| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - realistyczne wypełnienie
mario1919 - 19 Październik 2015, 12:06 Temat postu: realistyczne wypełnienie Witam potrzebuje informacji jak nadac obiektą realistyczny wyglad np liść kropla rosy owoc
restauro - 19 Październik 2015, 12:15
Np:
http://corel.wodip.opole....topic.php?t=653
mario1919 - 19 Październik 2015, 16:16
A jak można stworzyc coś takiego ? zwykła przezroczystosc nie wystarczy ?
Cysorz - 19 Październik 2015, 16:19
Tutaj przezroczystość do niczego potrzebna nie jest, wystarczą wypełnienia tonalne lub jeszcze lepiej - siatkowe.
Shame - 19 Październik 2015, 19:22
Jak powiedział Malutki:
Jak to wybierzesz to w górnym pasu narzędziowym pojawi się ROZMIAR SIATKI (wiersze i kolumny) - określasz tam jak bardzo ma być dany obiekt podzielony przez tą siatkę wypełnienia - im więcej tym bardziej szczegółowy, ale więcej roboty.
Wiem, że to mało podobne do Twoich liści, ale chodzi o ogólną zasadę.
Jeśli chodzi o używanie tego narzędzia, to jest ono dość złożone, ale nie skomplikowane. Najprościej przeciągać kolory na węzły lub obszary. Węzły jak widać, są na przecięciach siatki i jak trafisz w taki węzeł trzymanym na ręce kolorem, to w okół niego będzie dany kolor. Jak puścisz kolor między węzły, na obszar ograniczony przerywanymi liniami, to ten obszar wypełni się cały kolorem. Potrzeba nieco wprawy ale ogólnie fajne narzędzie. Żeby nie gadać po próżnicy, obadaj TEN FILM - laureata konkursu graficznego Corela - koleś właśnie wypełnieniem siatkowym robi całą robotę
mario1919 - 20 Październik 2015, 22:15
Dzięki;)
chezare - 21 Październik 2015, 00:41
To jest realistyczne wypełnienie.
mario1919 - 21 Październik 2015, 21:22
No i właśnie o coś takiego mi chodzi :) no ale pewnie do tego juz trzeba mieć wiekszą praktyke co ?
chezare - 23 Październik 2015, 12:14
Do tego trzeba mieć odrobinę praktyki, choć tu bardziej chodzi o czas potrzebny do zrobienia czegoś takiego, a nie umiejętności. Pytanie jest, po co coś takiego robić, jak łatwiej sfotografować?
Taka grafika i tak rzadko będzie w 100% wektorowa.
restauro - 23 Październik 2015, 12:48
Wystarczy tak.
wloza - 25 Październik 2015, 23:01
| chezare napisał/a: | Do tego trzeba mieć odrobinę praktyki, choć tu bardziej chodzi o czas potrzebny do zrobienia czegoś takiego, a nie umiejętności. Pytanie jest, po co coś takiego robić, jak łatwiej sfotografować?
Taka grafika i tak rzadko będzie w 100% wektorowa. |
Wcale nie! Do tego trzeba mieć duże umiejętności i praktykę. A wypełnienie siatkowe jest w stu procentach wektorowe!
Shame - 26 Październik 2015, 00:24
| wloza napisał/a: | | A wypełnienie siatkowe jest w stu procentach wektorowe! |
Oj będzie burza Już kiedyś o tym było Mam wrażenie, że kiedyś faktycznie Corel eksportował wypełnienia siatkowe jako bitmapy. Ale teraz zrobiłem próbę z eksportem z X7 do PDF i ponowny import PDF do DRAWa. Mile się zaskoczyłem, że zaimportował obiekt z Wypełnieniem Siatkowym, zdatnym do edycji. Jedno co się zmieniło to ilość węzłów w obiekcie, ale można było je zmienić przy użyciu paska opcji.
bidon184 - 26 Październik 2015, 10:58
oczywiscie ze bedzie burza mesz nie jest 100 procentowym wektorem to maska wektorowa
|
|