Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z kręwadziami w Corelu

impreson - 19 Styczeń 2016, 13:39
Temat postu: Problem z kręwadziami w Corelu
Witam, od jakiegoś czasu nie używałem Corela. Odpaliłem go ponownie i mam o to taki efekt jak w załączniku. Czy ktoś wie jak to naprawić? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam
Arachne - 19 Styczeń 2016, 16:06

Widok>Dokładny? Czy o co chodzi?
fabiano - 19 Styczeń 2016, 16:17
Temat postu: Re: Problem z kręwadziami w Corelu
zmień widok na Enhanced
impreson - 19 Styczeń 2016, 17:30

Tak też zrobiłem, ale przy wydruku widać jednak jakieś dziwne drobne nierówności. Tak jakby do końca nie było to to co wcześniej. Chyba, że mam już jakieś omamy :roll:

Przykład w załączniku. Trzeba się dobrze przyjrzeć.

fabiano - 19 Styczeń 2016, 17:33

jezeli chodzi Ci o te mikro ząbki to tak zawsze jest i zależy od monitora równięż . wyexportuj do jpg i zobacz czy dalej masz
impreson - 19 Styczeń 2016, 17:38

Cały czas to jest (.jpg, .png, .pdf). Jakby wcześniej takie coś było to z pewnością bym zauważył.

Jakieś pomysły?

fabiano - 19 Styczeń 2016, 17:44

a jak exportujesz to może masz odznaczone anty aliased :) to to
impreson - 19 Styczeń 2016, 18:08

fabiano ale to masz przy zapisywaniu bitmap? Tą opcję "z wygładzaniem" mam zaznaczoną.

Kwestia przygotowania do druku, żeby tam tego nie było.

Artur Miernik - 19 Styczeń 2016, 21:29

A nie eksperymentujesz czasem ze sterownikami karty graficznej?
Shame - 19 Styczeń 2016, 21:40

Osobiście nie czaję tego drugiego screena :shock:

Pierwszy screen to ewidentnie tryb Widoku > Piksele.

Ale drugi? Chodzi o to "przełamanie" krzywej? Ten wierzchołek? Jak dla mnie to tam jest węzeł i tyle. nie wiem jakie to jest powiększenie? 4000%? Jaki obiekt? Wrzuć może jakiś plik CDR na którym ci to wychodzi z zaznaczonym rzucającym się w oczy obszarem, bo nie wiemy do czego się odnieść.

impreson - 20 Styczeń 2016, 11:48

Shame pierwszy screen to widok > normalny (w powiększeniu) ;-)

W załączniku podsyłam plik z tekstem (widok > dokładny). Przyjrzyj się łukom liter. Widać drobne "fałdki", "fale", czy kto co woli.

Trochę to widać na wydruku ==> nie jest gładki, ostry. Nie wiem czy mi się coś nie przestawiło, bo dawno Corela nie odpalałem, a on potrafi "sam" się z chrzanić :evil:

Artur Miernik z kartą graficzną nic osobiście nie robiłem.

bidon184 - 20 Styczeń 2016, 15:07

no to jest problem zamiany na krzywe ,a no wez do pdf i zaimportuj,zmieni to coś ??
impreson - 20 Styczeń 2016, 15:46

pdf w załączniku.

Na górze zwykły tekst.
Na dole zmieniony na krzywe.

Ten sam efekt :cry

Cysorz - 20 Styczeń 2016, 19:51

W pdf-nie nie ma żadnej różnicy.
Masz albo coś nie tak ze sterownikami grafiki albo złe ustawienia rozdzielczości.

impreson - 21 Styczeń 2016, 10:12

Mogłoby się to zgadzać, tylko czemu przy wydruku to widać? Tak jakby coś było nie tak ustawione w programie - nie wiem :roll:

Coś mi świta, że kiedyś miałem podobny problem ale teraz nie pamiętam o co tam chodziło :-/

Może usunąć i zainstalować program od nowa?