Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Eksport do TIFFa

F-Głowy - 15 Listopad 2015, 23:21
Temat postu: Eksport do TIFFa
Czy Wy też tak macie, że tylko w przypadku chęci eksportu do TIFFa dostajecie wartości typu szerokość i wysokość wzięte z KOSMOSU?

Mam np. banner o wymiarach 200 x 80 cm. Chcę eksportować go do pliku TIFF i nagle dostaje jakieś proporcje z kosmosu wzięte, niemożliwe do ustawienia na poprawne.
Potem coś naklikam, odklikam, włączę, wyłączę, wpiszę, przepisze i nagle działa za którymś razem. Już któryś raz z kolei się z tym spotykam, że przy 1 chęci eksportu akurat do formatu TIFF robią się mi takei jaja.

Cysorz - 16 Listopad 2015, 01:26

Proporcje na pewno są w porządku, musisz tylko wybrać czy to mają być piksele, milimetry (upraszczając) i skalę. Albo "swoje" ustawienia zapisać jako szablon domyślny.
Taka "innowacyjną" metodę wymyślił ktoś poczynając bodajże od wersji X5 i trzeba się przyzwyczaić. Albo wyrazić swoje oburzenie w wiadomości do Corel Corporation ;-) .

F-Głowy - 17 Listopad 2015, 15:03

Nie wiem nic o czymś takim jak "szablon domyślny" przy okazji eksportu do Tiffa.

No i jak Malutki proporcje mogą być w porządku? To proporcje (w rozumieniu szerokość, dół, góra, bok) mogą być okej. Ale wymiar pliku już okej nie jest. Jakoś to się BURZY wszystko i nie wiem z jakiego powodu. Ja wybieram Malutki centymetry czy tam milimetry i mi się te wartości zmieniają. Proporcje pewnie i się zachowają (jak przypuszczam) ale mój projekt dostanie "losowy" wymiar zgodny z proporcjami i DPI tylko. Nie kumam tego.

Cysorz - 17 Listopad 2015, 16:55

Musisz dokładniej się temu przyglądnąć - szczególnie zależnościom między jednostkami. Jest to trochę inna filozofia niż do tej pory, ale nic nie zostało "zepsute".