| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - jak z jpg wyciąć fragment
Rav13 - 13 Grudzień 2015, 13:48 Temat postu: jak z jpg wyciąć fragment witam
chciałbym wyciąć fragment ze zdjęcia , jak to można zrobić , próbowałem narysować okrąg na danym fragmenmcie ale nie działają te ikonki typu - wytnij, częśc wspólna itp ,
tak samo obrysowałem daną część jpg-a krzywymi baziera i też nie widzę opcji - wytnij, częśc współna lub coś podobnego . -
Proszę o wskazówki.
Dziękuję i pozdrawiam
DoluDesign - 13 Grudzień 2015, 14:03
Przy wycinaniu zaznaczałeś narysowany obiekt i zdjęcie czy tylko obiekt ?
restauro - 13 Grudzień 2015, 15:14
Zaznaczasz obrys ,następnie przytrzymując Shift miejsce wystające poza obrys i klikasz na ikonkę Część wspólna.
Można również od razu zaznaczyć całość ,następnie Część wspólna.
restauro - 13 Grudzień 2015, 15:25
| Rav13 napisał/a: | | obrysowałem daną część jpg-a krzywymi baziera i też nie widzę opcji - wytnij, częśc współna lub coś podobnego |
Uaktywnią się po zaznaczeniu .
Cysorz - 13 Grudzień 2015, 16:19
Jeżeli to prosta figura typu kółko to po prostu narysuj je i skorzystaj z opcji "Umieść w kadrze".
Rav13 - 13 Grudzień 2015, 16:33
| restauro napisał/a: | | Rav13 napisał/a: | | obrysowałem daną część jpg-a krzywymi baziera i też nie widzę opcji - wytnij, częśc współna lub coś podobnego |
Uaktywnią się po zaznaczeniu . |
zaznaczyłem krzywymi dany fragment a potem zaznaczyłem wszystko myszką trzymając przwy klawisz - i dalej nic ??
Rav13 - 13 Grudzień 2015, 16:35
| DoluDesign napisał/a: | | Przy wycinaniu zaznaczałeś narysowany obiekt i zdjęcie czy tylko obiekt ? |
zaznaczyłem całość myszką
restauro - 13 Grudzień 2015, 17:29
Nie myszką , narzędziem wskaźnik ,tak jak zaznaczyłem czerwoną kreską .
Rav13 - 13 Grudzień 2015, 19:20
| restauro napisał/a: | | Nie myszką , narzędziem wskaźnik ,tak jak zaznaczyłem czerwoną kreską . |
tak - wskażniekiem zaznaczyłem , ale wskażnik prowadziłem myszką i dalej nic - screen w załączniku
takie wycinki robię bez problemu w grafice którą sam sobie rysuję np rysuję koło i wycinam w nim kwadrat i wszystko jest ok . dlatego myślę że chodzi o sam plik JPG - tak sobie przemyślam ..
restauro - 13 Grudzień 2015, 19:59
| Rav13 napisał/a: | | że chodzi o sam plik JPG - tak sobie przemyślam |
Dołącz ten plik .
Rav13 - 13 Grudzień 2015, 20:22
| restauro napisał/a: | | Rav13 napisał/a: | | że chodzi o sam plik JPG - tak sobie przemyślam |
Dołącz ten plik . |
jest w poście wyżej
restauro - 13 Grudzień 2015, 20:52
Część wspólna 2
Rav13 - 13 Grudzień 2015, 21:22
| restauro napisał/a: | | Część wspólna 2 |
no wlaśnie o to chodzi ... tylko po kroczku - jak to zrobić ..
restauro - 13 Grudzień 2015, 21:32
Podeślij plik w cdr łącznie z obrysem elementu do wycięcia.Może jest gdzieś rozłączony.Trzeba sprawdzić jaka jest przyczyna.
Rav13 - 13 Grudzień 2015, 21:47
| restauro napisał/a: | | Podeślij plik w cdr łącznie z obrysem elementu do wycięcia.Może jest gdzieś rozłączony.Trzeba sprawdzić jaka jest przyczyna. |
to są te na czerwono elementy zaznaczone np - w poście wyżej
kolejny problem bo nie mogę załąc zyć plika bo ma ponad 5 , czy w jpg może być ?
restauro - 14 Grudzień 2015, 08:14
| Rav13 napisał/a: | | czy w jpg może być ? |
Bardziej mnie interesuje obrys w krzywych.Problem nie jest w bitmapie, tylko właśnie w nim.
