|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Traktowanie zamkniętych obiektów jako puste/wypełnione
Trurl - 19 Czerwiec 2015, 10:37 Temat postu: Traktowanie zamkniętych obiektów jako puste/wypełnione Przypomnijcie mi, proszę, gdzie ustawia się traktowanie zamkniętych obiektów jako puste/wypełnione. Nie mogę sobie przypomnieć - trapi mnie starcza demencja...
restauro - 19 Czerwiec 2015, 12:26
Trurl napisał/a: | trapi mnie starcza demencja |
Mnie chyba także ,nie do końca jestem pewien co autor ma na myśli ?
bidon184 - 19 Czerwiec 2015, 12:36
hym,tez mam problem ale chyba chodzi o to czyli Okno-okno dokowane -wlasciwosci i tam nadole trza zaznaczyć ptaszkiem zamykaj krzywą,chyba o to chodzi,bo w tedy obiekty sa traktowane jako krzywa zamknieta wypelniona mimo ze jest pusta,no tak domniemam ze o to kaman
kula69 - 19 Czerwiec 2015, 16:32
Cóż starość nie radość, wiem coś na ten temat hihi. A tu rozwiązanie problemu: NARZĘDZIA->DOSTOSOWANIE->PRZYBORNIK->WSKAŹNIK TU ZAZNACZASZ "Traktuj wszystkie obiekty jako wypełnione"
Trurl - 19 Czerwiec 2015, 18:33
A jak to będzie w angielskiej wersji?
restauro - 19 Czerwiec 2015, 19:18
x4
chezare - 19 Czerwiec 2015, 19:29
W różnych wersjach programu to jest w różnych miejscach.
Cysorz - 19 Czerwiec 2015, 19:50
[ctrl+J] Workspace -> Toolbox -> Pick Tool -> Treat all objects as filled.
Trurl - 19 Czerwiec 2015, 20:34
Dzięki, kula69, restauro i Malutki. nie mogłem tego znaleźć. Miałem tę opcję zaptaszkowaną, więc wszystkie puste obiekty można było "dotknąć" w środku, co doprowadzało mnie do szału, bo jak nic nie ma w środku, to nie da się tego dotknąć, czyż nie? Żeby próbować dotknąć coś, czego nie ma, musiałbym być zgredem niespełna rozumu.
chezare - 20 Czerwiec 2015, 02:23
Oczywiście, że nie
CiociaKlocia - 6 Listopad 2024, 13:00
Witam Szanownych Użytkowników Forum!
Piszę pierwszego posta na tym Forum, więc proszę o wyrozumiałość w razie wpadek.
Mam problem poruszany w tym temacie, tylko trochę większy, bo ja nie muszę szukać funkcji zamykania krzywych, problem w tym, że ona u mnie nie działa. Po kliknięciu w odpowiednią ikonkę nic się nie dzieje. Dlaczego?
https://zapodaj.net/plik-6wbrUzyTJQ
Na powyższym zrzucie ekranu widać dwa odcinki, które połączyłam w jedną krzywą. Przestrzeń między nimi chcę wypełnić kolorem, ale bez robienia z nich prostokąta. Kiedyś było to możliwe, dziś nie. O co kaman
Dodam, że mam starego Corela, z 2004-go roku. Może w tym jest problem. Zaczynałam z nim pracę jeszcze na SO WindowsXP; dziś mam Windows 10.
lajosz - 6 Listopad 2024, 13:18
CiociaKlocia napisał/a: |
Po kliknięciu w odpowiednią ikonkę nic się nie dzieje. Dlaczego? |
Nic się nie dzieje zapewna dlatego, że nie określona została odległość łączenia, czyli jeśli odległość pomiędzy liniami jest mniejsza niż ustawiona w narzędziu łączenia, to ... NIE POŁĄCZY wektorów.
Jeśli jest właściwa, czyli większa lub równa odległości pomiędzy liniami, to połączy, ale .... WEKTORAMI, czyli w wyniku otrzymasz prostokąt tudzież nieregularne łączenie w zależności jaki styl łączenia wybierasz.
CiociaKlocia napisał/a: | Przestrzeń między nimi chcę wypełnić kolorem, ale bez robienia z nich prostokąta. Kiedyś było to możliwe, dziś nie. O co kaman |
Jak wyżej, czyli nie sądzę, że kiedyś było to możliwe.
Wypełnić kolorem można TYLKO ZAMKNIĘTY obiekt/wektor.
CiociaKlocia - 6 Listopad 2024, 14:11
Chyba masz rację.
Na poniższym przykładzie widać, że krzywa jest wypełniona, mimo że usunęłam prawy bok prostokąta. Ale jak usunę prawy i lewy – wypełnienie znika. Chyba jednak to ja coś pomieszałam. Dzięki za odpowiedź!
https://zapodaj.net/plik-EpkSD86cgo
|
|