| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - CorelDraw X6 a Win10
Mariograf - 6 Sierpień 2015, 11:32 Temat postu: CorelDraw X6 a Win10 Po zainstalowaniu Windows 10, zniknęła mi belka menu w CorelDraw X6. Dokładnie to jest tak że belka jest ale napisy są białe a tło białe więc nic nie widać. Dopiero po najechaniu na belką wskażnikiem pojawia się napis biały na błękitnym tle. Czy ktoś potrafii rozwiązać ten problem?
bidon184 - 6 Sierpień 2015, 12:54
hym,stare ustawinia w temp chyba zostaly,tak sie domyslam,hym,no dobra zrobmy magie,przytrzymaj przycisk start na klawie(to te z logo windows) i wcisnij R wpisz w pop-up takie oto cosik %Systemroot%\system32\cmd.exe /c cleanmgr /sageset:65535 & cleanmgr /sagerun:65535 no i potem tylko enter enter powinno powuywalac wszystkie pozostalosci,najlepiej to skopiuj i wklej bo spacje sa wazne ,mam nadzieje ze win10 tego nie zablokował
Mariograf - 6 Sierpień 2015, 15:07
Tak zrobiłem pojawiło się okno "Ustawienia programu Oczyszczanie dysku" nic nie zmieniałem, zaznaczone były jedynie okienka "Pobrane pliki Programów" i "Temporary Internet Files", nie mam pewności czy przypadkiem nie powinienem zaznaczyć jakieś inne okienka? Nie wiem więc nie kombinuję. Jak na razie to nie pomogło.
bidon184 - 6 Sierpień 2015, 18:05
no masz zaznaczyc temp,tam zreszta jak klikniesz w opis to na dole masz dokladny opis co to takiego,wlasciwie mozna zaznaczyc wszystko nic sie nie stanie,ale traci sie np powrot do wczesniejsdzej wersji po aktualizacji itd,aha pamietaj ze przez miesiac mozesz wrocic do poprzedniej wersji,nie mam jeszcze win10 wiec nie za bardzo jaze ten system,ale jak ja bede instalowal to pierw przemiele na wirtualu
Mariograf - 6 Sierpień 2015, 20:56
Jak będę na kompie to jeszcze sprawdzę, ale bez wiary. Podobno wszystcy to mają a Microsoft ma to w D, dzwoniłem i jest to problem Corela, jest niekompatybilny, w Microsoft same geniusze co się będą użytkownikami przejmowali!
Shame - 6 Sierpień 2015, 21:40
A nie mówiłem? Tego się spodziewałem - braku kompatybilności. Dlatego aż do Corela X8 i pierwszego SP do Win10 nawet nie pomyślę o przesiadce na nowy system. Podejrzewam, że 6-12 miesięcy i powinno być już dobrze. Win 8.1 dali prawie równo rok po premierze 8.0, więc tutaj może być podobnie.
bidon184 - 6 Sierpień 2015, 21:59
nie no nie zgadzaqm sie,to nie jest tak,ah wiecie kazdy chce zeby program wykonywalny byl perfekcyjny,to dosc ciezko dogodzic,ale da sie zrobić,tylko problem polega na tym ze 90 procent odpiorcow gowno ie o systemie i oczekuje podanie na tacy to nie tak,tak szczeze ktos zwas czytal wprowadzenie do systemu????bo ja twierdze ze nie jestescie moadrzejsi od jajka no coz nie neguje tego ale powoli ,dopoty nie poznamy systemu nie negujmy go ,bo to moze nasza niewiedza jest problemem,to tyle
Mariograf - 6 Sierpień 2015, 22:21
CorelDraw jest popularnym programikiem, może USAjczycy z Microsoft nie lubią Kanadyjczyków ale wg mnie powinni zrobić testy na tym potężnym narzędziu na którym się zarabia! Będę się upierał że to ich wina i arogancja! Każdy informatyk czy tester zauważyłby taki problem, tylko trzeba zrobić ten test. Win10 mam 2 dni błędów pełno. Jeden mnie przeraża! Przy kopiowaniu 30 katalogów z fotami do nowej lokalizacji 24em katalogom Win zmienił zdjęcie widoku katalogu! Po co taka modernizacja? Godzinę sprawdzałem czy wszystko się prawidłowo skopiowało. Takie coś nazywam Kretynizmem! Po cholerę robić ludzią na złość!
bidon184 - 6 Sierpień 2015, 22:46
nie nie niezgadzam sie,to nie jest wina ani corela ani windowsa,to jest brak wiedzy uzytkownikow vsytemu i tyle,takie moje zdanie jest,oczywiscie pewnie sie nie zgadzamy,yyh ale pocz«ekaj zassam ten system i i poprostu wypunktuje co robicie zle,ot taki wrednie madry jestem,ale naorawde chce pomoc nie bierzcie tego do siebie
Mariograf - 6 Sierpień 2015, 22:58
Co ty człowieki prawisz? Taki system nie jest dla informatyków jak Ty tylko specjalistów od tysięcy innych ważnych spraw. Oni mają dać na tacy system działający z podstawowymi składnikami przestrzeni cyfrowej przeciętnego użytkownika. Tego nie cierpię w rasie informatyków, jak coś dla was jest wykonalne to ci co noe wiedzą to idioci,głupcy albo conajmniej źle coś robią! Nie to tak nie działa żeby nie wiem co! Jak nie działa to win twórcy i już ! Microsoft miał piepszony obowiązek zrobić test na Corelach finito!
