Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z Powiększeniem

fabiano - 24 Sierpień 2015, 18:29
Temat postu: Problem z Powiększeniem
Witam ! Pracuję w Corelu 12 . Czy ktokolwiek wie jak ustawić opcję powiększania i pomniejszania aby odbywało się to płynnie nie skokowo ?? Od razu zaznaczam ,że ustawienia myszki w panelu sterowania nic nie dają ,wpisywanie wartosci powiększania w corelu (procenty ) też nie .
bidon184 - 24 Sierpień 2015, 19:20

yyy ale plynnosc zoom to jest zalezny ot karty graficznej ,w corelu nie ma chyba mozliwosci wplyniecia na to??
Artur Miernik - 24 Sierpień 2015, 19:40

Przepraszam, ale w czym będzie pomocne płynne przybliżanie/oddalanie widoku? Przecież to opóźnia pracę.
fabiano - 24 Sierpień 2015, 19:43

nie opóznia i łatwiej mi się pracuje bo od przeskoków bolą mnie oczy . Chce powiększyć o 3-4 % to skacze o 20 % . Nie chce za kazdym razem wpisywac wartości
Trurl - 24 Sierpień 2015, 20:31

Nigdy nie używałem płynnego przybliżania i nie potrzebuję tego, bo niby po co? Możesz sobie ustawiś w skrótach Ctrl+Space Bar takie przybliżenie, jak jest w programach Adobe, tzn. dowolne narzędzie zmienia Ci się na lupę, którą obwodzisz fragment, który chcesz powiększyć. No i zaprogramuj skróty Ctrl+ "-", Ctrl+ "+" i Ctrl+0 tak, jak to jest w programach Adobe. Te skróty przechowywane są w Usersach, a konkretnie w c:\Users\Użytkownik\AppData\Roaming\Corel\. Archiwizuj cały ten folder - możesz tym sprawić, że każdy Corel będzie miał Twoje ulubione ustawienia, zwłaszcza skróty, które pracowicie sobie ustawisz.

Ja mam dużo własnych skrótów wziętych jeszcze z archaicznym Corela4. W następnych mutacjach Corela, począwszy chyba od Corel8 firma zmieniła skróty, ale ja trwam przy swoich. Pracuję na X5, więc kiedy przejdę na X6 lub wyższą, znowu będę musiał na nowo je ustawiać. :-)

Trurl - 24 Sierpień 2015, 20:37

No i wypróbuj skróty F2, F3, F4. :-)
fabiano - 24 Sierpień 2015, 21:11

dziękuję za pomoc ,zaraz obczaje te skróty -cenna podpowiedz . Potrzebuje płynnego powiększenia/pomniejszenia bo gdy projektuje grafikę na t -shirt co chwilę muszę spojrzeć na całość aby widzieć proporcje elementów .