| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Konwersja na .dxf
Ce - 11 Październik 2015, 12:44 Temat postu: Konwersja na .dxf Czy mógłby mi ktoś pomóc z zeskanowanym zdjęciem ale tak od A do Z?
Nie znam Corela ale chyba ten program może mi pomóc. Mam zeskanowany tekst /załącznik/ w jaki sposób zamienić go na krzywe a później na plik .dxf?
potrzebuję takie rozszerzenie do grawerowania mechanicznego
dj_maras - 11 Październik 2015, 15:08
nie lepiej napisać od nowa? i wowczas export
chezare - 11 Październik 2015, 19:10
Idąc tropem DJa.
Obrazek który dołączyłeś do pytania w oryginale wyglądał jakoś tak
Można go zapisać do dxf. Po otwarciu dxf w Corelu wygląda to tak
Nie trzeba być specjalnie spostrzegawczym żeby zauważyć różnicę
Może to jest wina mojego Corela, a może zwyczajnie takie gradientowe wypełnienia przy eksporcie do tego formatu diabli muszą wziąć z założenia?
W tym miejscu zapytam się, czy dxf to jest jedyny format który wchodzi w grę, czy może być np. eps, albo ai?
Jak z takiego obrazka jak ten dołączony przez autora zrobić grafikę wektorową? Corel jest wyposażony w moduł do trasowania. W różnych wersjach programu różnie on wygląda i różnie się uruchamia. Można w nim zamienić grafikę rastrową na wektorową i zapisać efekt do formatu dxf.
Nie lepiej napisać od nowa? Lepiej, tylko jak zrobić z takiego wektorowego obrazka taki jak zamieścił autor? Żeby zrobić z niego wektorową wersję?
Ce - 13 Październik 2015, 20:12
Myślałem żeby napisać od nowa, problem w tym że zależy mia na czcionce której nie znam nazwy. Wiem że nie ten dział ale może przy okazji zapytam, ktoś będzie wiedział. Co to za rodzaj czcionki?
Shame - 13 Październik 2015, 22:25
Toż to Kunstler Script lub Exmouth lub Embassy lub Bickham Script lub Lucia lub Shelley (nie wiem, który był pierwszy, a który skopiowany, bo to wszystko klony z niewielkimi odchyłami) - ino wyprostowany, bo fonty domyślnie mają kursywę. Na serio - obadaj sobie każdy z tych fontów. Wszystkie takie same. Popularny krój, nie ma co
EDIT -----------
Chociaż nie, cholera. Teraz zauważyłem, że żaden font z powyższych nie posiadaja szeryfa przy stopie A. Kurcze, byłem pewien, że to to No nic, może kto inny skojarzy?
Ce - 16 Październik 2015, 20:51
Znalazłem już podobną czcionkę w Corelu, tylko mam problem czy można taką "wypełnioną" literę po przetworzeniu na .dxf'a wykonać tylko po konturze? po konwersji na .dxf'a litera jest zniekształcona i ma wiele wewnętrznych linii. Czy jest na to jakiś sposób?
Shame - 16 Październik 2015, 21:52
A może jakiś screen lub załączony plik? Jak rozumiem to efekt jest taki, jak wcześniej przedstawił chezare, tak? No to podał również odpowiedź - jakoś DXF nie ogarnia gradientowych wypełnień. Jak użyjesz litego, to łyknie. Najwyżej potem dodaj gradient w tym programie, w którym otwierasz te DXF'y?
Cysorz - 17 Październik 2015, 00:07
| Ce napisał/a: | | Znalazłem już podobną czcionkę w Corelu, tylko mam problem czy można taką "wypełnioną" literę po przetworzeniu na .dxf'a wykonać tylko po konturze? po konwersji na .dxf'a litera jest zniekształcona i ma wiele wewnętrznych linii. Czy jest na to jakiś sposób? |
DXF ma swoje ograniczenia. Dlaczego akurat w tym formacie jest Ci potrzebny napis/grafika?
chezare - 17 Październik 2015, 10:44
Ce - 17 Październik 2015, 15:55
Dzięki Chezare o to mi właśnie chodzi, tylko nie ma żadnej reakcji po kliknięciu prawym myszki, próbowałem na różne sposoby, z zaznaczeniem bez zaznaczenia i nic, na biło /nic nie widać/ zmieni czcionkę ale na kontur nie, z paska też próbowałem..
restauro - 17 Październik 2015, 17:02
| Ce napisał/a: | | nie ma żadnej reakcji po kliknięciu prawym myszki | Spróbuj lewym klawiszem myszki.Może masz ustawioną dla osób leworęcznych .(musisz mieć włączone narzędzie wskaźnik)
Ce - 18 Październik 2015, 10:59
Lewy przycisk działa poprawnie zmienia kolor na biały /litera jest niewidoczna/
.dxf jest mi potrzebny do grawerowania mechanicznego
restauro - 18 Październik 2015, 19:26
| Ce napisał/a: | | dxf jest mi potrzebny do grawerowania mechanicznego |
Napisz czym grawerujesz ,że tylko dfx ?
W zasadzie od tego powinieneś zacząć .
Ce - 18 Październik 2015, 20:14
na ploterze cnc frezem do grawerowania typu V w aluminium, program solidworks/solidcam
bidon184 - 18 Październik 2015, 21:25
no to wez sam kontur do dxf tylko w corelu zmien sciezke z prawej do lewej na z lewej do prawej ,musi smigac
Ce - 19 Październik 2015, 15:38
ale jak to zrobić? jestem zmuszony do jednorazowego użycia programu którego nie znam. Mógłbyś mi napisać w paru punktach jak to zrobić?
chezare - 19 Październik 2015, 16:57
Lewym przyciskiem myszy zmienia się kolor wypełnienia (albo wypełnienie kasuje, jak w krzyżyk)
Prawym zmienia się kontur.
Można to zrobić bez zaznaczania obiektu. Jeśli chcesz zmienić kolor wypełnienia klikasz kolor lewym przyciskiem myszy, ciągniesz nad obiekt i puszczasz przycisk. Jeśli w momencie puszczenia przycisku kursor będzie nad wnętrzem litery to zmieni się wypełnienie, jeśli nad krawędzią, kontur.
To dotyczy również przekreślonego kwadracika.
Ce - 19 Październik 2015, 20:55
Wielkie dzięki, działa, widzę że Wasze forum można zliczyć do niewielu gdzie nie ma cwaniactwa ale merytoryczne odpowiedzi
|
|