| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak przesunąć literkę?
F-Głowy - 2 Grudzień 2015, 23:29 Temat postu: Jak przesunąć literkę?
Pamiętam że w Corelu X5 można był przesuwać w poziomie pojedyncze litery/cyfry w jakimś wyrażeniu. W Corelu X7 nie znalazłem tej opcji.
Spójrzcie na obrazek wyżej, zobaczcie jak "0" jest blisko lewej strony, a po prawej jest dziura.
Chciałem to wyrównać bez rozbijania tekstu na krzywe by dalej był edytowalny, ale nie znalazłem tej opcji.
Czy w X7 jest ta opcja? Nie wierzę, że nie ma tylko znaleźc nie umiem.
A w X5 jest ta opcja na pewno bo pamiętam.
Shame - 3 Grudzień 2015, 00:14
Mając zaznaczony tekst wybierz narzędzie edycji węzłów (czarna strzałka pod standardową biała strzałką po lewej w przyborniku). Wtedy pod każdą literą pojawi się mały kwadracik. Zaznacz litery, które chcesz przesuwać i róbta-co-chceta. Można chwycić albo przesuwać strzałkami. To jedna opcja.
Druga, z przesuwaniem z poziomu dockera jest taka, że w sekcji Tekstu (ozdobnego, nie akapitowego) należy rozwinąć wszystkie opcje i zjechać nieco w dół. Znajdują się tam opcje X i Y do ustalania pozycji. Oczywiście, należy zawczasu zaznaczyć dany znak w tekście.
To co ty zaznaczyłeś na screenie to odstępy znaków w danym akapicie. Dotyczy tekstu jako całości, a nie pojedynczych znaków.
chezare - 3 Grudzień 2015, 10:23
Oprócz przesuwania, możesz sobie jeszcze F poobracać dowolny znak w tekście
F-Głowy - 6 Grudzień 2015, 14:57
Dziękuję Shame, wytłumaczone w sposób fantastyczny! Serdeczne dzięki.
Pierwsza opcja jest tak łatwa, że nie trzeba już szukać drugiej.
Ale jestem ciekawski i wiesz co? Sprawdziłem drugą opcję (z tymi "X, Y") i wiesz co?
Ja jej u siebie po prostu nie mam. Tak wygląda moje pole "Właściwości tekstu". Czy widzisz w nim gdzieś opcje "X, Y"?
Shame - 6 Grudzień 2015, 17:13
Prawde mówiąc to ta opcja powinna być akurat w dockerze Znak, na samym jego dole. Z racji, że w X7 pasek boczny może być "ciągły" i przewijalny, to jeden obszar zachodzi na drugi. Z tego powodu na moim screenie zaznaczony jest Akapit, ale faktycznie opcja przesuwu i obrotu znaku jest w obszarze Znaku.
F-Głowy - 7 Grudzień 2015, 23:53
A no jest, pięknie dziękuję za wskazanie miejsca. Zaciekawiło mnie to, i faktycznie - jest! Bardzo dobrze się orientujesz w Corelu.
|
|