|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Gumka - Erase
Spellejk - 13 Maj 2016, 14:59 Temat postu: Gumka - Erase Elo. Słuchajcie niech mi ktoś powiem, bo nie wytrzymam zaraz. JAK DZIALA GUMKA W COREL DRAW? Mam pokój i w pokoju drugi pokój i chcę usunąć ściane no i ch*j.
Piszę, że muszę jakąś trasę wyznaczyć, ale ja się pytam jak i o co chodzi.
Dzięki!!!!!!!!!!
chezare - 13 Maj 2016, 16:31
Zaczynasz na tym zacnym forum od hój?
Kto używa gumki w CorelDRAW?
Jeśli to jest grafika wektorowa, to są w zasadzie dwie możliwości, albo obiekty są zgrupowane, trzeba grupę rozdzielić (menu rozmieszczenie [Arrange]->Rozdziel wszystkie grupy), zaznaczasz to co chcesz skasować i klawisz delete, albo obiekty są połączone, to wtedy to samo menu tylko rozłącz (Ctrl+K).
Jeśli to ściana nośna to ja bym nie usuwał.
Gumką można usunąć fragment grafiki, tylko trzeba najpierw zaznaczyć obiekt w którym chce się coś usuwać.
Zapodaj tego swojego cdra, to będzie wiadomo co zrobić.
Ja mam zabytkowego Corela, 12, trzeba przy zapisywani wybrać taką wersję.
restauro - 13 Maj 2016, 17:05
Możesz to sobie wszystko sprawdzić ,wystarczy włączyć Menażer obiektów .
Spellejk - 13 Maj 2016, 17:07
Bo się zdenerwowałem od wczoraj to rozkminiałem. Dobra już zrobiłem + masz. Usunąłem tym do segmentów wirtualnych.
Spellejk - 13 Maj 2016, 17:08
I ogólnie mi chodziło jak ją wgl włączyć o co chodzi z tym zaznaczaniem xd.
chezare - 13 Maj 2016, 17:10
Zamiast się denerwować i tracić czas, trzeba się pytać. Gumka w DRAW, żeby nie wyjść z konwencji, jest do dupy, do grafiki wektorowej używa się innych narzędzi, chyba że otworzyłeś w DRAW obrazek rastrowy, to wtedy inna sprawa.
restauro - 13 Maj 2016, 17:11
Ogólnie to dołącz jakiś przykładowy plik !!!
restauro - 13 Maj 2016, 17:12
chezare napisał/a: | chyba że otworzyłeś w DRAW obrazek rastrowy, to wtedy inna sprawa |
Można przyciąć.
chezare - 13 Maj 2016, 17:24
Można przyciąć, wykadrować, albo użyć tej nieszczęsnej gumki, różne rzeczy można zrobić jak się wie co to jest, a my nie wiemy.
restauro - 13 Maj 2016, 18:11
Poszedł w samotności dalej się katować .
tegraf - 13 Maj 2016, 19:39 Temat postu: Re: Gumka - Erase
Spellejk napisał/a: | Mam pokój i w pokoju drugi pokój |
Martrix normalnie. Na to żadna gumka nie poradzi. Gumka poradzi na co innego, ale na to nie.
restauro - 13 Maj 2016, 20:28
Spellejk napisał/a: | Piszę, że muszę jakąś trasę wyznaczyć, ale ja się pytam jak i o co chodzi. |
My również nie wiemy,czekamy aż nas oświecisz.
|
|