Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Średnica koła

F-Głowy - 9 Czerwiec 2015, 15:02
Temat postu: Średnica koła
Znam "phi" - średnicę koła.
Jak mogę w Corel to narysować? Pliss, help.

restauro - 9 Czerwiec 2015, 15:15

W opcji "rozmiar obiektu" wpisujesz te same dane (szerokość ,wysokość)
F-Głowy - 9 Czerwiec 2015, 15:25

Ale kazano mi powiększyć koło z "fi" tego co ma na 16 "fi".
Nie znam wymiarów, muszę się do "fi" odnieść. Jak to zrobić?

restauro - 9 Czerwiec 2015, 15:45

Ø to jest średnica.Wpisz średnicę jako wysokość i jako szerokość.
F-Głowy - 9 Czerwiec 2015, 18:44

Przepraszam, ale to był głupi post. Coś mi się totalnie pokićkało. Jak widać lata bez matematyki swoje zrobiły. Jasna cholera, pomyliłem po prostu "średnicę" z czymś innym. Chyba z polem i dlatego się dziwiłem.

Miałem zaćmienie umysłowe kilka godzin temu.

restauro - 9 Czerwiec 2015, 18:59

F-Głowy napisał/a:
Coś mi się totalnie pokićkało

Czasem się czymś zasugerujesz i brniesz w ślepy zaułek.

dj_maras - 9 Czerwiec 2015, 21:02

HAHAH ALE MATA!
ale ja tez mam takie zaćmienia, że aż głupio sie tym chwalić :]

F-Głowy - 9 Czerwiec 2015, 22:43

Po prostu matematyka się kłania. Usłyszałem magiczne "średnica" i mi się powaliło z "obwodem" i zastanawiałem się co ja właściwie mam zrobić...
Nie jest mi do śmiechu bo to była jedna z głupich wpadek.
Nie pamiętam kiedy ostatni raz miałem do czynienia ze średnicą, nawet przy okazji pizzy...

chezare - 10 Czerwiec 2015, 00:02

W podstawówce przeczytałem cm jako cmetry. Kilka dni nie dawali mi spokoju.

F-Głowy - 10 Czerwiec 2015, 19:58

Ale zaraz Restauro. Co ja dostanę jak tam każe pomnożyć razy szesnaście? Wtedy powiększę to co jest o 16 milimetrów z jednej i drugiej strony (czyli o 32) czy może powiększę (oczywiście szerokośc i wysokość razem dzięki kłódce) o 16 mm w sumie?

Inaczej... Po wpisaniu tego co podałeś w obrazku, rozmiar koła zyska 16 mm więcej z każdej strony, czy zyska może 8 mm z każdej strony? A może zyska 32 mm z każdej strony?

restauro - 10 Czerwiec 2015, 20:21

Nie wiem co Czarek chciał pokazać ? Może nie chciał kończyć tematu ,może pokazał różne opcje .
Jeśli wpiszesz " + "to doda jeśli " - "odejmie.
Dla Ciebie to bez znaczenia , zrozumiałem że masz tylko zamienić jeden rozmiar na drugi ,dlatego wpisujesz tylko nowy rozmiar w miejsce starego.

bidon184 - 11 Czerwiec 2015, 11:10

wszystko zalezy co ten okrag ma przedstawiać,jesli np przekroj rury,to wogle nie mowimy o fi tylko o d-z i d-w,czyli wazna jest tez grubosc scianki(konturu) poniewaz bedziemy mogli obliczyc pojemnosc danego odcinka wedlog wzoru pi razy dw(srednica wewnetrzna) kwadrat razy L(dlugosc) podzielic przez 4 tysiace,wiec najwazniejsze pytanie jest czy to ma byc rysunek techniczny jakiejs maszyneri :-) czy poprostu zwykle kolko :-)
chezare - 11 Czerwiec 2015, 21:31

Czarek chciał pokazać, że w Corela wbudowany jest kalkulator :-)
F, jak się coś mnoży razy 16, to nie dodaje się 16, tylko powiększa się 16 razy.
Co się powiększa? W tym okienku jest średnica, czyli powiększa się średnica :-)

aksa - 12 Czerwiec 2015, 13:52

chezare napisał/a:
Obrazek

OMG to jest genialne!!!! wywalam kalkulator!!!

A tak przy okazji obwód koła to 2*pi*r ;) i do tego kalkulator jest raczej potrzebny ;-)

chezare - 12 Czerwiec 2015, 21:20

Przy okazji to jest jakby odwrotnie, π równa się stosunkowi obwodu koła do jego średnicy :-)
Wystarczy zapamiętać wierszyk

Kto w mózg i głowę natłoczyć by chciał cyfer moc,
Ażeby liczenie ludolfiny trudnej spamiętać móc,
To nam zastąpić musi słówka te litery suma,
Tak one trwalej się do pamięci wszystkie wsuną.

i kalkulator nie będzie potrzebny :-)

F-Głowy - 15 Czerwiec 2015, 17:39

Rysunek techniczny ma to być. Ale nie projektuję grubości rury tylko dziurę w jakiejś powierzchni.