| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z kręwadziami w Corelu
impreson - 19 Styczeń 2016, 13:39 Temat postu: Problem z kręwadziami w Corelu Witam, od jakiegoś czasu nie używałem Corela. Odpaliłem go ponownie i mam o to taki efekt jak w załączniku. Czy ktoś wie jak to naprawić? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam
Arachne - 19 Styczeń 2016, 16:06
Widok>Dokładny? Czy o co chodzi?
fabiano - 19 Styczeń 2016, 16:17 Temat postu: Re: Problem z kręwadziami w Corelu zmień widok na Enhanced
impreson - 19 Styczeń 2016, 17:30
Tak też zrobiłem, ale przy wydruku widać jednak jakieś dziwne drobne nierówności. Tak jakby do końca nie było to to co wcześniej. Chyba, że mam już jakieś omamy
Przykład w załączniku. Trzeba się dobrze przyjrzeć.
fabiano - 19 Styczeń 2016, 17:33
jezeli chodzi Ci o te mikro ząbki to tak zawsze jest i zależy od monitora równięż . wyexportuj do jpg i zobacz czy dalej masz
impreson - 19 Styczeń 2016, 17:38
Cały czas to jest (.jpg, .png, .pdf). Jakby wcześniej takie coś było to z pewnością bym zauważył.
Jakieś pomysły?
fabiano - 19 Styczeń 2016, 17:44
a jak exportujesz to może masz odznaczone anty aliased :) to to
impreson - 19 Styczeń 2016, 18:08
fabiano ale to masz przy zapisywaniu bitmap? Tą opcję "z wygładzaniem" mam zaznaczoną.
Kwestia przygotowania do druku, żeby tam tego nie było.
Artur Miernik - 19 Styczeń 2016, 21:29
A nie eksperymentujesz czasem ze sterownikami karty graficznej?
Shame - 19 Styczeń 2016, 21:40
Osobiście nie czaję tego drugiego screena
Pierwszy screen to ewidentnie tryb Widoku > Piksele.
Ale drugi? Chodzi o to "przełamanie" krzywej? Ten wierzchołek? Jak dla mnie to tam jest węzeł i tyle. nie wiem jakie to jest powiększenie? 4000%? Jaki obiekt? Wrzuć może jakiś plik CDR na którym ci to wychodzi z zaznaczonym rzucającym się w oczy obszarem, bo nie wiemy do czego się odnieść.
impreson - 20 Styczeń 2016, 11:48
Shame pierwszy screen to widok > normalny (w powiększeniu)
W załączniku podsyłam plik z tekstem (widok > dokładny). Przyjrzyj się łukom liter. Widać drobne "fałdki", "fale", czy kto co woli.
Trochę to widać na wydruku ==> nie jest gładki, ostry. Nie wiem czy mi się coś nie przestawiło, bo dawno Corela nie odpalałem, a on potrafi "sam" się z chrzanić
Artur Miernik z kartą graficzną nic osobiście nie robiłem.
bidon184 - 20 Styczeń 2016, 15:07
no to jest problem zamiany na krzywe ,a no wez do pdf i zaimportuj,zmieni to coś ??
impreson - 20 Styczeń 2016, 15:46
pdf w załączniku.
Na górze zwykły tekst.
Na dole zmieniony na krzywe.
Ten sam efekt
Cysorz - 20 Styczeń 2016, 19:51
W pdf-nie nie ma żadnej różnicy.
Masz albo coś nie tak ze sterownikami grafiki albo złe ustawienia rozdzielczości.
impreson - 21 Styczeń 2016, 10:12
Mogłoby się to zgadzać, tylko czemu przy wydruku to widać? Tak jakby coś było nie tak ustawione w programie - nie wiem
Coś mi świta, że kiedyś miałem podobny problem ale teraz nie pamiętam o co tam chodziło
Może usunąć i zainstalować program od nowa?
|
|