Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Wypełnienie poszczególnych budynków na działce

slimak390227 - 20 Czerwiec 2015, 20:13
Temat postu: Wypełnienie poszczególnych budynków na działce
Mam potrzebę wypełnić pojedyncze budynki, jednakże klikając na wypełnienie - program koloru mi cały plik. Jak zrobić, by kolorował to co chce? Wyodrębnić je jakoś? Idzie to zrobić na plikach tiffa lub pdf? Z góry wielkie dzięki.
restauro - 20 Czerwiec 2015, 20:21

slimak390227 napisał/a:
Jak zrobić, by kolorował to co chce? Wyodrębnić je jakoś?

Narysować w formacie wektorowym.

Shame - 21 Czerwiec 2015, 13:15

TUTAJ masz trasowane z VM. Pięknie nie jest, ale jeśli chodzi tylko o mapkę poglądową, a nie faktyczne plany inżynieryjne to powinno wystarczyć.

Jak zaimportujesz ten plik do DRAWa to użyj Wypełnienia Interaktywnego do pozaznaczania działek czy budynków. Wypełnienie stworzy nowe obiekty, którym możesz zmieniać do woli kolory i co tam chcesz. W niektórych przypadkach budynek może nie być oddzielony od krawędzi działki albo innego elementu - wtedy trzeba odrysować.

Ogólnie restauro ma rację, najdokładniej jest odrysować, no ale może mój plik chociaż trochę pomoże ;-)

slimak390227 - 21 Czerwiec 2015, 14:42

Nie mam nawet takiej opcji zaznaczenia interaktywnego;/ potrzebne jest mi to do pracy inżynierskiej więc musi być dosyć dokładne. Idzie to narysować wektorowo w łatwy i szybki sposób?
slimak390227 - 21 Czerwiec 2015, 14:45

Mam możliwość zrobienia tego w AutoCad ale łatwiejszy on wcale nie jest a i też występują pewne problemy.
Shame - 21 Czerwiec 2015, 14:54

slimak390227 napisał/a:
w łatwy i szybki sposób?

To określenie subiektywne. Podejrzewam, że dla części użytkowników zrobienie tego JEST łatwe i szybkie, dla innych nie. Sposób jest tylko jeden: ręczne odrysowanie tych domków, granic i innych znaczników. Użyć do tego trzeba by narzędzi Prostokąt, Linia Dwupunktowa, Polilinia, Krzywa Béziera, Elipsa. Niektóre z nich trzeba by potraktować w odpowiednich sytuacjach Częścią Wspólną, Przycinaniem, Spawaniem lub Połączeniem. Podejrzewam, że część z tych domków jest identyczna, więc raz zrobiona może być Duplikowana lub Kopiowana. Do właściwego ich umiejscowienia posłużą ci Transformacje (głównie Obroty)

slimak390227 napisał/a:
Nie mam nawet takiej opcji zaznaczenia interaktywnego;/

Z rozpędu może źle to nazwałem. U mnie zwie się to Smart Fill (nie wiem, jak w polskich wersjach). Jednakże niezależnie od wersji znajduje się tutaj:

slimak390227 - 21 Czerwiec 2015, 15:03

Jestem kompletnie zielony więc zajmie to wieczność- jest inny sposób? 90% domów się nie powtarza niestety.
chezare - 21 Czerwiec 2015, 15:25

Otworzyć tiff w np. windowsowym Paint, albo IrfanView, zmienić obrazek z czarno białego na kolorowy i pomalować :-)

slimak390227 - 21 Czerwiec 2015, 15:33

Chezare- tego sposobu juz próbowałem, z tym że raz wypełnia tylko budynek a raz całą działkę i to jest problemem.
restauro - 21 Czerwiec 2015, 15:48

Gdybyś dobrze poszukał ,prawdopodobnie udałoby się znaleźć mapkę w wektorach .Teraz innych w zasadzie się nie robi.
Shame - 21 Czerwiec 2015, 16:02

slimak390227 napisał/a:
Chezare- tego sposobu juz próbowałem, z tym że raz wypełnia tylko budynek a raz całą działkę i to jest problemem.

No chez dał ci łatwy i szybki sposób. Innego właściwie nie ma, jeśli chcesz się oprzeć o ten obrazek, co masz. Jeśli są domy, gdzie ich obrys nie jest zamknięty, to niestety musisz np. zamknąć obrys dorysowując z ręki czarną kreskę gdzie trzeba. Bo narzędzie wypełniania w bitmapach działa tak, że jakby "zalewa" obszar, poczynając od punktu kliknięcia. Jeśli obszar jest "ogrodzony", czyli jest figura zamkniętą, a nie krzywą otwartą, to wypełni tylko ten obszar. Jeśli jednak gdzieś obrys jest przerwany z jakichś powodów (są narysowane uchylone drzwi lub jakiś znacznik) to wypełnienie wyleje się przez tą szczelinę.

