Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - witam dostałem plik z rozszerzeniem ai oraz eps czym je otwo

Rav13 - 30 Październik 2015, 07:32
Temat postu: witam dostałem plik z rozszerzeniem ai oraz eps czym je otwo
witam dostałem plik z rozszerzeniem ai oraz eps czym je otworzyć . mam corela 11 ale on tych plików nie widzi.
restauro - 30 Październik 2015, 07:46

Darmowym Inkscape lub Scribus
Rav13 - 30 Październik 2015, 07:59

restauro napisał/a:
Darmowym Inkscape lub Scribus

tego PDF też nie mogę w corelu otworzyć wyskakuje mi że uszkodzony plik ...

restauro - 30 Październik 2015, 08:02

Zobacz ten który podmieniłem .
Rav13 - 30 Październik 2015, 08:09

restauro napisał/a:
Zobacz ten który podmieniłem .Dołączam jeszcze w cdr.

wielkie dzięki - teraz ok.
pozdrawiam

restauro - 30 Październik 2015, 08:15

Jeśli się nie otwierają w Corelu zazwyczaj są skompresowane , wówczas powinien być pomocny jeden z tych programów .
Rav13 - 30 Październik 2015, 08:18

restauro napisał/a:
Jeśli się nie otwierają w Corelu zazwyczaj są skompresowane , wówczas powinien być pomocny jeden z tych programów .

a jest jakiś w miarę łatwy sposób aby pdf otwierać w corelu ?

restauro - 30 Październik 2015, 08:43

Miałem, na myśli pliki z rozszerzeniem ai. Z pdf zazwyczaj nie ma problemów w CorelDraw .
Shame - 30 Październik 2015, 21:53

restauro napisał/a:
Z pdf zazwyczaj nie ma problemów w CorelDraw .

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że może mieć i to często, jeśli dostajemy:
a) PDFy były produkowane z Illustratora, właśnie z zastosowaniem kompresji
b) PDFy również były z AI, nawet bez kompresji, ale np. robione na MACu.
Punkt (b) może dziwić, bo niby to format multiplatformowy i uniwersalny, ale mimo to, nie raz i nie dwa dostawałem pliki zza granicy, gdzie głównie robią na MACach, które nie dawały rady się zaimportować do DRAWa. Musiałem odpalać AI, zapisywać jeszcze raz, np. w AI z trybem zgodności i dopiero to wrzucić do Corela. Paranoja. Uniwersalny-nieuniwersalny format :-/

chezare - 30 Październik 2015, 23:10

W starych wersjach Corela, a taką z pewnością jest jedenastka z pdfami są wyłącznie problemy.
Najczęstszą przyczyną jest zbyt nowa dla takiego Corela specyfikacja pedeefa.
I z Ilustratora i z Maca można zrobić pdf, który będzie się otwierał w Corelu, nawet dosyć zabytkowym, ale trzeba pamiętać, chcieć i umieć. Po co narzekać na ai, eps czy pdf, jak bez przerwy ktoś dołącza cdry z X7, bo przecież jak on ma, to każdy musi mieć.

Cysorz - 31 Październik 2015, 00:36

Często trafiam na takie pliki a akurat trzeba w nich coś poprawić.
Mam jeden komputer z Windows XP i zamontowaną w systemie Avantrą (stara naświetlarka). Wystarczy otworzyć takiego pdf-a, zapisać/wydrukować do *.ps. Nieważne, czy są fonty, efekty itp. - ładnie to zapisuje a Corel otwiera. Nie zawsze to działa, ale warto spróbować, jeżeli ktoś "zostanie postawiony pod murem" a ma taką możliwość...

chezare - 31 Październik 2015, 16:00

To jest oczywiście dobry pomysł, tylko jak parę innych, ma jedną wadę, nie mamy pewności, że przy takiej operacji coś nie zostało pozmieniane w samej grafice? Pół biedy kiedy to jest pdf, który możemy podejrzeć i przynajmniej na oko wiemy czy to co otworzył Corel wygląda tak samo, ale już z ai czy eps, gorzej. W przypadku tych ostatnich generowanie ps bardzo często zmienia organizację grafiki, co jest oczywiste bo to co daje się zapisać w jednym formacie, nie koniecznie da się zapisać w innym, choć program może się starać żeby wyglądało tak samo.