Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Wygładzenie/zaokrąglenie krawędzi

natu705 - 22 Styczeń 2016, 01:03
Temat postu: Wygładzenie/zaokrąglenie krawędzi
Jestem początkująca jeśli chodzi o Corela, metody jakie znalazłam w internecie nie sprawdziły się (chyba, że źle coś robiłam) a mianowicie, chodzi mi o to czy da się jakoś zaokrąglić krawędzie takie jak na obrazku, żeby nie były kwadratowe?
roland - 22 Styczeń 2016, 08:41

Corel ma specjalną funkcję:
Okno > Okna dokowane > Wyokrąglenie/Wyżłobienie/Ścięcie
ale ona może sobie nie dać rady. Na pewną będzie dużo lepiej jak ręcznie zaokrąglisz węzły. Wybierz narzędzie Kształt i wskaż węzeł. Być może będziesz jeszcze musiał na pasku wybrać przycisk Przekształć w krzywą. Teraz już ręcznie ustal położenie węzłów kontrolnych.

natu705 - 22 Styczeń 2016, 10:08

roland napisał/a:
Corel ma specjalną funkcję:
Okno > Okna dokowane > Wyokrąglenie/Wyżłobienie/Ścięcie
ale ona może sobie nie dać rady. Na pewną będzie dużo lepiej jak ręcznie zaokrąglisz węzły. Wybierz narzędzie Kształt i wskaż węzeł. Być może będziesz jeszcze musiał na pasku wybrać przycisk Przekształć w krzywą. Teraz już ręcznie ustal położenie węzłów kontrolnych.

Faktycznie pierwszym sposobem nie udało się, spróbuję drugim, dziękuję bardzo za odpowiedź! :)

Trurl - 22 Styczeń 2016, 11:53

Można też zamienić interesujące nas węzły na gładkie (hurtem, nie pojedynczo) i pousuwać te, które "się nie słuchają". :-)
chezare - 22 Styczeń 2016, 18:49