Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - CorelDraw X3 export do EPS brak konwersji do RGB

JW - 20 Kwiecień 2016, 08:55
Temat postu: CorelDraw X3 export do EPS brak konwersji do RGB
Gdy eksportuję grafikę z CorelDraw do pliku EPS zawsze w pliku wynikowym otrzymuję kolory CMYK. Niezależnie czy grafika w Corelu jest w RGB czy CMYK oraz niezależnie od tego czy podczas eksportowania zaznaczam, że ma być RGB.
Potrzebuję plik EPS z kolorami RGB.
Czy jest to jakiś błąd CorelDraw, używam wersji X3 ? Czy da się to jakoś obejść/naprawić ?

marak - 20 Kwiecień 2016, 09:27

Sprawdziłem i w wersji X4 mam, niestety, to samo.
Obiekty wektorowe są zawsze w CMYKu.
Bitmapy są w RGB lub w CMYKu - zależnie jak się ustawi opcję w oknie dialogowym exportu.
Jak się więc okazuje przez kilka lat robiłem niepotrzebnie podwójne epsy do gazetki która szła zarówno na offset jak i na stronę www.

Trurl - 20 Kwiecień 2016, 10:54

Spróbuj zrobić pdf z kolorami RGB i przerobić go w Acrobacie na eps. Albo wyeksportuj pracę jako ps i przerób ją (też w Acrobacie) na eps. :-)
restauro - 20 Kwiecień 2016, 11:34

Wystarczy zapisać w pdf i zmienić rozszerzenie na EPS
marak - 20 Kwiecień 2016, 13:44

restauro napisał/a:
Wystarczy zapisać w pdf i zmienić rozszerzenie na EPS

Jesteś pewien?
Według mnie to 2 całkiem różne pliki. EPS ma dużo wspólnego z .PS, ale raczej nie z PDF-em.
Corel, oczywiście, zaimportuje taki plik po zmianie rozszerzenia, ale Corel na rozszerzenia w ogóle nie zwraca uwagi, więc zaimportuje go jako PDFa, a nie EPSa. Równie dobrze można np. zamienić .jpg na .doc i corel też go zaimportuje bez problemu. Jeśli jednak wskażesz, że taki plik .PDF z wymienionym rozszerzeniem ma zaimportować z użyciem filtra .EPS, to Corel da komunikat błędu, więc raczej nie ma tu zgodności standardu zapisu.

JW - 20 Kwiecień 2016, 13:59

Acrobat odpada - nie mam.
Zapisanie jako PDF i zmiana rozszerzenia jest rozwiązaniem. Sposób trochę naciągany ale załatwia sprawę.
Ciekawi mnie importowania takiego pliku do programów obsługujących pliki vektorowe. Do Corela, jak napisał marak a ja też sprawdziłem, nie ma problemu. Ciekawe jak w innych programach.

restauro - 20 Kwiecień 2016, 14:34

W Ilustratorze i Scribus również .
JW - 20 Kwiecień 2016, 14:46

No to problem rozwiązany.
Dziękuję za pomoc.