Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Rysunek w stylu matrioszki problem ze skalowaniem.

Cris_Jumper - 21 Czerwiec 2015, 16:09
Temat postu: Rysunek w stylu matrioszki problem ze skalowaniem.
Witajcie.

Obecnie jestem w posiadaniu corela x3. Muszę zrobić kilka rysunków na bazie grafiki rastrowej. Pliki stworzone w corelu posłużą mi do wycięcia laserem pewnych rzeczy. Problem polega na tym, że mam plik w jpg i wymiary obiektu. Kiedy narysuję skrajną krzywą a potem ją duplikuję i skaluję nie zgadzają się odstępy między krzywymi. Załączam rysunek:

wiem że wymiary są w calach i wyglądają tak 25” x 14 3/4 to 11” x 3 1/2”. a przerwa między poszczególnymi obiektami wynosi 3/16" a szerokość jednego elementu to 3/4". Jest jakiś sposób aby to wszystko zautomatyzować? Wiem, że mogę siedzieć i nanosić krzywe na rysunek ale obawiam się, że nie wyjdzie mi to dokładnie tak jak powinno wyjść.

Shame - 21 Czerwiec 2015, 17:19

Hmm... Próbowałem Metamorfozy między najmnijeszym i największym elementem (dla uproszczenia zrobiłem tylko jedną krawędź).

Przy zaokrąglonych narożnikach całość poleciała:

Coś nie bardzo to wyszło, chociaż figura symetryczna itd..
Spróbowałem za to z ostrymi narożnikami i efekt był o wiele lepszy, bardzo bliski docelowemu. Niestety nie idealny:

Chociaż, może gdyby porobić co trzeba i na koniec rozdzielić i rozszerzyć dołami poszczególne elementy, to by spasowało? Albo po prostu o czymś zapominam :-/

Tutaj CDRv11 dla tych, którzy chcą popróbować.

bidon184 - 21 Czerwiec 2015, 19:23

ja to obrysem zalatwilem,tylko potem zaokraglilem narozniki 10mm

Shame - 21 Czerwiec 2015, 19:33

Ładnie. Zrobiłeś zewnętrzny element i użyłeś Konturu Wewnętrznego?
bidon184 - 21 Czerwiec 2015, 19:45

zeby byc precyzyjnym to najpierw uzylem Twojego elementu zewnetrzego :-) dojechalem tak jak piszesz konturem wewnetrzym do srodka,potem skasowalem Twoj element bo odleglosci nie byly rowne i dolozylem zeby wszystko bylo cacy no i na koncu zaokraglilem narozniki,tylko nie jestem pewny czy w wersjach nizszych niz x6 jest funkcja zaokraglania
chezare - 21 Czerwiec 2015, 20:12

Przetłumaczy mi ktoś ten fragment, " i wyglądają tak 25” x 14 3/4 to 11” x 3 1/2”"?
Cris_Jumper - 21 Czerwiec 2015, 20:19

No zaczyna się robić fajnie :) Dzięki panowie :) tylko jest taki mały myk jest za mało konturów. Ta biała przestrzeń między obiektami ma być przezroczysta. Tak jak pisałem odstęp między obiektami musi wynosi 3/16 cala...
bidon184 - 21 Czerwiec 2015, 20:32

no to zamieniasz kontur w obiekt,nastepnie dajesz kontur wlosowy,klikasz bez wypelnienia i wychodzi takie o to cosik