| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z X7 po aktualizacji do wersji 17.5
Krzysiek - 27 Lipiec 2015, 19:40 Temat postu: Problem z X7 po aktualizacji do wersji 17.5 Witam.
Jestem po pierwszych wrażeniach z przesiadki z X3 na X7
Po instalacji Corela X7 - wersja 17.1 i aktualizacji do wersji 17.5 dzieje się coś takiego:
- jak eksportujemy grafikę do JPG to znikają NADRUKI kolorów pantone nie widać ich już w tym okienku podglądu przy eksporcie.
- Nadruki (overprinty) znikają także przy druku na drukarce
O co chodzi ??? czy ktoś z Was miał może takie przypadki
Dodam jeszcze, że na wersji bez UPDATE5 (czyli 17.1) wszystko śmiga poprawnie
Krzysiek - 28 Lipiec 2015, 16:45
Zaciągnąłem UPDATY 3 i 4 - po instalacji okazuje się, że do UPDATU 4 JPGi robią się dobrze - dopiero poprawki v5 stwarzają problem z eksportem.
Co do nadruków przy druku na drukarce to problem się ciągnie od wersji x7.1 P O R A Ż K A
Shame - 28 Lipiec 2015, 22:04
Podaj może przykład konkretny, daj zrzuty ekranu, załącz plik CDR i wynikowy JPG, pokaż opcję eksportu itd. itp. bo może to sytuacja specyficzna.
Ja problemów z eksportem kolorów spot'owych nie miałem na X7. Nie wiem tylko dlaczego używasz nadrukowań PANTONE (i w ogóle tej palety) przy eksporcie do JPG? Przecież te informacje są i tak zatracane... Nie widzę sensu. Do PDF - jak najbardziej, bo CMYKowe obiekty zostaną w CMYK, a te spot'owe w PANTONE. Ale JPG? To albo wszystko dostaniesz w RGB albo w CMYK. I do tego nadrukowania? Jeżeli położysz jakiekolwiek obiekty z nadrukowaniami na innymi kolorowymi obiektami to dostaniesz podczas eksportu mieszankę kolorów.
Dlatego proszę o przykład, bo dla mnie to jakiś hardcore bez trzymanki, takie rozwiązanie.
|
|