| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z eksportem
Pepsaj - 15 Styczeń 2016, 19:37 Temat postu: Problem z eksportem Witam, cos mi się potentegowało w Corelu i teraz kiedy chcę eksportować nawet mały rysunek (a4 zawierające importowane 2 rysunki i jakiś 40 liter) to jego rozmiar jest szacowany na tysiące TB (sic!) Co mogę zrobić?
Shame - 15 Styczeń 2016, 19:59
A może jakieś szczegóły? Do jakiego formatu eksportujesz? Jaka jest rozdzielczość wstawionych do projektu obrazów? Jaka jest rozdzielczość docelowa eksportowanego formatu? Mam pisać dalej?... I co to znaczy Szacowany? Masz na myśli ta wagę pliku obliczaną w oknie eksportu do JPG/PNG/GIF? To zrób screenshota tego okna gdzie widać ustawienia.
Pepsaj - 15 Styczeń 2016, 20:18
Ok, dodałem screeny. Na przykładzie rysunku, który składa się wyłącznie z kolorowych, narysowanych w Corelu kwadratów.
Trurl - 15 Styczeń 2016, 20:47
Przekształcasz w mapę bitową o zbyt wielkiej rozdzielczości - na screenie widać, że ustawiłeś rozdzielczość na 30 tys dpi, a wystarczy (przy druku 1:1) rozdzielczość 300 dpi. Dlatego to jest tak wielkie po eksporcie.
Shame - 16 Styczeń 2016, 00:29
| Trurl napisał/a: | | na screenie widać, że ustawiłeś rozdzielczość na 30 tys dpi, a wystarczy (przy druku 1:1) rozdzielczość 300 dpi. |
No raczej Kopnąłeś się o dwa zera
Swoja drogą, będąc ciekawskim z natury, do czego ci takie JPGi? Przy 300 DPI zajmie ci to kilka mega, podczas gdy eksport do PDF w krzywych dałby ci kilkaset kilo (biorąc pod uwagę pokazany na screenie projekt).
bidon184 - 16 Styczeń 2016, 14:11
wow 30 tys OMG nawet nie wiedzialem ze corel lyka cos takiego ,nie no przy jpeg to nawet 150 starczy ,ale to naprawde ciekawostka,czlowiek cale zycie sie uczy
|
|