Shame - 6 Sierpień 2015, 23:16
bidonik, jasne, że pomagasz. Często tłumacząc coś w swoim prywatnym języku, który niewielu rozumie, ale pomagasz. Jesteśmy ci za to wdzięczni.
Jednak mówiąc, że to wina użytkownika, moim zdaniem nie masz akurat racji. Przynajmniej nie w przypadku systemu. No wybacz - skoro MS robi nowy system, to nie sądzisz, że powinien on bez żadnych problemów obsługiwać jeśli nie wszystkie, to przynajmniej te największe aplikacje? Przecież na etapie testowania powinna siedzieć armia testerów, którzy obracają na wszystkie strony CADy, Corele i Photoshopy, by móc jeszcze poprawić co nieco? Pewno, są dwa sposoby patrzenia na takie problemy:
1 - po tytułem "My jesteśmy Microsoft i nasza jest Prawda i niech wszyscy się pałują i dostosowują". Ale to w dzisiejszych czasach nie bardzo się sprawdza, bo jak taki Mariograf będzie się miał męczyć z burakami, to odinstaluje i wróci do swojego Win7 czy z czego tam przechodził i zrazi się, uprzedzi do nowego systemu, który przecież MS promuje, bo to ich racja bytu.
2 - "Chociaż jesteśmy prawie monopolistą, to jednak chcemy zatrzeć złe wrażenie po Win8 i postaramy się, by przekonać ludzi do używania Win10". Ta strategia uwzględniałaby pełną wsteczną kompatybilność systemu i aplikacji. MS stać na takie testy.
Moim zdaniem użytkownik, który jest bombardowany i nagabywany do upgrade'u na nowy system nie powinien być zmuszony do kombinowania i głowienia się, dlaczego menu w aplikacji zniknęło. Jasne, funkcje systemu to osobna sprawa - niech MS robi co chce, niech dodaje menu i kafelki w Eksploratorze i gdzie popadnie, ale dlaczego psują funkcje wewnętrzne samych aplikacji, ktore działały na wcześniejszym systemie? Czy tak trudno byłoby odpalić na testach takiego Corela czy PS i sprawdzić, czy aby w 3 sekundy po uruchomieniu nie wywalał się na plecy? To przecież ich zadanie. Za to zapłaciłeś. Lub zapłacisz. Teraz co prawda jest to darmowy upgrejd, ale swój wcześniejszy system kupiłeś, a za jakiś czas nie będzie nic innego niż Win10 w sklepie i kupując nowego kompa będziesz musiał zapłacić za system. A jak płacisz, to wymagasz, co nie?
Ty akurat się znasz, bo jesteś w tym obcykany. Ale takich obcykanych to jest garstka w porównaniu do liczby zwykłych użytkowników. No sorry, to tak jakbyś uważał za normalne, że kupiony w sklepie telewizor wymaga jeszcze lutowania obwodów, a ci co narzekają, że nie ma obrazu to leszcze i miernoty z dwiema lewymi łapami i powinni się naumieć elektryki i elektroniki, a nie srożyć się na producenta telewizora
Sponsi - 7 Sierpień 2015, 09:39
Ja po paru dniach z Win10 i padnięciu partycji na SSD (BSOD bez niebieskiego ekranu i zniknęła partycja systemowa, dysk jak z fabryki) wróciłem do 7. Może to Win10, może to dysk mi pada, ale jednak faktem jest, że wcześniej 3 miesiące bez problemu działało wszystko po kupnie nowego kompa...
Także jeszcze nie czas dla PR0 MASTAHów na Win10, może jak to wszystko dopieszczą, to tak... system nie jest taki zły, nawet spoko, ale na razie niech dzieciaki testują : /
Co do kłótni, czy to wina MS czy użytkowników... NIESTETY, ale User Experience mówi, że nigdy user nie jest winny, to soft/hard jest źle zrobiony : )
Dajmy im czas, zobaczyć trzeba co z tym będzie, ale IMO na teraz by instalować to jest mocno ryzykowne. System w codziennym użytkowaniu OK, ale w kluczowych momentach (instalacja softu, jakieś działania wymagające zasobów) człowiek jednak zaciskał kciuki, by nic nie wykrzaczyło - takie mam przeczucie.
