| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zapis tekstu w CMYK
Inx - 2 Luty 2016, 15:21 Temat postu: Zapis tekstu w CMYK Witam,
jestem nowym użytkownikiem Corela x7.
Chce przyszykować tekst do drukarni na koszulkach.
Biorę Plik - Nowy - Jest ustawione na CMYK i 300 dpi. Ok.
Robię projekt. Biorę Plik - Eksploruj - Beznazwy-1.png
I wyskakuje okienko
Dlaczego tam jest RGB skoro ustawione jest na początku CMYK? Jak to zrobić, aby zapisać gotowy obraz w CMYK/300dpi jako plik .png lub .jpeg.
gos_gos_gos - 2 Luty 2016, 15:33
Format .png nie jest przeznaczony pod druk, więc zawsze będzie w RGB.
Do druku na koszulkach zapisalabym plik w formacie wektorowym .pdf lub .eps. Generalnie jeśli grafiki są przygotowywane w wektorze to najlepiej też w wektorze je zapisywać do druku (chyba, że drukarnia zażyczy sobie inaczej).
Inx - 2 Luty 2016, 15:39
Rozumiem, potrzebne jest mi także do generatorów typu cupsell itp. Tam również wymagają tylko jpg. png. .gif
A w opisie jest napisane, aby najlepiej w CMYKU było zaprojektowane. To już nic nie rozumiem skoro np. png nie jest przeznaczony do druku.
gos_gos_gos - 2 Luty 2016, 15:55
W takim razie można wybrać format .jpg – tu nie powinno być problemu z zapisem w cmyku.
Inx - 2 Luty 2016, 16:10
| gos_gos_gos napisał/a: | | W takim razie można wybrać format .jpg – tu nie powinno być problemu z zapisem w cmyku. |
Tak jest. Masz rację.
Polecasz jakieś inne ustawienia, aby jakość druku była najlepsza?
PS. jak ustawić tło przezroczyste zamiast tego białego?
restauro - 2 Luty 2016, 17:29
| Cytat: | | PS. jak ustawić tło przezroczyste zamiast tego białego? |
W JPG się nie da, powinieneś zapisać w PNG ,w ustawieniach- Przezroczyste tło i ewentualnie - Wygładzanie gdyby były problemy z jakością .
Jeśli będziesz miał RGB kolory mogą być trochę inne .
Nie bardzo rozumiem wymagania wykonawcy -CMYK i PNG ,może źle doczytałeś?
Możesz podać adres strony tej firmy?
Inx - 2 Luty 2016, 17:38
| Cytat: | | Nie bardzo rozumiem wymagania -CMYK i PNG .Może źle doczytałeś? |
| Cytat: | | Projektując nadruk należy pamiętać o tym, aby był on dużej rozdzielczości (najlepiej 300 DPI) oraz by były wykonane w palecie kolorów CMYK. Od tego zależy rzeczywisty wygląd koszulki, bo przy mniejszej rozdzielczości i innej palecie kolorów, wygląd na wizualizacji w sklepie może być ok, ale po wydruku może się troszkę różnić. J |
Generator pryzmuje tylko projekty .jpg .png .gif
A chciałbym nałożyć obrazek na przezroczystym tle bezpośrednia na koszulkę.
restauro - 2 Luty 2016, 17:44
W takim razie zrób projekt w CMYK i zapisz PNG - RGB .
ewentualnie możesz do nich napisać i wyjaśnić problem .
Inx - 2 Luty 2016, 17:45
| restauro napisał/a: | | W takim razie zrób projekt w CMYK i zapisz PNG - RGB . |
Czyli tak jak na tym moim pierwszym screenie? Jakoś będzie dobra?
restauro - 2 Luty 2016, 17:46
| Inx napisał/a: | | Jakoś będzie dobra? |
Jakość tak , Kolory zbliżone.
bidon184 - 2 Luty 2016, 17:47
| Inx napisał/a: |
A chciałbym nałożyć obrazek na przezroczystym tle bezpośrednia na koszulkę. |
no toc przeta bialy nie bedzie drukowany wiec w czym problem ?
restauro - 2 Luty 2016, 17:51
To zależy jaki kolor koszulki.
Inx - 2 Luty 2016, 17:57
| bidon184 napisał/a: | | no toc przeta bialy nie bedzie drukowany wiec w czym problem ? |
W tym.
A co innego jak będzie inny kolor koszulki.
restauro - 2 Luty 2016, 18:07
| Inx napisał/a: | | A co innego jak będzie inny kolor koszulki. |
Jak będzie w JPG dojdzie białe tło
To był skrót myślowy kolegi .
chezare - 2 Luty 2016, 19:29
Bidonik, a jak będą mieli białą farbę?
Myślę, że ten problem dałoby się wyjaśnić w pół minuty gdyby kolega podał namiar na tę drukarnię, bo rozumiem, że to firma która realizuje zamówienia w sieci?
