| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - początki w corel
kosmic - 19 Grudzień 2007, 11:20 Temat postu: początki w corel witam, dopero zaczynam zabawe w corel więc prosze o wyrozumiałość
ciągle robiłm wsio w PS ale tutaj to troche inaczej wszystko działa...
a więc, zrobiłem sobie logo w corel i teraz moje pytanie, jak zrobić wersje RGB i CMY tego loga, oraz wersje monochromatyczną i achromatyczną ??
mam po prostu normalnie klikając na każdy element w logo i zmieniąć kiolory na czarny czy jak ??
aha no i wersje archromatyczną w negatywie ??
jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć jak to zrobić będe wdzięczny... bo PS to dla nie nie problem, ale tutaj szukałem po opcjach i jakoś nie bardzo znalazłem :(
dodam że mam Corel 9 - pl
JarekDRAW - 19 Grudzień 2007, 14:31
Witam, przeszukaj dobrze forum, było o tym już nie raz.
Pozdr
gleba - 19 Grudzień 2007, 21:05
Drogi Jarku a jak ktoś nie umie szukać to co???????
kreart - 20 Grudzień 2007, 15:49
to zwykle mu mówię
google -> find -> siara -> i wszystko jasne...
jeśli się nie umie podstaw gleba to oznacza że było sie zbyt leniwym aby poznać owe podstawy - zresztą dostępne ogólnie gdziekolwiek się nie obrócisz...
a tak w ogóle to <hehe> miło widzieć że zaczęłaś ludziom pomagać - pamiętam jak się uczyłaś...
gleba - 20 Grudzień 2007, 17:49
A dzięki po prostu zdolna jestem
tusek - 25 Grudzień 2007, 01:43 Temat postu: ja wiem to ci powiem co do sprawy pierwszej, czyli zamiany RGB na CMYK czy tez odwrotnie to jest tak:
Edycja / znajdz i zamien /zamien obiekty/zamien modele lub palety kolorow...no i wyskoczy okienko gdzie bedziesz mogl w zasadzie zrobic wszysto to o co pytasz.
No i jeszcze taka przydatna informacja, ze jak jestes w pliku to aby sprawdzic jakie sa w nim zawarte palety kolorow czy typy to dajesz:
Plik / Informacje o dokumencie....i tam wsyzstko pisze o zawartosci pliku a na dole tez jest podane czy sa obiekty w CMYK czy w RGB itp....
|
|