Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Przygotowanie projektu pod nadruk

ZbychuG - 21 Wrzesień 2015, 20:02
Temat postu: Przygotowanie projektu pod nadruk
Hej! zrobiłem projekty koszulek, chciałbym je wydrukować, z drukarni dostałem odpowiedz, że każdy kolor powinien być w osobnej grupie/warstwie.

jak to zrobić ? sorry za tak laickie pytanie, szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi...

dj_maras - 21 Wrzesień 2015, 20:22

daj tu projekt
Shame - 21 Wrzesień 2015, 20:43

ZbychuG, jeśli nie chcesz się chwalić lub boisz się, że ktoś ci podpieprzy projekt to wrzuć coś co stricte projektem Twoim nie jest, ale ma wszystkie jego cechy - kolorystykę, użyte efekty itp. i wtedy nam podrzuć - obadamy ;-)
ZbychuG - 21 Wrzesień 2015, 22:14

https://www.behance.net/g...t-shirt-for-fun

tu są wrzuty z projektów ;)

Cysorz - 21 Wrzesień 2015, 23:52

Jaką techniką wykonywane są koszulki w tej drukarni?
Może mają (np. na www) jakieś FAQ odnośnie przygotowania projektów?

restauro - 22 Wrzesień 2015, 10:11

Do każdego koloru muszą mieć osobne sito.
Zgrupuj każdy kolor osobno,tak żeby można było każda grupę bez problemu przesuwać.Oczywiście poza białym, który jest tłem.

ZbychuG - 22 Wrzesień 2015, 11:34

Rozumiem za pomocą menagera? jak najprościej to zrobić? żeby obraz mi się nie rozjechał :/ najprościej to by było spłaszczyć jakoś obraz i po kolei grupować kolor, nie wiem jak się do tego zabrać...

mam dodatkowe pytanie, idzie jakoś przypisać grubość kreski, tak żeby skalowała się ona wraz z powiększaniem i oddalaniem projektu

restauro - 22 Wrzesień 2015, 12:54

ZbychuG napisał/a:
najprościej to by było spłaszczyć jakoś obraz i po kolei grupować kolor

Właśnie tak jak piszesz . Rozdzielić wszystkie grupy ,następnie pogrupować kolorami .Ważne żeby wykonawca mógł bez deformacji i przesunięć zrobić osobne sito dla poszczególnych kolorów.
Oczywiście to są moje domysły, dopytaj w drukarni tak jak proponuje Malutki .
Jaką masz wersję CorekDraw ?

Trurl - 22 Wrzesień 2015, 14:17

Cytat:
[...] idzie jakoś przypisać grubość kreski, tak żeby skalowała się ona wraz z powiększaniem i oddalaniem projektu

Idzie. Zaptaszkuj Piórko/Outline Pen/Scale with Image :-)

restauro - 22 Wrzesień 2015, 15:03

Trurl napisał/a:
Idzie

ZbychuG - 23 Wrzesień 2015, 07:24

dzięki chłopaki! :-)
kula69 - 23 Wrzesień 2015, 21:30

Chodzi tu o sito więc się "pomądrze" :)
Na przyszłość rób projekty w Pantonach - dodając zalewki (jeśli drukarnia tego wymaga - tzw "nowa szkoła"), wtedy będziesz miał rozbarwieni z automatu. Postaraj się nie szaleć z kolorami - większość drukarni drukuje z 12 kolorami max a jeśli ma iść na ciemne tło to dochodzi jeszcze biały. Choć są drukarnie które mają 4 lub 6 kolorów na karuzeli.

Cysorz - 23 Wrzesień 2015, 23:59

To ja też się "pomądrzę": wizualizacja/projekt jest płaski i rozłożony na całej jednej (!) stronie koszulki - nijak się to będzie miało do czytelności, nie pisząc już o możliwości nadruku np. na 200° powierzchni (mam nadzieję, że napisałem zrozumiale)...
Shame - 24 Wrzesień 2015, 19:12

Malutki napisał/a:
nie pisząc już o możliwości nadruku np. na 200° powierzchni

Też się często nad tym zastanawiam, jak zrobić nadruk, który zajmuje przestrzeń od przodu, przez bok (np. pod pachą) i zachodzi na tył? Czy to jest do zrobienia, czy takie rzeczy tylko przy zadruku wstęgi materiału i potem właściwego wycięcia elementów koszulki i szycia?

Printd - 16 Październik 2015, 10:19

Witam
dołanczam się do pytania.
Czy musi być pokrojona koszulka jeszcze przed zszyciem żeby taki nadruk zrobić?
w mojej opcji miał by iść aż na tył podkoszulki ,czy można to zrobić już na gotowym T-shirt?
pozdrawiam

tegraf - 16 Październik 2015, 10:26

Printd napisał/a:
dołanczam

:-) Nie dałem rady się powstrzymać...

albertoz - 16 Październik 2015, 12:37

Nie wiem czy ktoś się sitem podejmie druku pod same szwy, istnieje realne ryzyko niedodruku w tym miejscu. Takie nadruki najlepiej albo na roli albo przynajmniej na wykrojach drukować.

Druga sprawa dotycząca druku sitem przy takiej ilości kolorów to koszty sit i druku. Opłacalność dopiero przy dużych nakładach. Można oczywiście drukować z rozbarwienia ale mało który siciarz się podejmie.

Przy takiej ilości kolorów polecał bym raczej druk cyfrowy "DTG", niestey ograniczeniem jest powierzchnia zazwyczaj max. A3.

kula69 - 26 Luty 2016, 01:19

Dookoła to raczej trudno można kiedy w środek włoży się walec ale nigdy to nie przynosiło efektu bo walec musiał być dopasowany do koszulek a te nigdy nie są równe nawet w jednej partii i rozmiarze. dodatkowo walec musi być obłożony gumą o odpowiedniej miękkości - gra nie warta świeczki. Drukuje się czasem na gumie tzw łańcuch wokół "szyi"