| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - WYKROJNIK + GRAFIKA
laloom - 11 Październik 2015, 13:48 Temat postu: WYKROJNIK + GRAFIKA Witajcie
Chciałbym przygotować wykrojnik pudełka + grafika na to pudełko.
Wykrojnik generalnie zrobiłem zaznaczając na niebiesko cięcia i na czerwono gięcia. Jak i gdzie zaznaczyć jaka ma być grubość materiału, papieru?
Czy grafikę która ma się znaleźć na tym opakowaniu także od razu nanieść na ten wykrojnik?
Grafika także jest w postaci wektorowej + zwykła czcionka. Kolory użyte to CMYK.
Czy do drukarni należy zmierzyć każdy element + grafikę + czcionki czy do czcionek wystarczy podać wymiary i jaka to jest czcionka?
dj_maras - 11 Październik 2015, 15:07
to nie pytanie do forumowiczów a raczej do drukarni
Shame - 11 Październik 2015, 20:37
Z doświadczenia:
Wykrojnik prześlij osobno (oznaczenia rób jakie chcesz, tylko zawrzyj legendę i/lub poinformuj o tym drukarnię) oraz w projekcie, jako osobna warstwa, taki swego rodzaju szablon, żeby grafika pasowała.
Info o rodzaju materiału możesz zawszeć na projekcie wykrojnika ale zazwyczaj po prostu informuje się drukarnię.
Projekt przesyłaj z pokrzywionymi fontami, nie zawieraj fontów.
Kolorystyka to zależy - opakowania znacznie częściej robiłem w kilku kolorach (zazwyczaj flexo lub offset, ale o konkretnych PANTONE'ach). Oczywiście możesz w CMYK, ale jeśli projekt będzie drukowany w różnych drukarniach (np. za granicą) to lepsze są kolory spotowe.
Jedna uwaga i mam nadzieję, że pomyślałeś również o tym, żeby wykrojnik (jak i grafika) zawierały przesunięcia i powiększenia niektórych wymiarów tam, gdzie boki będą na siebie zachodzić, gdzie będzie klejenie, a gdzie falcowanie. Same cięcia również muszą być dobrze przemyślane, czy czasem po złożeniu coś nie będzie za duże, a miało wchodzić w środek (np. "jezyk" klapy albo coś). I tutaj ta wspomniana "grubość" materiału ma kluczowe znaczenie. Inaczej będzie na tekturze litej 350g, a inaczej na tekturze falistej 160g. Niby ta pierwsza cięższa i jakąś grubość ma, ale niewielką w porównaniu z tekturą typu B, która chociaż lżejsza jest 5 razy grubsza Wszystko zależy od koncepcji.
tegraf - 11 Październik 2015, 20:48
| laloom napisał/a: | | Wykrojnik generalnie zrobiłem zaznaczając na niebiesko cięcia i na czerwono gięcia. Jak i gdzie zaznaczyć jaka ma być grubość materiału, papieru? |
Na wykrojniku? Raczej na zleceniu. Informacja o grubości i rodzaju materiału jest potrzebna dla firmy wykonującej wykrojnik, niekoniecznie wykona go drukarnia.
| laloom napisał/a: | | Czy grafikę która ma się znaleźć na tym opakowaniu także od razu nanieść na ten wykrojnik? |
Raczej POD wykrojnik. Różne są szkoły, ja preferuję rysunek wykrojnika w kolorze nad grafiką (kolor dodatkowy z jakąś nietypową nawą typu "WYKROJNIK" z atrybutem nadruku).
| laloom napisał/a: | | Czy do drukarni należy zmierzyć każdy element + grafikę + czcionki czy do czcionek wystarczy podać wymiary i jaka to jest czcionka? |
Nie rozumiem. Po co drukarni informacje o foncie?
chezare - 12 Październik 2015, 00:24
Ja bym zaczął od zrobienia makiety tego pudełka z takiej grubości papieru, z jakiej to pudełko ma być wykonane. Proste pudełko, wydaje się proste zadanie, ale dochodzi trzeci wymiar, grubość kartonu i się może okazać, że coś nie składa się tak jak sobie wymyśliliśmy.
Jak się nie ma doświadczenia, to pomylić się nie trudno.
