| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - COREL X7 - problem z płynnością szybkiego kadru
mogh - 20 Październik 2015, 13:41 Temat postu: COREL X7 - problem z płynnością szybkiego kadru Witam,
przesiadłem się z corela x4 na x7 i mam taki problem.
Pracuję głównie na kadrach i w jednym dokumencie mam ich nawet 30.
W x4 nie było problemów, natomiast w x7 po edytowaniu kadru mam półprzezroczyste pozostałe elementy w dokumencie.
Poruszanie się w kadrze jest bardzo utrudnione i powolne.
Czy ktoś może wie jak wyłączyć półprzezroczystość otoczenia w kadrze lub zna jakiś inny sposób na ten przypadek.
Jeżeli mam tylko jeden kadr i nic poza nim to w kadrze pracuje się normalnie.
Wina komputera to raczej nie jest.
i5, 16GB Ramu, GF GTX 550Ti.
Proszę o pomoc.
Shame - 20 Październik 2015, 20:48
| mogh napisał/a: | | w x7 po edytowaniu kadru mam półprzezroczyste pozostałe elementy w dokumencie. |
Taki urok. Kanadyjczycy zdecydowali się ulepszyć kadr w ten sposób, aby podczas jego edycji użytkownik nie był odcięty od projektu, tylko żeby miał podgląd (wspomniane półprzezroczyste elementy) na resztę. Moim zdaniem to dobre rozwiązanie bo często jest tak, że wnętrze kadru chcemy ustawić tak by pasowało do reszty projektu. Dotychczas należało przesunąć o ileś tam, wyjść z kadru, sprawdzić, wejść do kadru, poprawić ponownie, znów wyjść, znów sprawdzić i tak w koło Macieju. A teraz w X7 nie dość, że jest podgląd, to jeszcze można generować prowadnice dynamiczne w oparciu o półprzezroczyste, nieedytowalne reprezentacje obiektów poza kadrem.
Jednak jak wszystko, ma to i drugą stronę monety. Z racji podglądu, całość zwolniła, bo kadr nie jest już całkowicie wyizolowanym środowiskiem. Czy da się to wyłączyć? Nie.
Artur Miernik - 21 Październik 2015, 00:40
A moim zdaniem powinna być możliwość wyłączenia w Opcjach tego nieszczęsnego „umilacza”. Ale nie znalazłem.
mogh - 21 Październik 2015, 09:19
Zdecydowanie powinna być opcja wyłączenia tego...
Jeszcze jak się dodzwonię to spytam się w pomocy technicznej, ale coś czuje, że mi nie pomogą.
Będzie trzeba to jakoś obejść inaczej.
Artur Miernik - 21 Październik 2015, 15:42
Tez robię projekty kadrując, mam do tego dorobiony skrót, co dotąd działało błyskawicznie, a teraz… ech.
PS. Ogólnie, to prace z Corelem nieco przyspieszają też szybkie dyski oraz… ich ilość. Załóżmy, że masz osobny (dysk, a nie partycję) z pracami, a system i TEMPy są na innym.
mogh - 16 Listopad 2015, 09:14
Witam ponownie,
Znalazłem rozwiązanie jakby się jeszcze komuś przydało:
trzeba wejść w rejestr windowsa
"HKEY_CURRENT_USER\Software\Corel\CorelDRAW\17.0\Draw\Application Preferences\Powerclip"
Double click "EditDisplayWithPageContext" and change from "1" to "0".
i działa pięknie ;]
Artur Miernik - 17 Listopad 2015, 00:02
Spryciarz!
|
|