Inx - 2 Luty 2016, 19:33
| chezare napisał/a: | Bidonik, a jak będą mieli białą farbę?
Myślę, że ten problem dałoby się wyjaśnić w pół minuty gdyby kolega podał namiar na tę drukarnię, bo rozumiem, że to firma która realizuje zamówienia w sieci? |
ta akurat to cupsell pl
chezare - 2 Luty 2016, 19:34
Ok, przyjrzę się jak to działa.
restauro - 2 Luty 2016, 19:57
https://cupsell.pl/strony/pomoc.html
Nic tam nie widzę odnośnie CMYK
chezare - 2 Luty 2016, 20:02
Ja też nic nie znalazłem o CMYK.
Sprawa jest prosta.
Grafikę robisz w RGB, to nawet lepiej niż w CMYK.
Możesz zrobić z przeźroczystym tłem (png), albo bez przeźroczystości w jpg.
Jak robisz z tłem, to tło powinno być w kolorze zbliżonym do koloru koszulki, napisali, że kolorów bliskich kolorowi materiału nie drukują.
Nie wiem jak jest z wielkością plików, bo raz piszą że do 10 MB, a trochę dalej, że nie ma ograniczenia.
Ja zrobiłem eksperyment z RGB w jpg i generator ani trochę nie protestował.
bidon184 - 2 Luty 2016, 20:05
ja tylko odnosnie tla cytat ze strony
Czy usuwacie tło nadruku w kolorze koszulki?
Tak. Każdorazowo przed wykonaniem nadruku, tło w kolorze zbliżonym do koloru produktu jest przez nas usuwane. Nie ma więc możliwości abyśmy nadrukowali np. czarny kwadrat na koszulce koloru czarnego.
chezare - 2 Luty 2016, 20:11
Dodam jeszcze, że 300 dpi które Corel ma standardowo ustawione, nie rozwiązuje jeszcze sprawy. Powinieneś zacząć od ustawienia rozmiarów strony na takie jakie będzie miał nadruk.
Później namaluj to co chcesz, obojętnie w RGB czy CMYK, bylebyś nie mieszał palet w jednym projekcie, kliknij 2x narzędzie prostokąt, wstawi się prostokąt wielkości strony. Wypełnij go kolorem takim jak będzie miała koszulka i zapisz do jpg wybierając przestrzeń barw taką jak miałeś w projekcie i ustawiając rozdzielczość na 300 dpi. Będzie dobrze.
restauro - 2 Luty 2016, 20:24
Też coś wymodziłem .
Aby nadruk został prawidłowo wykonany, zalecane przez nas absolutne minimum, jeśli chodzi o wymiary grafiki to 500x500px. Przy grafice takiej wielkości jesteśmy w stanie wykonać poprawnie wyglądający nadruk na koszulce
chezare - 2 Luty 2016, 20:52
restauro - 2 Luty 2016, 21:14
Mogłeś chociaż przerobić na blondynkę .
Shame - 2 Luty 2016, 21:47
Nie widzę różnicy...
Inx - 3 Luty 2016, 13:14
| restauro napisał/a: | | Nic tam nie widzę odnośnie CMYK |
Jest na ich blogu, ten cytat, który wstawiłem powyżej odnośnie CMYK.
| Cytat: | | W takim razie zrób projekt w CMYK i zapisz PNG - RGB . |
Tak raczej zamierzam robić.
| Kod: | | wybierając przestrzeń barw taką jak miałeś w projekcie |
Tzn? Czyli nie pomogę robić w CMYKU i zapisywać do PNG - RGB?
Gdy ustawiam szablon to od razu mam wybrać 300dpi RGB? By poźniej zapisać PNG - RGB?
restauro - 3 Luty 2016, 13:34
Blog nie jest żadnym miarodajnym źródłem.Daj sobie spokój z CMYK .Niektóre firmy wprost zalecają RGB .
Inx - 3 Luty 2016, 13:39
| restauro napisał/a: | | Blog nie jest żadnym miarodajnym źródłem.Daj sobie spokój z CMYK .Niektóre firmy wprost zalecają RGB . |
Ok.
Gdy ustawiam szablon to od razu mam wybrać 300dpi RGB? By poźniej zapisać PNG - RGB?
restauro - 3 Luty 2016, 14:07
Jak już wcześniej wspomniałem -PNG - RGB W trakcie eksportu pliku zaznacz
w dodatkowych ustawieniach Corela - Przezroczyste tło .
Ewentualnie - Wygładzanie gdyby były problemy z jakością .
Inx - 3 Luty 2016, 14:20
| restauro napisał/a: | | Jak już wcześniej wspomniałem -PNG - RGB W trakcie eksportu pliku zaznacz |
Tak to wiem, ale chodzi mi o tworzeniu nowego dokumentu, w tym oknie tryb koloru pierwszoplanowego CMYK czy od razu RGB zaznaczyć?
