Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Pomocy jak wykonać w corelu taki efekt

zamorano - 15 Marzec 2016, 17:26
Temat postu: Pomocy jak wykonać w corelu taki efekt
Witam

Potrzebuje wykonać takie logo w wersji wektorowej lub dobrej jakości jpg (z efektem wyprania).
Czy ktoś mi może pomóc.
Z góry dzięki

kula69 - 15 Marzec 2016, 18:16

Witam te logo czy podobny efekt w innym?
Poprawiłem błędy - klawiatura mnie dziś nie lubi :)

zamorano - 15 Marzec 2016, 18:31

dokładnie to logo co w załączniku
kula69 - 15 Marzec 2016, 18:49

jeśli chcesz sam to zacznij od loga cisco i dodaj głębie równoległą o kącie i długości jak w przykładzie, później znajdź zdjęcie (marmur się sprawdza) i wytrasuj - będziesz miał spękania.
Jeśli nie to trza poczekać na chętnego:)

Shame - 15 Marzec 2016, 20:28

Do ściągnięcia wersja rastrowa (JPG 10000×7047px) albo wersja wektorowa (CDR v13).

Ogólnie sprawa nie była tak trudna jak się wydaje. Była wręcz banalna, tylko trzeba znać narzędzia ;-) Dokładnie jak pisał kula - głębia (odpowiedni rodzaj), potem rozdzielenie, kolorowanie elementów i na koniec tekstura "wyprania". Samą teksturę też można by zrobić w krzywych, ale wtedy Corel zaczyna się dławić ilością elementów i ogólnie ciężko znaleźć dobre wektorowe "wypranie" ;-)

zamorano - 15 Marzec 2016, 21:56

To jest to ! ukłon w waszą stronę :poklon
dzięki

sonep - 27 Marzec 2016, 01:18

a
Shame napisał/a:

i na koniec tekstura "wyprania". Samą teksturę też można by zrobić w krzywych, ale wtedy Corel zaczyna się dławić ilością elementów i ogólnie ciężko znaleźć dobre wektorowe "wypranie" ;-)

A jak nakłąda sie taką teksture?

Shame - 27 Marzec 2016, 22:03

sonep napisał/a:

Shame napisał/a:

i na koniec tekstura "wyprania". Samą teksturę też można by zrobić w krzywych, ale wtedy Corel zaczyna się dławić ilością elementów i ogólnie ciężko znaleźć dobre wektorowe "wypranie"

A jak nakłąda sie taką teksture?

Zależy od programu, ale zazwyczaj po prostu masz obraz wyprania, który importujesz do Corela i przykrywasz nim obiekt. Tekstura (same plamki i zarysowania powinny być w jednolitym kolorze, najlepiej kolorze tła. Albo, jeśli zmiana koloru samej tekstury jest trudna, to nakładając (zwyczajnie zasłaniając taką teksturą obiekt) używa się Przezroczystości jednolitej w odpowiednim trybie (to już metoda prób i błędów, który tryb pasuje najlepiej), np. dodawanie, odejmowanie, mnożenie, barwa, tekstura, dzielenie, jeśli ciemniejszy, jeśli jaśniejszy i wiele innych.