Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Dopasowanie artboardu do osi współrzędnych

gos_gos_gos - 1 Luty 2016, 17:59
Temat postu: Dopasowanie artboardu do osi współrzędnych
Cześć,

Czy jest jakaś możliwość w programie CorelDraw v.5, aby cały obszar roboczy (całą stronę  z projektem) "dociągnąć" do osi współrzędnych. Problem pojawia się przy otwieranie pliku pdf zapisanego z illustratora – osie współrzędnych nie pokrywają się z krawędziami strony.
Będę ogromnie wdzięczna za wszelką pomoc.
Dzięki!!

restauro - 1 Luty 2016, 18:16

Może jakiś przykładowy PDF z Illustratora ?
Ale masz rację .Widzę, że problem istnieje .Przy miej skomplikowanym projekcie wystarczy rozgrupować tło i zgrupować projekt ,następnie użyć dwa razy klawisz "P "
Raz dla tła drugi raz dla zgrupowanego projektu .
Chyba ?

gos_gos_gos - 1 Luty 2016, 18:31

Nie mam pewności czy tym razem problem się pojawi – niestety nie mam Corela, żeby to sprawdzić ale załączam pdf.
restauro - 1 Luty 2016, 18:53

Z tym plikiem nie ma problemu ,wystarczy Zgrupować i Używając klawisz "P " (Wyrównaj środki zaznaczonych obiektów )Ustawić centralnie w obszarze roboczym .
Ale co jeśli nie ma być ustawione centralnie .Wydaje mi się ze wówczas rozwiązaniem może być dodanie tła wielkości obszaru roboczego ,które można później usunąć .

gos_gos_gos - 1 Luty 2016, 18:56

No właśnie nie mam corela, żeby móc sprawdzić :( a chciałabym przesłać Klientowi z Corelem skuteczne rozwiązanie (o ile będzie to możliwe).

Skrót "P" znaczy Center to Page czyli "Aligns the centers of the selected objects to page" – czy to jednocześnie ustawia lewą i dolną krawędź strony zgodnie z osiami współrzędnych?

I co z projektami, które nie mają tła a np. adres strony w prawym dolnym rogu? Wiem, że pewnie można narysować prostokąt wielkości strony, zgrupować z adresem i użyć skrótu P ale może znajdzie się jakieś prostsze rozwiązanie?
Pliz :-/

restauro - 1 Luty 2016, 19:00

gos_gos_gos napisał/a:
No właśnie nie mam corela, żeby móc sprawdzić

Możesz sobie pobrać wersję próbną .
wprawdzie X7 ale w tym przypadku to bez znaczenia .
http://www.coreldraw.com/...1601.1454349494

gos_gos_gos - 1 Luty 2016, 19:03

Wiem właśnie, ale niestety jestem Mac-owcem :((
restauro - 1 Luty 2016, 19:12

gos_gos_gos napisał/a:
jestem Mac-owcem

Tak to problem, wprawdzie jest starsza wersja CrorelDraw na Maca (mam na ibookG4) ,ale w nowszym systemie się nie uruchomi. Ten ostatni sposób czyli " P " Wyrównaj środki zaznaczonych obiektów do strony powinien zadziałać , jeśli nie ,będziemy szukać rozwiązania .
Może się jeszcze odezwie ktoś pracujący również z Adobe?

Cysorz - 1 Luty 2016, 19:53

W Corelu można dwa razy kliknąć w ikonę prostokąta - program doda prostokąt dokładnie o wymiarach strony. Później (przy włączonej opcji przyciągania do prowadnic/obiektów) można zaznaczyć wszystko (np. ctrl+A), chwycić za róg tego prostokąta i dociągnąć go do prowadnic. Przesuwanie z wciśniętym klawiszem "ctrl" pomoże automatycznie.
Można też odwrotnie, czyli dociągnąć oś współrzędnych do obiektu - wystarczy z dolnego lewego rogu linijki wyciągnąć je i ustawić w dowolnym miejscu. Przyciąganie do obiektu też pomoże w tym przypadku.

restauro - 1 Luty 2016, 20:36

gos_gos_gos napisał/a:
może znajdzie się jakieś prostsze rozwiązanie?

Można wypozycjonować z klawiatury położenie obiektów na osi XY , czy to jest prostsze rozwiązanie ? znając dokładne dane może tak.

bidon184 - 1 Luty 2016, 20:59

chyba nie kumam :-) a czemu nie wystarczy Enter jesli chcemy posrodku strony,albo Spacja jesli chcemy orginalne polozenie,no naprawde nie rozumiem
chezare - 1 Luty 2016, 21:30

Co to są współrzędne?
Strona pdf nie trafia w stronę cdr? Ja bym dodał w Ilustratorze prostokąt wielkości strony, a po otwarciu pdf w Corelu zgrupował wszystko i wcisnął P. Gorzej jak w pdf są spady, a jeszcze gorzej jak nie jednakowe.

gos_gos_gos - 1 Luty 2016, 22:08

Ciężko mi to dokładnie wytłumaczyć lub dać więcej przykładów, bo nie pamiętam Corela aż tak dobrze, a od Klienta dostałam jedynie fragmentaryczne screeny.

Może załączony obrazek wyjaśni sprawę (zignorujcie proszę czerwone numerki na screenie).

Generalnie chodzi o to, żeby strona była ułożona zgodnie z punktami "0" na górnej i dolnej linijce (czyli dolna krawędź strony odpowiada punktowi 0 na linijce z lewej, a lewa krawędź strony odpowiada punktowi 0 na górnej linijce). Przerywane linie na załączonym screenie "wychodzą" z tych punktów 0. Chodzi o to żeby pokrywały się one również z lewą i dolną krawędzią strony.

Ułożenie strony od punktów 0 jest dla klienta kluczowe w wymiarowaniu odległości i położenia elementów na stronie.

Ja w te pliki niestety nie mogę już zaingerować więc chciałabym podac klientowi prostą receptę na ogarnięcie tematu.

chezare - 2 Luty 2016, 12:57

To dobrze zrozumiałem. :-)
Za mało informacji, żeby coś mądrego wymyślić.
Zrobiłaś pdf i wysłałaś do klienta.
Czy ten pdf miał spady?
Skąd klient wie, że grafika jest nie tam gdzie powinna?
Wie jakie jest to przesunięcie i czy ono jest we wszystkich przypadkach identyczne?
Masz oryginalne pliki? Jeśli tak, to wiesz jakie współrzędne ma jakiś charakterystyczny punkt grafiki, jak podasz te współrzędne klientowi, to sobie wszystko zgrupuje i przesunie grafikę tam gdzie być powinna.

gos_gos_gos - 2 Luty 2016, 13:53

Mam rozwiązanie! Okazuje się, że odpowiednie opisanie problemu znacznie ułatwia sytuacje :)))
Więc jak tylko doszłam do tego, że chodzi mi o resetowanie ustawień rulersów, znalazło się rozwiązanie:

"To reset the rulers, just double click the little arrow icon where the rulers meet."

Jest nawet filmik (u dołu strony): http://community.coreldra...65=25&pi1364=99

Dziękuję wszystkim zaangażowanym!!!
:-D

restauro - 2 Luty 2016, 20:31

gos_gos_gos napisał/a:
Mam rozwiązanie!

Dziwne ,że klient na to nie wpadł ?