Dodam co mi odp. na meila:
| Cytat: | | u jest możliwość wgrania dodatkowych plikow (pdf., ai., tiff., psd., eps. CMYK... |
bidon184 - 3 Luty 2016, 14:26
no bo daja taka mozliwosc bo zapewne drukuja tez w offsecie,ale podstawowym ich zajeciem jest druk cyfrowy,wiec nawet jak wrzucisz zabrudzona szmate to tez ci wydrukuja,moim zdaniem zaq bardzo sie przejmujesz tym zadaniem
Inx - 3 Luty 2016, 14:37
| bidon184 napisał/a: | | no bo daja taka mozliwosc bo zapewne drukuja tez w offsecie,ale podstawowym ich zajeciem jest druk cyfrowy,wiec nawet jak wrzucisz zabrudzona szmate to tez ci wydrukuja,moim zdaniem zaq bardzo sie przejmujesz tym zadaniem |
Nie przejmuję się tylko chce, żeby było zrobione dobrze z mojej strony a nie na odpier*ol.
albertoz - 3 Luty 2016, 15:59
jeżeli chodzi o cupsell, zrób projekt w PNG/RGB z tłem przezroczystym. wielkość projektu 1:1 rozdzielczość minimum 300 dpi, a będzie dobrze.
| chezare napisał/a: | Bidonik, a jak będą mieli białą farbę?
Myślę, że ten problem dałoby się wyjaśnić w pół minuty gdyby kolega podał namiar na tę drukarnię, bo rozumiem, że to firma która realizuje zamówienia w sieci? |
Biała farba to akurat nie problem :) przecież druk DTG to zazwyczaj CMYK z opcją BIAŁEGO podbicia. Jeżeli chcemy mieć biały wybiórczo a nie jako prostokąt to PNG/RGB z kanałem alfa.
chezare - 3 Luty 2016, 17:53
Albert, to co zacytowałeś już zostało rozwiązane.
Jesteśmy na forum Corela, w dziale grafika wektorowa, a Ty mówisz o kanale alfa?
Inx, jeśli to jest grafika wektorowa, w tym miejscu gdzie jesteśmy mogę założyć że jest, to oczywiście lepszym formatem będzie taki, który pozwoli taki format zachować, czyli pdf, ai, eps. Jak drukują z CMYK, to oczywiście, jeśli chcesz mieć kontrolę nad projektem jak najdłużej się da, to powinien on być zapisany w CMYK. Przy wszystkich wymienionych wyżej formatach masz z głowy przeźroczystość, robisz pdf, eps czy ai, ja bym się trzymał pdf, bez żadnej łaty w tle i masz tylko to co ma być drukowane. Tylko przy takim rozwiązaniu to chyba nie ma sensu używanie tego generatora, bo tam możesz wczytać tylko bitmapę. Nie wiem czy oni biorą pod uwagę np. położenie grafiki na koszulce, bo przecież możesz chcieć żeby wydrukowali na samym dole? Może trzeba zrobić jakiegoś np. jpg czy png, żeby użyć go w tym ich generatorze, a oprócz tego wysłać pdf?
Pozostaje jeszcze kwestia kolorów.
W zależności od ustawień Corela ten sam kolor w CMYK możesz widzieć np. tak:
Teoretycznie łatwiej byłoby zrobić projekt w RGB i niech oni się martwią żeby było dobrze.
Inx - 3 Luty 2016, 18:34
Robię tak jak już napisałem na przezroczystym tle PNG/RGB i tak jak piszecie myślę, że będzie dobrze.
Tylko nadal nie wiem czy przy tworzeniu nowego dokumentu, w tym oknie tryb koloru
pierwszoplanowego CMYK czy od razu RGB zaznaczyć?
chezare - 3 Luty 2016, 18:35
RGB, w png nie zapiszesz CMYK.
Inx - 3 Luty 2016, 19:30
| chezare napisał/a: | | RGB, w png nie zapiszesz CMYK. |
Ok.
Dzięki wszystkim za pomoc.
albertoz - 8 Luty 2016, 12:50
| chezare napisał/a: | Albert, to co zacytowałeś już zostało rozwiązane.
Jesteśmy na forum Corela, w dziale grafika wektorowa, a Ty mówisz o kanale alfa?
|
Przeprasza bardzo że napisałem już napisane :) nie doczytałem :)
A skoro już tak się czepiamy działu że Corel i grafika wektorowa to chyba idąc tym tropem nie powinniśmy rozmawiać tu na temat formatów PNG, TIFF czy JPG.
Wracając do tematu, jeżeli mamy własny sklep na 'kapslu' jest opcja wczytywania plików wektorowych.
chezare - 9 Luty 2016, 13:21
Nie raz napisałem to co zostało wcześniej napisane, nie ma się czym przejmować.
Kolega chyba dopiero zaczyna kombinować z grafiką, dlatego przyjąłem że kanał alfa itp, to trochę dla niego na razie za trudne.
Grupa rowerowa CEDWAHAPIECOHA
|
|