Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Stemple metalowe , grawerowane

Gaspar23 - 7 Lipiec 2015, 18:57
Temat postu: Stemple metalowe , grawerowane
Witam. (We wstępie proszę o korektę, jeśi temat nie pasuje do tego działu). Mam problem, a mianowicie wujaszek poprosił mnie o stworzenie projektu (załączam plik). Ma to byc projekt znaczka podobny do załączonego pliku który następnie zostanie naniesiony na metal. Moje pytanie brzmi, jak się do tego zabrać i czy jest możliwość zrobienia tego w corelu? Czy projekt ma być w 3D? Proszę o pomoc . Pozdrawiam
restauro - 7 Lipiec 2015, 21:00

Gaspar23 napisał/a:
czy jest możliwość zrobienia tego w corelu?

Takie rzeczy rzeźbi się w modelinie .

wloza - 7 Lipiec 2015, 23:14

Jak najbardziej, w Corelu. Większość ploterów laserowych, które to zrobią w kilka minut, oprogramowanie ściśle współpracuje z Corelem. :)
s-p-i-n - 8 Lipiec 2015, 08:28

można zrobić w Corelu, kwestia odrysowania
restauro - 8 Lipiec 2015, 09:22

Bardzo bym chciał zobaczyć ten projekt zrobiony w Corelu.Szczególnie miękkość trzeciego wymiaru .
Gaspar23 - 9 Lipiec 2015, 08:50

A jak wogóle zabrać się za taki projekt? Ma ktoś może tutorial albo coś podobnego, bo szczerze to nawet niewiem jak sie za to zabrać
chezare - 9 Lipiec 2015, 09:03

Jeśli wszystko co wklęsłe jest na tym samym poziomie i w jednej płaszczyźnie jest to co wklęsłe nie jest, to się da.
Jeśli rację ma Restauro, a ja widzę chyba tak samo, to potrzebny będzie program do projektowania 3D, a wtedy Corel niestety zostaje wyeliminowany, a ty masz problem, bo AutoCada czy inny wynalazek do projektowania 3D w pół godziny nie opanujesz.

restauro - 9 Lipiec 2015, 09:32

Gaspar23 napisał/a:
A jak wogóle zabrać się za taki projekt

Jeśli trzeba dodać tylko grubość taki projekt w Corelu robisz płasko .Trzeci wymiar jest grubością materiału np: stali , styropianu,piaskowca czy jakiegoś kompozytu.

bidon184 - 9 Lipiec 2015, 09:56

moim zdaniem sie da w corelu,kiedys przeciez robilismy tutaj dla kogos projekt jakiejs czaszki :-) tylko on to potrzebowal w szkle,ale to chyba nie ma znaczenia,nawet o ile pamietal wyslal efekt koncowy,i nie pisal ze grawer mial jakies pretensje,no nie wiem ,moze byc tak ze mnie pamiec zawodzi :-)
restauro - 9 Lipiec 2015, 10:13

bidon184 napisał/a:
nie pisal ze grawer mial jakies pretensje

Jak napisałeś Grawer, nie frezarka. Mając podstawową formę mógł elementy projektu wycyzelować ręcznie.

chezare - 9 Lipiec 2015, 10:40

Moim zdaniem takiego projektu nie da się zrobić w Corelu, ale przy pewnych założeniach, że można grafikę uprościć…

Żeby było elegancko to trzeba taki obrazek przenieść na jakiś łatwy do obróbki materiał, np. gips, dłuta, trochę skrobania, później skaner 3D i gotowe :-)

Gaspar23 - 10 Lipiec 2015, 16:31

świetnie pokazane :) Na pewno skorzystam:) Dziękuje bardzo:) A jak by to zrobić od początku taki projekt?

Bo chciałbym np: zamiast czaszki zrobić niedzwiedzia i na dole i na górze zrobić napisy.

wloza - 10 Lipiec 2015, 22:02

Jeszcze raz powtarzam, że w Corelu można to zrobić. Ploter laserowy do grawerki z dobrego zdjęcia w odcieniach szarości w kilka minut zrobi płaskorzeźbę. Za miękkie przejścia z jednego kształtu w drugi odpowiadają właśnie te szarości (moc, ilość przejść lasera w konkretnym obszarze koloru).
chezare - 11 Lipiec 2015, 10:39

Zrobi, zrobi, ale najpierw pracownik takiego zakładu powie, proszę przynieść grafikę w postaci wektorowej, najlepiej w formacie Corela. :-)
Ja nigdy nic takiego nie robiłem i może się mylę, ale ten znaczek z tematu moim zdaniem, z którym się wyjątkowo zgadzam :-) , nie był robiony na laserze, ani żadnej frezarce, jest tłoczony, może odlewany?

bidon184 - 11 Lipiec 2015, 10:57

ani to ani to :-) to wykonane jest z wykrojnika ktorego podklada sie pod prase :-) ,robilem kiedys dla Jubilexu firmy jubilerskiej z Sopotu projekcik barankow pod kolczyki(wiecie te zapiecie),i tez byl problem czy sie da zrobic w plaszczyznie ,i sie da :-) wystarczy zroznicowac kolory i teraz albo grawer albo firma ktora ma odpowiedni sprzet,odpowiedni sprzet ma u nas na chwaszynie przy wiezy transmisyjnej firma ktora powiedziala cytuje Jaki problem :-) na drugi dzien byl wykrojnik gotowy ,ba z gwarancja na dwa lata ze sie nie stepi :-)
chezare - 11 Lipiec 2015, 12:09

Bidonik, medale, monety robi się na laserze? :-)
Gaspar23 - 15 Lipiec 2015, 11:33

Witam, a czy mógłby ktoś zrobić mi taki projekt? Bo ja niewiem nawet jak zacząć, (w corelu pracuje od niedawna) . Dodam załącznik z logiem wraz ze skrzydłem
C_beginner - 30 Lipiec 2015, 08:32

Na laserze da się ale to już inna klasa sprzętu niż Chińczyki na LaserCut.
Tagi na YT jak tu działają ?