| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z importowaniem dxf (200tyś obiektów) do corela
Marek-MK@wp.eu - 12 Grudzień 2015, 14:40 Temat postu: problem z importowaniem dxf (200tyś obiektów) do corela Witam wszystkich, mam problem z importowaniem pliku dxf do corel-a. Przygotowałem rysunek dxf (200tyś okręgów o średnicy 1.5 mm rozstawionych regularnie na danym obszarze). Podczas importowania dxf do corela wyskakuje błąd programu i na tym import się kończy. W trakcie importu karta graficzna, procesor czy pamięć operacyjna obciążona jest jedynie w 20%. Wygląda na to że to corel nie może sobie poradzić z tak dużym plikiem 360MB. Muszę zachować rysunek wektorowy i zapisać w formacie cdr.
Pozdrawiam
Marek
fabiano - 12 Grudzień 2015, 15:28 Temat postu: Re: problem z importowaniem dxf (200tyś obiektów) do corela a w jakim programie przygotowałeś te koła ?? Ja często również tego typu opcję przetwarzam .
Jak nie możesz tego wyeksportować jako pdf i załadować do corela to zrób to od nowa w Corelu to jakies 3 minuty pracy .
Marek-MK@wp.eu - 12 Grudzień 2015, 16:41
w AUTOCAD
Trurl - 13 Grudzień 2015, 12:13
Albo zrób to ponownie w Corelu (to proste i szybkie), albo wyeksportuj z AutoCada jako pdf lub eps, albo ai, lub wreszcie jako ps i zaimportuj do Corela
bidon184 - 13 Grudzień 2015, 13:42
no mozna tak sprobowac, ale tak swoja drogą 200 tys kolek w dxf ufff to w spline to bedzie 1 kolko skladalo sie z 4 osobnych lokow czyli mamy juz 800 tys obiektow,jeszcze pewnie jest okreslony kontur(pomijajac wlosowy) czyli obiekty beda duplikowane ,czyli jeszcze razy 4 uff nnie musze chyba pisac ile to obiektow i ze program ma prawo sie spocić
Cysorz - 13 Grudzień 2015, 16:16
Proszę bardzo, 200.000 kółek/okręgów w pełni edytowalnych, zrobionych bez żadnej transformacji, metamorfozy itp.:
http://speedy.sh/dN6jw/200000-kolek.cdr
Corel X3, Windows7 64-bit, 7-letni komputer z 4 GB RAM (!!!), czas stworzenia dokumentu ok. 4 minut. Plik waży 11 MB.
Marek-MK@wp.eu - 13 Grudzień 2015, 21:10
Próbowałem to wykonać w COREL-u przez opcje duplikuj , ale dochodząc do 100 tys wywala mi brak pamięci i nie jestem w stanie nic więcej zrobić. Wychodzi na to że z wektora muszę przejść na raster. Koledze faktycznie udało się zachować wektor i tu szacun, ale po wypełnieniu wszystkich obiektów zaczynają się problemy z obróbką. Dzięki wielkie za pomoc, myślę że przejście na raster ułatwi mi kolejne obróbki.
Marek-MK@wp.eu - 13 Grudzień 2015, 22:27
Wygląda na to że tak do końca to nie da się tego zrobić również w rastrze ze względu na mega wielkie pliki które generują się w dużej rozdzielczości przy zachowaniu dokładnej 1.5 mm średnicy kropki. Rzeczywiście przy samych okręgach to jako tako, ale po wypełnieniu już jest gorzej. Pozostaje podzielić rysunek na kilka części.
restauro - 14 Grudzień 2015, 08:57
Przydziel więcej pamięci bezpośrednio w programie CorelDraw.
Narzędzia-Opcje-Pamięć.Program domyślnie przydziela tylko 25 %
Artur Miernik - 14 Grudzień 2015, 12:10
Ale to chyba do czternastki włącznie, bo potem już nie. Zabrali łobuzy.
|
|