Z tymi kolorami, to ja bym był ostrożny, zrobisz projekt z 15 pontonami, a później będziesz płakał, że Ci drukarz łomot spuścił. Co do fontów, to zrób tak jak mówią koledzy, zamień na krzywe. Z oznaczeniami linii cięcia i gięcia, to jest tak. Wysłałem rysunek wykrojnika do firmy która miała tenże wykrojnik zrobić, nawet nic nie projektowałem, bo miałem taką siatkę, siatkę z której pudełko było wiele razy robione, ale trzeba było zrobić nowy wykrojnik.
Wysłałem i po chwili dostałem informację zwrotną, że nie potrafią sobie wyobrazić jak to pudełko ma wyglądać, a to było proste pudełko. Nie zajmowałem się projektowaniem takich wynalazków, ale poszukałbym informacji jak się taki obrazek konstruuje, choćby po to żeby sobie nie pomyśleli, że mają do czynienia z amatorem. Być może nie ma to większego znaczenia co się jakimi liniami zaznacza, ale z całą pewnością są jakieś ustalone zasady. No i oczywiście grafika, choć to nieregularny kształt, powinna mieć spady, i nie bawisz się w jakieś eleganckie przycinanie tego co wystaje poza wykrojnik bo oszczędzanie farby drukarskiej to nie Twój interes. Jak już to wszystko będziesz miał gotowe, to znowu robisz makietę z naniesioną na siatkę wykrojnika grafiką , żeby sprawdzić czy wszystko do siebie pasuje i nie jest przez przypadek do góry nogami.
laloom - 25 Październik 2015, 23:03
dzięki za pomoc - plik CDR przygotowałem w paru stronach;
1. wykrojnik
2. wykrojnik ze wszystkimi wymiarami
3. wykrojnik z grafiką i tekstem
4. wykrojnik z wymiarami grafiki - wysokość i szerokość
5. wykrojnik z umiejscowieniem grafiki - odstępy itd.
6. wykrojnik z zaznaczonym tekstem jaka czcionka i jakiej wielkości została użyta + dodatkowy katalog z czcionkami
I tu mam pytanie do punkt 6. Czy po zamianie na krzywe także je zwymiarować jak resztę grafiki? Wysokość i szerokość w takim wypadku?
Czy coś zmienić?
laloom - 27 Październik 2015, 11:38
naprawdę przydałaby się pomoc :(
tegraf - 27 Październik 2015, 13:25
Właściwie - to co ty chcesz? Pomocy przy wykrojniku? Czy pomocy przy projekcie? Gdzie problem? Do kogo chcesz to wysłać? Do firmy robiącej wykrojniki czy do drukarni? Masz ten wykrojnik fizycznie czy nie? Dlaczego nie zapytasz u źródła - w drukarni chociażby?
Po co narysowałeś 1 (wykrojnik) skoro także narysowałeś 2 (wykrojnik z wymiarami)? Coś to dało?
Czym się różni 4 od 5? A czym się różni 4 i 5 od 3? Po co komu Twoje fonty i informacja o wielkości tekstów?
Naprawdę, to trudno spotkać na tym forum wróżbitę Macieja. Narysowałeś 6 (!) projektów, przy których chcesz pomocy - jednocześnie ich nie pokazując. Możesz jeszcze narysować ich piętnaście, ale po co?
Narysuj wykrojnik najlepiej jak potrafisz. Kto zamawia wykrojnik? Ty czy drukarnia?
Jak Ty zamówisz wykrojnik w porządnej firmie, to zawsze dostaniesz zwrotnie poprawiony przez nią swój wysłany "szkic" - do zatwierdzenia (zwymiarowany i poprawiony). Otrzymany rysunek ponownie nałóż na grafikę i zrób ewentualne korekty. Jak drukarnia - to nic się nie zmienia - żądaj wykrojnika do zatwierdzenia, reszta tak samo.
Do drukarni dostarcz projekt z nałożonym wykrojnikiem - jak będzie źle, to Ci powiedzą. Na takim rysunku wszystko widać. Po co komu Twoje fonty i sześć projektów?
Tu masz informacje o wykrojnikach i ich projektowaniu - 5 części: http://wykrojniki.pl/arti...nie-wykrojnikow
|
|