| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Haftowanie
s-p-i-n - 27 Lipiec 2015, 16:41 Temat postu: Haftowanie Koś się orientuje ile pkt powinna mieć cienka linia przy haftowaniu?
KacperD - 30 Lipiec 2015, 13:33
Dobre pytanie, podlaczam sie i jednoczesnie obstawiam, ze nie ma to znaczenia.
Shame - 30 Lipiec 2015, 15:13
s-p-i-n, a nie lepiej spytać się w hafciarni? Mam niejasne wrażenie, że grubość jest raczej zależna od maszyny haftującej. Od jej "rozdzielczości". A jak dostają projekt w krzywych do wyhaftowania, to po prostu pewno każda linia o grubości poniżej minimalnej "rozdzielczości" maszyny jest pogrubiana do tej grubości... Masło maślane, ale chyba czaicie
ale jak wspomniałem, łatwiej zapytać w zakładzie.
Trurl - 30 Lipiec 2015, 19:56
s-p-i-n, dlaczego to pytasz? Jeżeli chcesz haftować, to polecam program Haftix, który pozwala na przekształcenie dowolnej grafiki, obrazu, zdjęcia na wzór haftu krzyżykowego (wzór liczony). Dzięki niemu możesz szybko przygotować własny, niepowtarzalny schemat wraz z legendą. www.haftix.pl
chezare - 30 Lipiec 2015, 20:54
Haftix to raczej dla domowych hafciarek
To nie jest głupie pytanie. Zanim się zacznę mądrzyć, powiem tak. Albo trzeba się dowiedzieć co i jak u źródła i to jest moim zdaniem najbardziej racjonalne rozwiązanie, albo czekać aż się znajdzie ktoś kto wie o co chodzi, to się może zdarzyć za 5 min albo nigdy.
Przypuszczam, że z haftowaniem jest odwrotnie niż z drukowaniem, jeśli w projekcie są fragmenty rastrowe, to zostają zamienione na wektory. Kłopot jest taki że ta operacja zostaje ograniczona do kilku, kilkunastu kolorów i jeśli we fragmentach rastrowych są jakieś bardzo cienkie linie, to niekoniecznie będą w wersji wektorowej. Wydaje mi się też, że wszystkie kontury, linie w przygotowaniu do haftowania zostają zamienione na wypełnione kolorem figury, tak jak to się dzieje przy trasowaniu. Przy grafice wektorowej raczej żadne linie, obojętnie jakby cienkie nie były, nie znikną, najwyżej zostaną wyhaftowane grubsze.
kula69 - 31 Lipiec 2015, 21:43
obsługuje hafciarkę za pomocą DRAWing's 6 szerokość teoretycznie minimalna to grubość nici:), a jeśli chodzi ile można w hafcie typy "satin" to o,5mm+ grubość nici. Udało mi się 0,3mm, ale na odcinku prostym.
restauro - 1 Sierpień 2015, 10:18
Grubość nici pewnie będzie taka jaką założy się do maszyny.
bidon184 - 1 Sierpień 2015, 11:01
nie ma znaczenia, program ktory utworzy plik wykonywalny dopasuje i tak wszyttko do mozliwosci maszyny,inaczej mowiac rysuj jak chcesz,ewentualnie kolory mozesz poprawiac
kula69 - 3 Sierpień 2015, 08:51
no niby tak, ale jak zrobi tak jak chce - nie patrząc na maszynę to może wyjść niezła kicha
chezare - 3 Sierpień 2015, 20:58
Powiedz mi kochanieńki co to oprogramowanie robi z bitmapami?
kula69 - 4 Sierpień 2015, 15:47
Kichę - tak naprawdę to w wersji podstawowej nie radzi sobie
|
|