Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z przekształceniem konturu w obiekt X7

Cellstar - 28 Październik 2015, 13:07
Temat postu: Problem z przekształceniem konturu w obiekt X7
Cześć!

Mam problem z przekształceniem konturu w obiekt. Gdyby próbuje to zrobić to wtedy tworzy mi wybrzuszenie. Po prostu usuwa mi jeden z węzłów i tworzy krzywą zamiast odcinki proste. W załączniku przesyłam plik który pokazuje problem.

Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? jak miałem X5 to nie miałem takiego problemu

Pozdrawiam

Shame - 28 Październik 2015, 21:05

A to tak dzieje się za każdym razem w różnych projektach, czy tylko w jakimś konkretnym przypadku?
Cellstar - 29 Październik 2015, 09:31

Shame napisał/a:
A to tak dzieje się za każdym razem w różnych projektach, czy tylko w jakimś konkretnym przypadku?

Dzięki za odp!

Właśnie co ciekawe za każdym razem :) tylko jeżeli robię linie nie z ostrymi kątami. W załączniku pokazuje przykład, że w przypadku ostrych kątów jest ok ale jak linia już jest zbliżona do prostej to występuje błąd.

Dodatkowo przesyłam plik CDR. Niech ktoś spróbuje u siebie przekształcić w obiekt tą linie.

restauro - 29 Październik 2015, 10:17

Obejrzyj swój plik w widoku szkieletowym .
środkowe węzły są przesunięte w wyniku czego zachodzą na siebie.
To chyba coś z ustawieniami .Spróbuj powrócić do ustawień fabrycznych
F8 podczas startu.

Shame - 29 Październik 2015, 20:18

Niezła jazda. Twój plik na chwilę popsuł mi Corela :mrgreen: Otwarłem Twój plik i faktycznie, jak zamieniałem krzywą na obiekt to tez mi kradło węzły i wyginało linię. Otwarłem nowy pusty dokument i spróbowałem jeszcze raz. Wciąż krzywiło te linie. Już zacząłem się bać, że coś mi przeskoczyło lub że odkryłeś jakiś powszechny "bug" w programie. Ale zamknąłem Corela, otwarłem jeszcze raz i spróbowałem - bez problemu dostałem właściwego kształtu obiekt. Najwyraźniej, masz coś w tych ustawieniach, jak sugeruje restauro. A nawet więcej - pliki programu niosą ze sobą jakieś metadane, konfiguracje czy inne pierdołki, które powodują takie a nie inne działanie skryptów. Ciekawe.
Cellstar - 29 Październik 2015, 20:59

Shame napisał/a:
Niezła jazda. Twój plik na chwilę popsuł mi Corela :mrgreen: Otwarłem Twój plik i faktycznie, jak zamieniałem krzywą na obiekt to tez mi kradło węzły i wyginało linię. Otwarłem nowy pusty dokument i spróbowałem jeszcze raz. Wciąż krzywiło te linie. Już zacząłem się bać, że coś mi przeskoczyło lub że odkryłeś jakiś powszechny "bug" w programie. Ale zamknąłem Corela, otwarłem jeszcze raz i spróbowałem - bez problemu dostałem właściwego kształtu obiekt. Najwyraźniej, masz coś w tych ustawieniach, jak sugeruje restauro. A nawet więcej - pliki programu niosą ze sobą jakieś metadane, konfiguracje czy inne pierdołki, które powodują takie a nie inne działanie skryptów. Ciekawe.

:D no to dziwne faktycznie. No nic przeinstaluje program, zainstaluje uaktualnienia i zobaczymy jak będzie. F8 niestety nic nie daje :/

restauro - 29 Październik 2015, 21:25

Cellstar napisał/a:
No nic przeinstaluje program

Pamiętaj żeby przed reinstalacją usunąć wszystkie śmieci z AppData i rejestru .Było o tym wspominane niejednokrotnie forum.

chezare - 29 Październik 2015, 21:51

F kiedyś zrobił lepszy numer, gdzie indziej linia się wyświetlała niż była w rzeczywistości. :-)
Otwieranie cudzych dokumentów zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem. Program zapyta czy włączyć makro, ale 10 tys. stylów użytkownika podłączy pod Corela bez mrugnięcia okiem i żadnej informacji. Łatwo też doprowadzić do ruiny Corela zmieniając pewne ustawienia z poziomu VBA.