Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zamina tekstu na krzywe - problem

Cellstar - 8 Grudzień 2015, 14:24
Temat postu: Zamina tekstu na krzywe - problem
Cześć,

Mam kolejny problem z Corel Draw X7. Nie wiem czemu w nowszej wersje często zmieniają pewne rzeczy na gorsze. Gdy próbuję zamienić tekst na krzywe który jest pisany (załącznik) to tworzy mi cześć wspólną. W X5 nie było czegoś takiego. Da się to jakoś zmienić w opcjach?

restauro - 8 Grudzień 2015, 14:48

Było tu już na ten temat.O ile dobrze pamiętam, nie ma to nic wspólnego z wersją programu. Czasem występuje i związane jest z konstrukcją fontu. Możesz to ominąć zapisując w PDF z wcześniejszym zaznaczeniem opcji : Ustawienia - Eksportuj wszystkie teksty jako krzywe .
Cellstar - 8 Grudzień 2015, 15:06

restauro napisał/a:
Było tu już na ten temat.O ile dobrze pamiętam, nie ma to nic wspólnego z wersją programu. Czasem występuje i związane jest z konstrukcją fontu. Możesz to ominąć zapisując w PDF z wcześniejszym zaznaczeniem opcji : Ustawienia - Eksportuj wszystkie teksty jako krzywe .

Niestety ale wszystkie fonty mi przekształca w ten sposób (te które się łączą). Na X5 jak sprawdzałem to działa normalnie. Myślałem, że jest jakaś funkcja włączona. U was działa normalnie?

restauro - 8 Grudzień 2015, 15:10

Cellstar napisał/a:
U was działa normalnie?

?????? Mam tylko X4 ,ale koledzy się nie skarżyli.

Cysorz - 8 Grudzień 2015, 18:34

Nie używaj POŁĄCZ tylko SPAWAJ.
Wcześniej oczywiście trzeba je rozbić i podzielić na pojedyncze litery, ale załatwia to ctr+Q i ctrl+K. Trzeba zwrócić uwagę, czy np. nie zamieniło się liter (A, a, B, b, D, d, ę, g itd.) na poszczególne krzywe przez zbyt dużą ilość kombinacji ctr+K.