Jeśli nie uda ci się znaleźć oryginalnego pliku wektorowego, jak radzi restauro, to sposób podpowiedziany przez chezarego jest dla ciebie najlepszym rozwiązaniem.

slimak390227 - 22 Czerwiec 2015, 20:34

To były mapy ze starostwa, więc dostęp do wersji bazowych odpada;/
slimak390227 - 23 Czerwiec 2015, 17:29

Czy jeśli zdobędę taką mapkę w formacie corelowskim to będzie sprawa załatwiona? Tak właściwie jakie rozszerzenie ma corel?
s-p-i-n - 23 Czerwiec 2015, 17:37

cdr, mozna sprobowac tez zaimportowac mapy geodezyjne lub dac komus do przerysowania na kase
Sponsi - 23 Czerwiec 2015, 17:55

...do pracy inżynierskiej?
I nie masz pojęcia o co w tym chodzi?

JP...

slimak390227 - 24 Czerwiec 2015, 13:18

Poziom nauczania w szkołach pozostawmy lepiej bez komentarza, wole wykonac rys sam przy okazji cos wynoszac- no chyba, ze nie dam rady to wtedy sie pomysli.
slimak390227 - 6 Lipiec 2015, 17:52

Dlaczego dalej w corelu nie chce mi wypełnić tych budynków czy chociażby działek tylko wypełnia całość? W paincie Windy idzie to zrobić a tu nie?
slimak390227 - 6 Lipiec 2015, 17:56

Widzę, że jeszcze do góry jest napisane "monochromatyczne" - idzie to jakoś zmienić do edycji różnokolorowej?
s-p-i-n - 6 Lipiec 2015, 18:02

otwierasz grafike w Corelu PP i dajesz obrazek> i np. przekształć w kolory CMYK

co do wypełniania to użyj najpier maski (patrz różdżka) i nadaj kolor na budynek

do przyspieszenia pracy uzywaj klawisza spacji

slimak390227 - 6 Lipiec 2015, 18:57

A jak zmienić format kolorów?
slimak390227 - 6 Lipiec 2015, 19:16

Idzie rozdzielić obszary zaznaczone na czerwono i je pokolorować np. tak jak w pliku? Te same problemy są na reszcie mapy niestety.
restauro - 6 Lipiec 2015, 21:20

Zamknij czarne linie, żeby nie miały przerw,wówczas można będzie je łatwo wypełnić .
Najszybciej , najprościej ,nie wspominając o jakości byłoby narysowanie mapki w CorelDraw

slimak390227 - 7 Lipiec 2015, 08:10

Z tym, że wątpliwe by byly tak dokladne ; zreszta do przerysowania potrzeba i czasu i umiejętności, których niestety nie posiadam
slimak390227 - 7 Lipiec 2015, 08:16

Zaimportowanie pdf by coś ratowalo? Ile takie przerysowanie mogłoby wynieść?
chezare - 7 Lipiec 2015, 09:23

Jeśli obrazek był wektorowy, to w pdf też powinny być wektory.
Przerysowanie tego w Corelu to jest jakaś godzina roboty, ale ten obrazek jest marnej jakości.

slimak390227 - 13 Lipiec 2015, 20:51

Jak juz np coś odrysuje to jak zmazać poprzednie kreski( te które były faktycznie na mapie?)..; po przerysowaniu przecież nie widać która jest jaka, bo będą nachodziły na siebie (linia oryginalna z narysowana)?
slimak390227 - 13 Lipiec 2015, 21:25

Możecie przypomnieć jak stosowało się maski i różdzke? Gdzie to poszukac;/? Niestety kilka dni w przerwie z programem robi swoje;/
slimak390227 - 13 Lipiec 2015, 22:49

Przerysować rysunek :za pomocą krzywych Beziera, a w warstwie gdzie jest oryginalna mapka - zwyczajnie usunąć linie zdublowane i pozostawić świeżo narysowane?
tegraf - 13 Lipiec 2015, 23:04

Na swoje 6 ostatnich (i pewnie 15 następnych) wpisów znajdziesz odpowiedź w helpie dołączonym do programu.
chezare - 14 Lipiec 2015, 00:17

Zacznij rysować wektorową mapę, będzie elegancko i szybciej.
W Corelu można wypełniać figury które nie są "zamknięte", stosowny przełącznik jest w opcjach, ale ja bym tego nie zmieniał, zrobienie kopii to jedno kliknięcie i wciśnięcie jednego klawisza.
Napisałem o włączeniu przyciągania do obiektów. W tym przykładzie nie ma to zastosowania (nie chce mi się już zmieniać pliku), ale w takim przypadku jak niżej się przyda. Normalnie włączenie przyciągania do obiektów, przeszkadza rysować, jak niepotrzebne, to wyłącz.

slimak390227 - 14 Lipiec 2015, 09:11

Jest możliwość rysowania linii po katem prostym?
tegraf - 14 Lipiec 2015, 09:39

slimak390227 napisał/a:
Jest możliwość rysowania linii po katem prostym?