Co do Corela, to obawiam się, że MS ma w nosie X3 czy X4 czy X5, tak samo Corel - oni zrobią pewnie ew. pacz do Corela, by X7, ew. X6 dobrze działało (i to max), bo to się nie opłaca, by się zajmować starszym softem. Lepiej zmusić ludzi do kupna najnowszego ; )
tegraf - 14 Sierpień 2015, 12:19
| Mariograf napisał/a: | | CorelDraw jest popularnym programikiem, może USAjczycy z Microsoft nie lubią Kanadyjczyków ale wg mnie powinni zrobić testy na tym potężnym narzędziu na którym się zarabia! |
I pewnie zrobili, tylko nie USAjczycy testowali Kanadyjczyków, tylko Kanadyjczycy - USAjczyków. A że uznali, że Corel X6 to zabytek, to pewnie go nie testowali. Kanadyjczycy rzekli więc USAjczykom - jest OK, zmuszając tym samym dotychczasowych swoich klientów do kupna aktualizacji. Jest okazja do zarobienia. Pretensje są więc pod zły adres kierowane.
| Sponsi napisał/a: | | Co do Corela, to obawiam się, że MS ma w nosie X3 czy X4 czy X5, tak samo Corel - oni zrobią pewnie ew. pacz do Corela, by X7, ew. X6 dobrze działało (i to max), bo to się nie opłaca, by się zajmować starszym softem. Lepiej zmusić ludzi do kupna najnowszego ; ) |
To nie MS ma w nosie użytkowników, tylko Corel. To Corel powinien zrobić poprawki do starszych wersji umożliwiające współpracę z Win 10. Nie widzę żadnego powodu, by na miejscu MS przejmować się archiwalnymi wersjami jakiś tam programów z Kanady.
restauro - 14 Sierpień 2015, 12:48
| tegraf napisał/a: | | Corel powinien zrobić poprawki do starszych wersji umożliwiające współpracę z Win 10. |
Instalowałem X4 na zainstalowanej wersji testowej Win10 .Wprawdzie na małym laptopie i specjalnie nie szalałem z CorelDraw , ale zachowywał się w miarę poprawnie.
Sponsi - 14 Sierpień 2015, 20:01
U mnie X4 też spoko poszedł. Inna sprawa, że zdechła mi partycja na dysku i wróciłem do 7 (na razie stabilnie, więc to chyba nie dysk ; )
s-p-i-n - 15 Sierpień 2015, 12:15
Mam zainstalowanego X3 na czystym Windowsie 10 - mimo początkowych problemów z instalacją - działa jak na Windows 7.
Ashir - 9 Wrzesień 2015, 13:45
To ja odgrzeję kotleta.
Z moich informacji wynika że MS pracuje nad aktualizacją i ma w niej być również naprawiona belka, nie tylko w CD.
Ja mam X5 i ogólnie wszystko mi hula - całe szczęście :) Nie specjalnie przejmuję się górną "niewidzialną" belką, gdyż już raczej jest to intuicyjne i na pamięć.
Ale mam np. problem z "importem" bezpośrednim plików, na win7 działało, na laptopie działa (też win10) w firmie niestety.
Mam otwarty folder i chcę przeciągnąć np. plik eps lub ai, czy też jpg na pulpit Corela, niestety pokazuje się mały znaczek zakazu :/ Druga sprawa to problem w odpalaniu plików cdr bezpośrednio dwuklikiem, też mi to nie ziewa, CD wywala mi błąd :/
s-p-i-n - 9 Wrzesień 2015, 13:53
warto poinstalować service packi które są pod Windowsa 7 lub 8
Sponsi - 17 Wrzesień 2015, 12:18
A ja zainstalowałem Win10 na czysto i instalacja X4 nie idzie : / - wyskakuje alert i tyle... menda nawet nie próbuje. Instalacja Net 3.5 z innego wątku tutaj (prowadzącego jeszcze gdzie indziej) nie pomogła... : /
Ciekawe, czy X5 starczy, czy trzeba X6...
restauro - 17 Wrzesień 2015, 13:28
Dla 64bit jednak chyba X6 .
Sponsi - 17 Wrzesień 2015, 16:31
Tja, tylko tupetem jest, ze migrowana 7ka na 10 uruchamiała, ale już czysta instalacja 10 - nie chce. Dno.
Sponsi - 19 Wrzesień 2015, 20:17
Jak z tą belką? Pojawia się w końcu? : )
Pytanie o allegro - jest stówę z hakiem taniej niż w Cortlandzie:
http://allegro.pl/coreldr...p2,1&bi_c=36412
Luz? Dystrybucja EU? Ja nawet wolę anglojęzycznego... ale czy to będzie full legal?
Możej - 24 Styczeń 2016, 13:10
Cześć, czy komuś udało się rozwiązać problem niewidzialnej belki? Mam od paru dni ten sam problem.
bidon184 - 24 Styczeń 2016, 13:36
problem rozwiazany tutaj http://corel.wodip.opole....opic.php?t=9624
Możej - 26 Styczeń 2016, 15:26
Dzięki wielkie!
ForrestPL - 25 Luty 2016, 00:16
FIX:
1. Odinstaluj cały pakiet Corela.
2. Zainstaluj
3. Zainstaluj wszystkie Update (u mnie po kolei 6 -> 6.1, 6.1 -> 6.4)
Powinien się pojawić czarny pasek menu.
Pozdrawiam.
|
|