| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Symetryczny łuk
darcjusz - 20 Luty 2016, 21:27 Temat postu: Symetryczny łuk Siemanko, pytanie banalne :) ale podpowiedzcie dla mnie jak zrobić prosty symetryczny łuk a i przy okazji jak wymiarować dane elementy?
w sketchUP prosta sprawa łuk z 2 punktów :) w solid edge tez nie mam problemu :P
restauro - 20 Luty 2016, 22:01
Rysujesz prostą Krzywymi Beziera, zaznaczasz narzędziem Kształt ,na górnej belce wybierasz Przekształć w krzywą i możesz wyginać .
darcjusz - 20 Luty 2016, 22:14
no tak jasna sprawa ale jak zrobić aby było to symetryczne :) nie potrafię do góry podnieść krzywą żeby była symetrycznie na środku? czy muszę rysować linie pomocnicze np poziomą i np. na środku pionową czy jest prostszy sposób? z przytrzymanym CTRL nie wychodzi.
restauro - 20 Luty 2016, 22:20
Zaznaczasz prostą i klikasz klawisz "P"
Możesz pomagać sobie prowadnicą (Po zaznaczeniu również "P"}Na środku możesz dodać węzeł .Klikasz na środku prostej lewym klawiszem myszy ,następnie prawym wybierasz Dodaj.
darcjusz - 20 Luty 2016, 22:26
rysuje krzywą Beziera klikam kształtem i nie mam wyznaczonego środka nie podpowiada mi gdzie jest aby centralnie na środku umieścić węzeł którym zacznę symetryczne gięcie:)
restauro - 20 Luty 2016, 22:32
Wyjaśniłem wyżej.Żeby było bardzie czytelnie możesz zmienić kolor prowadnic lub prostej .
Zamiast prowadnicy, możesz narysować pionowa prostą i umieścić ją centralnie " P "
darcjusz - 20 Luty 2016, 22:55
Dzięki wielkie , a jeszcze małe pytanko np. rysuje obiekt np łuk jako mały rysunek o długości 200 mm
Chciałbym później to powiększyć proporcjonalnie do 2000 mm , jesli zmieniam wartości w długości zmieniają się całkowicie proporcje :)
restauro - 20 Luty 2016, 23:06
Obok wymiarów jest kłódka ,zamknij ją.
chezare - 23 Luty 2016, 07:12
Trzymanie wciśniętego klawisza Ctrl na pewno działa tylko musisz ciągnąć za środek łuku..
Narzędzie do rysowania elipsy pozwala też rysować eleganckie łuki, tylko musisz rozejrzeć się po ekranie.
|
|