Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - warstwy - pomoc

agata_loczek - 11 Grudzień 2015, 11:21
Temat postu: warstwy - pomoc
Witam. Jeśli chodzi o corela jestem początkująca. Mam taki problem z którym nie mogę sobie poradzić. Otóż corel służy mi do tworzenia instrukcji obsługi. Bardzo ułatwiłoby mi pracę możliwość umieszczenia niektórych elementów, obiektów tekstów na każdej ze stron (do tej pory kopiowałam ręczenie). Doszłam już do tego, że robi sie to za pomocą warstw. Utworzyłam warstwę główną, wrzuciłam tam swój obietk i wszysko byłoby fajnie gdyby nie fakt że nie chcę tego obietku na okładce czyli an pierwszej i ostatniej stronie. Moje pytanie jest takie - czy da się wyłączyć daną warstwę na konkretnej stronie? Jak daję znak oka to wyłącza mi widok na wsyztskich stronach.

I drugie pytanie, być może podobne. Czy da się (jak to jest np. w wordzie, w stopce) ustawić również takie powtarzanie obiektów na każdej ze stron ale różnie na stronach parzystych i nieparzystych (potrzebuje tego do numeracji stron).

Dziekuję za pomoc.
ps. korzystam z corel x3

Artur Miernik - 11 Grudzień 2015, 15:01

Witaj Agato.

Cóż, w Corelu 17, w menadżerze warstw, na dole, obok ikony nowej warstwy głównej, która dotyczy wszystkich stron, masz też kolejne ikony, odpowiednio dla stron parzystych i osobno, dla nieparzystych. Sprawdź, czy tak jest i u Ciebie, w Corelu 13.

Nie wiem, czy to pomoże, ale zamiast wyłączania warstw głównych dla konkretnych stron, można zmienić kolejność warstw tylko dla danej strony, tak, że jedne warstwy będą przysłaniać te niepotrzebne. Przy tym ułożenie warstw na pozostałych stronach pozostanie bez zmian. Tylko nie wiem po co, bo przecież możesz wyłączyć widoczność i drukowalność każdej z warstw dla każdej ze stron z osobna. Zrobisz to za pomocą ikon oczka i drukarki przy interesującej Cię warstwie. A wszystko to oczywiście w menadżerze warstw.

Podobnie, w siedemnastce, w menu Układ, jest pozycja Wstaw numer strony, działająca wszędzie, lub na warstwach parzystych, albo nieparzystych. Wordowskich stopki i główki, jako takich, w Corelu nie widziałem.

marak - 11 Grudzień 2015, 18:33

Chyba tym razem niewiele pomogłeś, bo żadnej z tych opcji nie ma w moim X4 więc i w X3 też pewnie nie ma. Nie można przesuwać warstwy głównej na stronę, bo przestaje być warstwą główną.
Nie można też przesuwać warstwy głównej w dół, czy w górę. Liczy się kolejność utworzenia warstwy.
Jeśli po otworzeniu nowego dokumentu masz 1 stronę a na niej jedną warstwę (warstwa1) to utworzona warstwa główna ma nazwę warstwa2 i leży nad warstwą1. Jeżeli chcemy ją przysłonić to musimy na stronie utworzyć nową warstwę (nie główną) i ta, domyślnie nazwana warstwa 3 będzie leżała nad warstwą główną, więc można na niej tworzyć obiekty zasłaniające.
Tak jak pisała koleżanka w X4 warstwa główna albo jest widoczna/drukowana na wszystkich stronach, albo wcale.

Shame - 11 Grudzień 2015, 22:40

marak, wydaje mi się, że nie do końca masz rację, a Artur chyba jednak tak, chociaż zweryfikować musi ktoś, kto posiada X3.

Otóż prawdą jest że
marak napisał/a:
Nie można przesuwać warstwy głównej na stronę, bo przestaje być warstwą główną.

Jednak jedynie w tym standardowym widoku:

Nieprawdą jest jednakowoż że
marak napisał/a:
Nie można też przesuwać warstwy głównej w dół, czy w górę. Liczy się kolejność utworzenia warstwy.

Ponieważ jeśli klikniemy na ikonę warstw z oczkiem (na powyższym screenie) to dostaniemy:

Wybieramy opcję drugą i widok zmienia się nam na taki:

W tym trybie można bez przeszkód zmieniać kolejność warstw DLA DANEJ STRONY na której się obecnie znajdujemy. Poniżej widać jak utworzyłem Warstwę Główną i chwytając ją przenoszę nad Warstwę 1 (zwykłą):

Nie mam X3 ale sprawdziłem w necie jak wygląda Menedżer Obiektów w starszych Corelach i wyszło, że ta opcja była już w v9 ;-) Jednak, by nie być gołosłownym, proszę kogoś o weryfikację. Może ty, marak, pokażesz screena co tam masz w tym Menedżerze? Masz li ty ikonkę z oczkiem, azali nie masz. Co się pod nią kryje i czy w drugim widoku możesz przesuwać Warstwy, azali nie możesz?

marak - 11 Grudzień 2015, 23:02

Shame i kol. Adamie. Biję się w piersi. Działa to dokładnie tak jak piszesz.
Starość nie radość. Bo teraz sobie przypomniałem, że jakieś dwa lata temu korzystałem z tej opcji. A dzisiaj nie zauważyłem, że w tym podglądzie z oczkiem są wyświetlane również warstwy główne, które można włączyć i wyłączyć dla każdej strony oddzielnie.

Shame - 12 Grudzień 2015, 00:39

marak napisał/a:
kol. Adamie

Może Artur ma Adam na drugie? Kto go tam wie? Po takim to wszystkiego się można spodziewać...

Artur Miernik - 12 Grudzień 2015, 09:39

marak napisał/a:
kol. Adamie.

Dobrze, że nie Arkadiuszu.