Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Samoistne kopiowanie się obiektów przy przesuwaniu myszką

Kiera - 19 Listopad 2015, 16:53
Temat postu: Samoistne kopiowanie się obiektów przy przesuwaniu myszką
Proszę o pomoc jak wyłączyć samoistne kopiowanie się obiektów przesuwanych myszką w dowolne miejsce.

Myślałem że coś mam nie tak z myszką ale zmieniłem na inną i to samo,chcąc przenieść dowolny obiekt automatycznie powstaje jego kopia tak jak bym trzymał dodatkowy klawisz który powoduje tę funkcję ale nie trzymam i zaczyna mnie to denerwować bo nie wiem jak to wyłączyć.

Corela parę dni temu zainstalowałem na nowym kompie i z początku miałem to samo po jego zainstalowaniu jako domyślne ustawienia czyli automatyczna kopia przy przesunięciu obiektu ale szperałem i chyba coś zmieniłem albo samo się zmieniło bo przestało to działać a dziś to samo.

Do ustawień domyślnych nie ma co wracać bo już to próbowałem łudząc się jakimś cudem.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

bidon184 - 19 Listopad 2015, 17:21

chyba juz ktos mial taki problem,przedmuchał klawiature i wszystko wrocilo do normy :-)
Shame - 19 Listopad 2015, 17:37

Kopiowanie przy przenoszeniu uzyskuje się przez naciśnięcie prawego przycisku podczas trzymania obiektu lewym przyciskiem myszy. Podejrzewam, że również jest jakiś skrót klawiaturowy, więc jak masz, to spróbuj jeszcze z inną klawiaturą (skoro myszkę już wymieniałeś).
Kiera - 19 Listopad 2015, 17:49

Dziękuje za podpowiedzi ale nic,obsrane nic...strasznie wkurza mnie ta funkcja,klawiaturę wyłączyłem dałem inną i nic,gdzieś musi być jakiś haczyk do odfajkowania tylko gdzie...?

Fakt że był ktoś taki znalazłem go chciałem do niego napisać dlatego zarejestrowałem się na forum ale jakoś nie mogę się z nim skontaktować,nie wiem czy mu pomogły te odpowiedzi czy też i nie bo mi nie,te jego.

Pozdrawiam Was i czekam...

bidon184 - 19 Listopad 2015, 19:18

no ewidentnie wyglada jakby ctrl byl wcisinety wejdz w Narzedzia-Opcje-Obszar roboczy-Przybornik-Wskaznik i zaznacz Standard Corel Draw
Sound - 19 Listopad 2015, 22:07

Miałem tak czasami w Corelu 11, pomagał restart.
Trurl - 19 Listopad 2015, 23:18

Słuchaj, może coś źle robisz myszą? Kopiowanie obiektów myszą można zrealizować tak: Chwytasz obiekt myszą (lewy klawisz), przesuwasz w dowolne miejsce, nie puszczając lewego klawisza wciskasz prawy i oba puszczasz.
Kiera - 20 Listopad 2015, 11:15

Dziś rano po włączeniu kompa i uruchomieniu Corela....wszystko wróciło do normy,czyli wychodzi na to że restart pomógł jak zasugerował kolega Sound... ale wszystkim Wam dziękuje za poświęcony czas i udzielane podpowiedzi i fajnie że tu się znalazłem ponieważ teraz wiem że czasami dzieją się dziwne rzeczy i tyle :hm

Oczywiście zaglądnąłem z ciekawości jak ustawiony był wskaźnik co sugerował kolega bidon184 i szczerze wolałbym aby nie był odhaczony STANDART COREL ale był niż restartować kompa ale cóż...kiedyś waliło się ręką po telewizorze i często zaskoczył teraz wyłącza się kompa i też to działa :-D

bidon184 - 20 Listopad 2015, 14:55

no to jesli restsrt pomogl to oki,tylko w tedy wyglada na to ze miales jakims cudem wlaczona funkcje Klawisze trwałe i do tego jeszcze z autopowtarzaniem ot zagwostka :-)