Dołącz sam wektorowy obrys w cdr.
Rav13 - 14 Grudzień 2015, 08:27
| restauro napisał/a: | | Rav13 napisał/a: | | czy w jpg może być ? |
Bardziej mnie interesuje obrys w krzywych.Problem nie jest w bitmapie, tylko właśnie w nim.
Dołącz sam wektorowy obrys w cdr. |
ok. w załączniku
restauro - 14 Grudzień 2015, 08:44
Wszystko jest ok .Przesuń sobie tylko wektorowe obrysy na wierzch.
http://wyslijto.pl/plik/e1hs6ls68l
Rav13 - 14 Grudzień 2015, 09:51
coś nie tak chyba robię - wchodzę na to moje zaznaczenie - prawa p.myszy - przesuń na wierzch , zaznaczam caaałość i dalej są nie aktywne ikonki ( przytnij, wspólne, itp )
ale jak najechałem tym owalnym na wyzszą figurę narysowaną krzywymi to było wszystko aktywne i powycinałem ale tylko z tych 2 figur narysowanych przez ze mnie, fotka ani rusz- co jest grane ?- jak bymn prosić o tel na priw to oddzwonię - może tak będzie szybciej i łatwiej ??
restauro - 14 Grudzień 2015, 10:34
Najbezpieczniej będzie jeśli wskażesz Kontur narysowanego obrysu ,a następnie z wciśniętym klawiszem Shift obiekt docelowy .(Tylko nie w obrębie obrysu)
Rav13 - 14 Grudzień 2015, 10:51
| restauro napisał/a: | | Najbezpieczniej będzie jeśli wskażesz Kontur narysowanego obrysu ,a następnie z wciśniętym klawiszem Shift obiekt docelowy .(Tylko nie w obrębie obrysu) |
zaznaczam , zaznzcam i nic jpg dalej nie ruszony , tak samo zaznaczam te 2 figury co narysowałem i ok działa . sorki że zawracam głoę ale corel to nie moja branża i dlatego trochę kuleję a bardzo podoba mi się ten program i chcę jak najwięc ej sam robić lub zrozumieć a nie czekać na gotowce.
DoluDesign - 14 Grudzień 2015, 11:31
Wstaw tutaj plik corelowy z Twoim zaznaczeniem
Rav13 - 14 Grudzień 2015, 11:33
| DoluDesign napisał/a: | | Wstaw tutaj plik corelowy z Twoim zaznaczeniem |
Mogę tylko jpga bo corel jetst za duży
DoluDesign - 14 Grudzień 2015, 12:20
| Rav13 napisał/a: | | DoluDesign napisał/a: | | Wstaw tutaj plik corelowy z Twoim zaznaczeniem |
Mogę tylko jpga bo corel jetst za duży |
wstaw plik corela z zaznaczeniami, którymi chcesz wycinac, nie jpeg
Rav13 - 14 Grudzień 2015, 12:33
| DoluDesign napisał/a: | | Rav13 napisał/a: | | DoluDesign napisał/a: | | Wstaw tutaj plik corelowy z Twoim zaznaczeniem |
Mogę tylko jpga bo corel jetst za duży |
wstaw plik corela z zaznaczeniami, którymi chcesz wycinac, nie jpeg |
jak pomniejszyc corela bo się plik nie mieści ?
restauro - 14 Grudzień 2015, 14:08
WSTAW TU
http://wyslijto.pl/
Rav13 - 14 Grudzień 2015, 14:56
http://wyslijto.pl/plik/sqaxinyt1r
restauro - 14 Grudzień 2015, 15:31
Wszystko jest OK POD krzywymi są części wspólne
http://wyslijto.pl/plik/8tju0lxlcr
Rav13 - 14 Grudzień 2015, 15:41
jest . ok
ale jak to zrobić , klikam , klikam już prawie drugi dzień zaznaczam to tamto i siamto i dalej nic , cały czas nie aktywne okienka do współnego czy wytnij, i przekładałem na wierzch i pod spód i dalej nic- proszę krok po kroczku o rozpisanie lub o nr tel na priv to odzwonię i może tak się uda
restauro - 14 Grudzień 2015, 16:50
Już wszystko wiem , zobacz sobie w podglądzie szkieletowym. Dwa obiekty nie są połączone ,elipsa także dziwna ,kliknąłem w niej na węzeł narzędziem kształt i pokazał się jakiś dodatkowy element idący w kierunku osi.
