| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Odstępy między tekstem a zdjęciem
19magdalena90 - 8 Marzec 2016, 10:54 Temat postu: Odstępy między tekstem a zdjęciem Witam serdecznie!
Chciałam zapytać czy da się, i ewentualnie w jaki sposób zmienić (zmniejszyć) odstęp między dołem zdjęcia a tekstem przy zastosowaniu opcji "zawijaj tekst akapitowy"?
Jak zmieniam odstęp od zawijanego tekstu, to zmniejsza się ta odległość, ale i tak jest widocznie większa niż z prawej strony zdjęcia.
Pomocy! ;)
Pozdrawiam serdecznie!
chezare - 8 Marzec 2016, 12:01
Magdo, to nie ma sensu. Próba zmiany marginesu na dole wiąże się z zaburzeniem światła między wierszami, interlinii, tego bezkarnie zrobić się nie da. Margines z prawej strony obrazka daje się dowolnie regulować (we właściwościach obrazka), ten na dole nie bo jest związany z odstępem między wierszami. Przyznam że w wielu przypadkach wygląda to tak jak na Twoim obrazku, na oko zmieściłby się jeszcze jeden nieobcięty wiersz pod obrazkiem, niestety jest jak jest.
Ja bym widział dwa obejścia problemu. Pierwszy to podzielenie tekstu na dwie ramki, drugi to utworzenie ramki tekstu na podstawie pomocniczej figury. Można jeszcze kombinować z dopasowaniem rozmiarów obrazka żeby wyglądało lepiej, albo wyłączyć oblewanie dla obrazka, a w tekst wstawić niewidoczny tekst pisany fontem o stałej szerokości znaków.
19magdalena90 - 8 Marzec 2016, 12:08
Bardzo dziękuję za pomoc! Wykorzystam jedną z zaproponowanych opcji!
Cysorz - 8 Marzec 2016, 22:09
Opcja: pod/nad zdjęciem narysować ramkę/prostokąt i to jemu nadać opcję (a dla zdjęcia rzecz jasna zlikwidować), żeby go tekst oblewał.
Można wtedy na dowolne marginesy sobie pozwolić...
I kontemplacji oddać się...
chezare - 9 Marzec 2016, 10:28
Tak właśnie chciałem zrobić, ale przeczytałem, gorzej postanowiłem sprawdzić jak to działa i od wczoraj próbuję, bez powodzenia, rozszyfrować to co napisałeś.
marak - 9 Marzec 2016, 20:23
Sposób zaproponowany przez Cysorza często stosuję i działa. Ale może warto zaznaczyć, że w przykladzie podanym przez koleżankę, to nie dolny odstęp jest za duży, tylko prawy stanowczo za mały. Każda praca musi mieć swoje światło i odpowiednie odstępy. Wciskanie tekstu na siłę to jeden z popularnych grzechów sporej części wydawnictw (nie licząc wdów czy bękartów na które też już przestaje się zwracać uwagę).
chezare - 10 Marzec 2016, 02:33
Rzadko z tego narzędzia korzystam, to stresu wielkiego nie mam, zresztą mam swoje sposoby żeby kłopoty obejść, chętnie poznałbym też sposób Malutkiego, ale niestety nic z tego nie rozumiem, choć się starałem.
Cysorz - 10 Marzec 2016, 17:31
chezare - ściągnij sobie ::ten plik:: - na pewno załapiesz o co chodzi.
chezare - 10 Marzec 2016, 19:44
Niestety nie załapię, bo póki co moje możliwości kończą się na 12, a plik w wersji X3.
chezare - 10 Marzec 2016, 22:27
Dziękuję.
Żebyście nie musieli przewijać to zacytuję sam siebie.
… drugi to utworzenie ramki tekstu na podstawie pomocniczej figury.
To oczywiście nie jest to samo, ale dokładnie tak samo działa, oprócz tego że mam o jeden obiekt mniej i w ogóle nie używam mechanizmu oblewania tekstem.
Ramka tekstu akapitowego może mieć dowolny kształt.
Moja wersja tego samego jest w załączniku.
|
|