Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - kilkukrotne zwiększenie wielkości pliku/zdjęcia

miedzyzdrojanin - 2 Marzec 2016, 09:46
Temat postu: kilkukrotne zwiększenie wielkości pliku/zdjęcia
Witam

Mam wyzwanie do rozwiązania. Uruchomiłem ostatnio stronę internetową. I w zasadzie potrzebuje używać obrazów o w miarę dobrej jakości ale o minimalnej wielkości.

Mam zdjęcie np, które w JPGu zajmuje 125 KB. Otwieram Corela i importuję to zdjęcie po czym na zdjęciu wstawiam jedynie 2-3 słowa w wektorze. Następnie exportuje plik do PNG a wielkość pliku zwiększa się do ok 600 KB podczas gdy nie ma żadnego wzrostu jakości.

Prosiłbym o jakieś porady.

Mam nową stronę i muszę zminimalizować wielkość plików

restauro - 2 Marzec 2016, 10:17

Nie może być wzrostu jakości skoro format jpg jest formatem kompresującym (stratnym ) .
Te "dwa słowa " natomiast są zapisane w formacie bezstratnym PNG plus dodatkowo dopisane skompresowane już zdjęcie daje efekt w postaci większej wagi .

miedzyzdrojanin - 2 Marzec 2016, 10:24

Tak zgadza się. Nie ma wzrostu jakości zdjęcia ale jest wzrost wielkości...

W załączniku przesyłam plik w PNG i JPG

restauro - 2 Marzec 2016, 10:31

Zapisz wszystko od nowa w jpg . Nie chodzi o zmianę rozszerzenia , tylko wykonanie wszystkich czynności od początku i zapisanie do jpg .
miedzyzdrojanin - 2 Marzec 2016, 10:36

Plik zmniejszył się nawet do 89 KB bez widocznej utraty jakości.

PS Co jest konkretnie przyczyną, że następuje taki wzrost wielkości przy zapisaniu w PNG?

Super. Dzięki wielkie
pzdr

restauro - 2 Marzec 2016, 11:00

miedzyzdrojanin napisał/a:
następuje taki wzrost wielkości przy zapisaniu w PNG

Pisałem już wyżej .To jest format nieskompresowany(bezstratny ) odwrotnie od jpg ,który to format zostawia tylko najpotrzebniejsze dane i je wygładza .