| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak nazywa się ten pasek w corelu?
lucas234 - 3 Styczeń 2016, 11:14 Temat postu: Jak nazywa się ten pasek w corelu? Jak nazywa się ten pasek z załącznika?
Trurl - 3 Styczeń 2016, 11:26
Cholera wie, nigdy go na oczy nie widziałem, i nie mam takiej potrzeby, choć pracuję w Corelu już ze dwadzieścia lat. Zapewne "shaping bar" albo jakoś tak...
lucas234 - 3 Styczeń 2016, 11:59
Klikamy najpierw jeden obiekt, potem shift, zaznaczamy drugi i pasek się pojawia.
bidon184 - 3 Styczeń 2016, 12:13
to jest TitleBar inaczxej piszac Pasek właściwości a konktretni widgety umieszczone w polu tego paska
lucas234 - 3 Styczeń 2016, 12:25
Dobra jedną zagadkę rozwikłałem, mam teraz kolejną mianowicie jak ustawiać linie bezpośrednio w pionie i w poziomie? Oraz czy istnieją w corelu jakieś narzędzia rysowania precyzyjnego.
tegraf - 3 Styczeń 2016, 12:54
Prawdopodobnie ta trudna zagadka (jak i wiele trudniejszych) zostanie rozwiązana po przeczytaniu (choćby wyrywkowo) helpa dołączonego do programu. Także ta o liniach.
Shame - 3 Styczeń 2016, 13:46
| lucas234 napisał/a: | | jak ustawiać linie bezpośrednio w pionie i w poziomie? |
Jak powiedział już tegraf, przeczytaj HELP (F1 na klawiaturze) i zapewne będziesz dużo do przodu. Linie rysuje się używając właściwego narzędzia (w tym przypadku Linia) i przytrzymanie CTRL lub SHIFT (zależy od sytuacji, za dużo by pisać bo możliwości sporo) - te klawisze wymuszają odpowiednie ułożenie linii: pion, poziom lub co 15° jeśli pod kątem. W ten sposób można z ręki narysować coś pod kątem 60° albo idealnie w pionie czy co tam potrzebujesz.
| lucas234 napisał/a: | | Oraz czy istnieją w corelu jakieś narzędzia rysowania precyzyjnego. |
Corel jest tak precyzyjny jak jego użytkownik. Kropka. Teoretyczną maksymalną rozdzielczością jest 0,000001 mm (6 miejsc dziesiętnych), podczas gdy ruch i przeciąganie może być z dokładnością do 0,001 mm. Cały Corel to jedna wielka precyzyjna maszynka. Swoją droga to zastanawiam się, co pod pojęciem "rysowanie precyzyjne" rozumiesz?
restauro - 3 Styczeń 2016, 14:37
| lucas234 napisał/a: | | jak ustawiać linie bezpośrednio w pionie i w poziomie? Oraz czy istnieją w corelu jakieś narzędzia rysowania precyzyjnego. |
Zerknij do forumowego pomagiera i jak sugerują koledzy pliku pomocy w programie.
http://corel.wodip.opole.pl/
lucas234 - 4 Styczeń 2016, 12:26
Dzięki wielkie za pomoc. Ale mam jeszcze jedno pytanie mianowicie jak ten rysunek z załącznika rozbić na poszczególne składowe - linie aby wykasować poszczególne elementy. Szukałem ale w Corelu nie ma czegoś takiego jak rozbij. Próbowałem też z beat extrude bo na jakimś filmiku zobaczyłem, ale też nie zadziałało. Wstawiam obrazek ale chcę wykasować linie zaznaczoną prostokątem na czerwono.
restauro - 4 Styczeń 2016, 13:39
Przycinasz jeden element drugim lub Część wspólna.W zależności od efektu końcowego, który chcesz uzyskać.Można również wszystko narysować Krzywymi Beziera
lucas234 - 4 Styczeń 2016, 14:00
Ale cała ta bryła pochodzi z polecenia extrude i jest w jednej całości, no może oprócz tych pasków na górze. Knife nie działa, a ja potrzebuje wyciąć tą linie zaznaczoną na czerwono... Prosiłbym o dokładniejszy opis.
restauro - 4 Styczeń 2016, 14:20
Dołącz plik wektorowy w cdr.