To zaczyna wyglądać na zwykłe trollowanie.

chezare - 14 Lipiec 2015, 12:42

Chyba masz Tegraf rację?
Po co ja tracę czas i rysuję te ściągawki?
Nie ma możliwości rysowania linii pod kątem prostym, poza dwoma wyjątkami, pierwsza linia jest pozioma albo pionowa, żeby taką narysować trzeba wcisnąć klawisz ctrl.
Mógłbym wymyślić jeszcze dwadzieścia sposobów na ustawienie odcinków pod kątem prostym, ale jedynym słusznym wydaje mi się sposób który opisałem we wcześniejszym poście, rysowanie prostokąta z trzech punktów i kasowanie niepotrzebnych węzłów.
Wtedy masz figurę w której odcinki stanowią jeden obiekt. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że odcinków może być więcej niż dwa, ale wszystkie budynki na twojej mapie, to kombinacja prostokątów.

tegraf - 14 Lipiec 2015, 12:48

chezare napisał/a:
Po co ja tracę czas i rysuję te ściągawki?

Pojęcia nie mam. :-)

Ale czekam na ściągawkę, pokazującą, jak trzeba palnąć w ikonkę Corela, by go uruchomić. Człowiek się uczy całe życie...

Gość ma Corela przed sobą. Po pierwsze - sprawdzenie, czy w Corelu można narysować dwie prostopadłe kreski, zajmuje mniej czasu, niż napisanie posta na forum. Po drugie - ciekawe, czy widział program graficzny, w którym nie można narysować dwóch prostopadłych kresek.

chezare - 14 Lipiec 2015, 13:08

A jak mają być trzy albo cztery? :-)
tegraf - 14 Lipiec 2015, 13:25

chezare napisał/a:
A jak mają być trzy albo cztery? :-)

To koniec :-( W Corelu nie da rady. Za cienki. Autocad - to minimum. Jest jakieś forum Autocada?

slimak390227 - 14 Lipiec 2015, 19:12

Import pdf do corela niestety się nie powodzi ze względu na fakt, iż wstawiona grafika jest cała czarna;/
tegraf - 14 Lipiec 2015, 19:45

slimak390227 napisał/a:
Import pdf do corela niestety się nie powodzi ze względu na fakt, iż wstawiona grafika jest cała czarna;/

I pozamiatane. :-)

slimak390227 - 14 Lipiec 2015, 19:47

Pliku pdf- proszę o sprawdzenie czy ten plik nada się do obróbki, 2 sprawa narysowałem krzywe na mapce, a ze źródłowej mapy usunąłem powielane linie i teraz wychodzi z tego, że nie moge pokolorować przestrzeni między tymi liniami - mówię tutaj oo górnym prawym rogu (kolejną rzeczą jest, że linie nowe mają ciemniejszy kontur niż pozostałe).
slimak390227 - 14 Lipiec 2015, 19:55

PDF
slimak390227 - 14 Lipiec 2015, 19:56

Tutaj naniesione krzywe.
slimak390227 - 18 Lipiec 2015, 17:24

Czy jest możliwość wypełnienia obiektów zaznaczonych na czerwono? U mnie niestety program się wiesza na niektórych elementach i nie wiem co z tym fantem. Jeśli odrysuje 1 działkę czy budynek to będzie widać, że jest to odrysowane;/
restauro - 18 Lipiec 2015, 17:45

slimak390227 napisał/a:
Czy jest możliwość wypełnienia obiektów zaznaczonych na czerwono?

Problem w tym ze większość osób na forum nie otworzy twojego pliku z prozaicznego powodu .Ma niższą wersje CorelDraw .Plik powinien być maksymalnie w wersji 11

slimak390227 - 18 Lipiec 2015, 17:50

Tutaj wersja do otwarcia w starszych wersjach
slimak390227 - 18 Lipiec 2015, 18:08

Ile też musiałbym wyłożyć $ orientacyjnie na narysowanie tego zupełnie od nowa?
restauro - 18 Lipiec 2015, 19:28

Jest trochę zabawy, trzeba pozamykać pola .
slimak390227 - 18 Lipiec 2015, 19:40

Restauro - cos takiego narysowałeś czy jakiś błąd w programie?
restauro - 19 Lipiec 2015, 09:55

Zrobiłem tylko kilka pól , na próbę .
Ponieważ projekt został wykonany programem innym niż Corel Draw , jest wiele elementów do poprawy i usunięcia.
Głównym problemem są niezamknięte pola , stad brak możliwości wypełnia kolorem poszczególnych segmentów ,niektóre kontury trzeba zamienić w obiekt oraz usunąć zduplikowane elementy i śmieci do niczego niesłużące ,
Można projekt dopracować , ale trzeba będzie poświecić na to trochę czasu.