Narysuj jeszcze raz dokładnie narzędziem Krzywe Beziera , zwróć uwagę żeby końcowy i początkowy węzeł (malutki kwadracik z napisem węzeł ) idealnie na siebie nachodziły .Tak żeby po połączeniu został tylko jeden.
Rav13 - 14 Grudzień 2015, 19:36
| restauro napisał/a: | Już wszystko wiem , zobacz sobie w podglądzie szkieletowym. Dwa obiekty nie są połączone ,elipsa także dziwna ,kliknąłem w niej na węzeł narzędziem kształt i pokazał się jakiś dodatkowy element idący w kierunku osi.
Narysuj jeszcze raz dokładnie narzędziem Krzywe Beziera , zwróć uwagę żeby końcowy i początkowy węzeł (malutki kwadracik z napisem węzeł ) idealnie na siebie nachodziły .Tak żeby po połączeniu został tylko jeden. |
narysowałem pkrąg , tak aby były wszystkie wezły pozamykane . i co ? i dalej nic . na wszystkich figurach mogę sobie tworzyć co tylko bym chciał a na tym przeklętym jpg u nic ... a nic , nawet jak przesłałeś mi to co sam powycinałeś i chciałem dalej sobie powycinać to dalej nnie mogłem .
dalej będę próbował bo nie lubię jak byle g .. daje mi radę ... NIE DAM SIĘ .
narazie okrężną drogą zrobiłem tak - dany jpg - mam jego krawędzie w krzywych i poprostu zawężam je tak dodająć wezły i likwidując tło i pozostałe rzeczy nie potrzebne na tym jpgu . tylko jest możliwe jak robię to na zewnątrz jak będzie coś do usunięcia wewnątrz to będzie lipka - jak wpadnie Ci jeszcze do głowy co schrzaniam- to podpowiedz. Dzięki za dotychczasową pomoc.
pozdrawiam
restauro - 14 Grudzień 2015, 21:12
Jedna rada techniczna .Rysując jakąś formę Krzywą Beziera gotowy rysunek zaznacz narzędziem Kształt ,następnie kliknij w górnej belce na Przekształć w krzywą .Od tego momentu będziesz mógł prostą poprawić na płynne łuki, z prostokąta robić elipsę itp.
Rav13 - 15 Grudzień 2015, 00:53
| restauro napisał/a: | | Jedna rada techniczna .Rysując jakąś formę Krzywą Beziera gotowy rysunek zaznacz narzędziem Kształt ,następnie kliknij w górnej belce na Przekształć w krzywą .Od tego momentu będziesz mógł prostą poprawić na płynne łuki, z prostokąta robić elipsę itp. |
własnie to wyczaiłem na tym moim nieszczęsnym jpg-u- , to idzie gładko , teraz jeszcze szukam powoli co - gdzie - kiedy - kliknać abym w tym jpgu miał aktywne te ikonki na górnej belce ( wyciąć, częśc wspólna itp )
restauro - 15 Grudzień 2015, 08:28
Możesz również wycinać w ten sposób .Jest tylko warunek.Krzywa, którą wycinasz musi wychodzić poza bitmapę .
Rav13 - 15 Grudzień 2015, 08:45
zbyt nowy corel i nie otworzę pliku...
restauro - 15 Grudzień 2015, 08:54
| Rav13 napisał/a: | | zbyt nowy |
Zmieniłem,mam X4 i czasem zapominam zmniejszyć .
Powinieneś zainwestować w Rolanda.( ABC CorelDRAW PL Roland Zimek)
Bardzo dobrze napisany przewodnik po programie.Nieważne, że do nowszej wersji .Podstawy są te same.Możesz zresztą poszukać starszego wydania.
Fragment :
http://pdf.helion.pl/abccx7/abccx7.pdf
Rav13 - 15 Grudzień 2015, 09:33
| restauro napisał/a: | | Rav13 napisał/a: | | zbyt nowy |
Zmieniłem,mam X4 i czasem zapominam zmniejszyć .
Powinieneś zainwestować w Rolanda.( ABC CorelDRAW PL Roland Zimek)
Bardzo dobrze napisany przewodnik po programie.Nieważne, że do nowszej wersji .Podstawy są te same.Możesz zresztą poszukać starszego wydania.
Fragment :
http://pdf.helion.pl/abccx7/abccx7.pdf |
faktycznie muszę go zakupić , a ten plik nie przeszedł poprawiony
restauro - 15 Grudzień 2015, 10:49
http://wyslijto.pl/plik/50qwarazew
|
|