Shame - 4 Styczeń 2016, 14:29
Jak rzekł restauro. A poza tym, to polecam narzędzie Interaktywne Wypełnienie. Nawet jeśli to jest jeden obiekt, to wypełnij sobie wszystkie przestrzenie a potem Spawaj to co ma być razem. Na koniec wyzeruj wypełnienie i nadaj kontur. Dostaniesz to co chcesz, a tam gdzie była linia oddzielająca dwa obszary, której być nie powinno, to zespawasz i nie będzie aha, tylko trzeba przerobić na krzywe. Znaczy się na zwykły obiekt, a nie grzebać w edytowalnej Głębi. Tak się nie uda. Musiałbyś wyeksportować do PDF i potem sobie zaimportować spowrotem do DRAWa. Chociaż po prawdzie to szybciej to zrobić rysując i/lub duplikując obiekt niż używać Głębi.
Często tak robię gdy mam coś trasowanego z automatu (tam też dostaje się często jeden skomplikowany obiekt).
lucas234 - 4 Styczeń 2016, 14:31
ok dołączam.
Shame - 4 Styczeń 2016, 14:41
Interaktywne Wypełnienie i Spawanie
Takie coś masz (przyjmijmy):
Klikasz Interaktywnym Wypełnieniem w obszary między krzywymi (dla ułatwienia zrobiłem dwa kolory):
Odpowiednie obszary Spawasz:
Zerujesz wypełnienie i nadajesz kontur. Masz dwa obiekty, które przedstawiają co chciałeś
Mam nadzieję, że o to chodziło.
lucas234 - 4 Styczeń 2016, 19:59
Szczerze to zaowdze się na tym oprogramowaniu... Pewnie wszystko jest proste jak się ten program umie... Ale ja próbowałem dzisiaj zrobić 2 rzeczy uciąć jedną linie drugą czyli 2 jedynką. oraz rozbić ten kwadrat na składowe elementy i nic mi się nie udało.
Cysorz - 4 Styczeń 2016, 20:08
Bo żeby przyciąć coś, to musisz to robić zamkniętą figurą.
Poświęć 10 minut na posługiwanie się krzywymi Beziera (klawisz F10) i poćwicz z opcjami na pasku narzędziowym ORAZ w menu podręcznym dostępnym pod prawym przyciskiem myszy.
A tak naprawdę wszystkie rady, żebyś zajrzał do pomocy CorelDraw mają sens!
tegraf - 4 Styczeń 2016, 22:28
| lucas234 napisał/a: | | Pewnie wszystko jest proste jak się ten program umie |
To - mniej więcej - tak samo, jak z prawem jazdy. Jak chcesz prowadzić auto - zrób kurs. Jak chcesz coś narysować w Corelu - przeczytaj podręcznik.
wloza - 4 Styczeń 2016, 22:46
| lucas234 napisał/a: | | aby wykasować poszczególne elementy |
Do tego służy narzędzie "usuwanie segmentów wirtualnych"
Arachne - 5 Styczeń 2016, 10:50
@lucas234 wracając do twojego pytania o rysowanie precyzyjne, z twoich postów wnioskuję, że chodzi ci o coś w rozumieniu programów CADowskich. W "pasku standardowym" masz przyciąganie do siatki/prowadnic/obiektów
lucas234 - 5 Styczeń 2016, 12:31
Szczerze to z tym ucinaniem linii w połowie powinno być tak że zaznaczamy linie którą chcemy przeciąć oraz linie którą chcemy ciąć i powinno być przecięte poleceniem trim a tak nie jest. Tak samo powinno być polecenie rozbij do kwadratu z rysunku. Ja chyba jestem za głupi na to, albo autorzy programu cwani żeby zarabiać na kursach...
|
|