| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - jak to ugryzc
sthefciu - 11 Wrzesień 2015, 05:45 Temat postu: jak to ugryzc witam , potzrebuje wzor w zalaczeniu obrysowac w krzywe, pytanie teraz jak to najprosciej zrobic? ewentualnie jak tworzyc nowe rysunki w tej technice?
restauro - 11 Wrzesień 2015, 09:48
To jest rysunek zrobiony na blasze miedzianej .Krzywe nie za bardzo są tam potrzebne .Wystarczy wygrzana blacha miedziana (wówczas jest bardziej elastyczna) ,kalka do przekalkowania na niej rysunku ,młotek , punca , a najlepiej kilka odpowiednio dobrane do faktury .
Cysorz - 11 Wrzesień 2015, 17:35
Tak prawdę mówiąc to wcale tak dużo pracy przy tym nie ma...
1. Importujesz bitmapę.
2. Rysujesz nad nią prostokąt, wypełniasz kolorem, nadajesz przezroczystość
3. Wybierasz gumkę, określasz kształt i średnicę.
4. No i teraz dwuklikiem!!! "pukasz" do skutku.
Cały taki obrazek to jakieś 15-20 minut.
Albo nawet prościej: rysujesz nad bitmapą kółeczko i przenosisz je myszką przy pomocy LPM - nie puszczając go - PPM, puszczasz LPM. W tym momencie masz kopie kółeczka tam, gdzie go przeniosłeś.
Zresztą takich sposobów może być więcej...
Poniżej masz svg (czyli wektor), zrobiony w 3 minuty:
JarekDRAW - 15 Wrzesień 2015, 07:22
Witaj, jeżeli chodzi o te wiatraczki to wystarczy narysować jedno albo dwa elementy i je kopiować czas dwie minuty. Jeżeli chodzi o kunia stwórz kwadrat kółeczkowy poprzez kopiowanie w zakładce Rozmieszczeni- transformacje ctrl 9, a kunia po prostu obrysuj zamknij krzywą daj biały kolor i masz gotowe czas 10 min w sumie w 30 mi masz całość gotową . Tak ja bym to zrobił , sposobów jest tysiące
Pozdrawiam
Żak - 16 Wrzesień 2015, 11:51
Zrób tak jak to Malutki pisał i powinno być ok.
chezare - 16 Wrzesień 2015, 14:21
Jarek się odnalazł
Cześć.
Stefcio od trzech dni tłucze blachę młotkiem.
Poważnie to trzeba najpierw to wszystko narysować, bez żadnych kropek czy kółek, przekalkować, przykleić do blachy i sobie popukać młotkiem
restauro - 16 Wrzesień 2015, 15:36
| chezare napisał/a: | | przykleić do blachy i sobie popukać młotkiem |
Tego się nie przykleja , byłoby to mało praktyczne.Kalkuje się przez kalkę kopiującą (maszynową )na miedzi,później ewentualnie poprawia rysikiem .
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kalka_kopiuj%C4%85ca
Dla młodszych kolegów odnośnik.
chezare - 17 Wrzesień 2015, 08:48
No może z tym przyklejaniem to przesadziłem, ale jedyną podobną robotą z jaką miałem do czynienia było klepanie kosy, sto lat temu.
restauro - 17 Wrzesień 2015, 09:35
| chezare napisał/a: | | klepanie kosy, |
Wyobrażam sobie jaka później była piękna .Tak się wymądrzam , bo znam rzeźbiarza który się tym zajmuje.
|
|