pikselozy którą się ośmieszyłem.
Trurl - 7 Czerwiec 2015, 15:58
1. Unikaj jak ognia jotpegów, bo nie dość, że format jpg niszczy piksele bezpowrotnie, to jeszcze jest RGB. Stosuj tify cmykowe albo w skali szarości o rozdzielczości 300 dpi w skali 1:1 bez kompresji. Tify czarno-białe (a więc grafika jednobitowa) niech mają 600 dpi (niektórzy proponują nawet 1200 dpi).
2. Ustaw odpowiednio parametry pdf tu: File/Publish to PDF/Settings. Warto tu ustalić bleed limit 5 mm i export all text as curves, żebyś nie musiał downloadować fontów.
Cysorz - 7 Czerwiec 2015, 18:59
Możesz też "z automatu" wybrać ustawienia PDF/X-1a a w ustawieniach zaznaczyć - jak wyżej napisał Trurl - teksty jako krzywe + spady.
tegraf - 7 Czerwiec 2015, 20:18
Malutki i Trurl - czytaliście, że chce do internetu? Tify cmykowe? 600 dpi? PDF/X-1a? Spady?
Ja nie do końca chyba rozumiem: piszesz, że jak robisz przy takich ustawieniach, to masz nie to co chcesz.
Podpowiedź 1: to zrób przy innych ustawieniach! Zrób 30 prób, aż znajdziesz takie ustawienia jak Ci pasują.
Podpowiedź 2: wersja Windows - bez znaczenia.
Cysorz - 7 Czerwiec 2015, 21:59
No prawda, nie doczytaliście...
Trurl - 8 Czerwiec 2015, 10:57
Juści, nie doczytałem...
chezare - 8 Czerwiec 2015, 16:30
Po pierwsze, jpg może być w CMYK, po drugie to taki sam format jak każdy inny i przy ustawieniu najlepszej jakości można się zmęczyć zanim po tysięcznym zapisie można będzie zauważyć stratę jakości w stosunku do oryginału.
Po drugie, jeśli te pdfy mają mieć taką zawartość jak ten przykładowy, to ja w tym nie widzę sensu. Widziałbym jeśli te pdfy byłyby wielostronicowe, zawierały dużo tekstu i grafikę wektorową.
Według mnie te standardowe ustawienia są jak najbardziej poprawne.
Skąd się bierze różnica w kolorach? Może jej zwyczajnie nie ma tylko Corela masz tak skonfigurowanego, że inaczej wyświetla kolory niż np. Acrobat Reader?
Beinar86 - 15 Czerwiec 2015, 15:07
Witam serdecznie.
Jest jeszcze jeden szczegół który bym chciał uwzględnić w tym temacie.
Po ustawieniu odpowiednich parametrów danego pliku PDF który bym chciał opublikować program automatycznie wraca do opcji : Niestandardowe(nie ustawiono bieżących ustawień)
Jak mogę to naprawić lub zapisać odpowienie opcje ?
Cysorz - 15 Czerwiec 2015, 16:23
Po prostu "Zapisz jako..." w opcjach eksportu...
|
|