|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - szukam programu do otwierania...
dj_maras - 17 Maj 2016, 18:20 Temat postu: szukam programu do otwierania... Witam, bardzo często używam plików EPS oraz AI.... mam sporą bazę wektorów, które zostały gdzieś tam kiedyś od kogoś kupione... nie wiem jeszcze mnie w firmie nie było w tamtym czasie... do rzeczy...
sporej jej części nie mogę otworzyć w corelu X4... podobnie EPS i AI...
znacie jakiś program - najlepiej darmowy, i zajmujący mało miejsca na kompie - które będzie mógł otworzyć te pliki i wyeksportować do PDF w wektorach ???
Dzięki i pozdrówka!
Shame - 17 Maj 2016, 18:57
Najłatwiej zacząć od InkScape-a... Chociaż nie używam go za bardzo i nie wiem, czy łyknie te formaty.
restauro - 17 Maj 2016, 19:49
Łyknie ,trzeba tylko dograć gsview_setup_6.0 i coś tam jeszcze ,w tej chwili mam zaćmienie. .Na polskiej stronie wszystko jest opisane .
chezare - 17 Maj 2016, 20:21
Z eps na pewno da sobie radę
W niezarejestrowanej wersji wstawia na każdą stronę pdf wektorową wizytówkę, którą można skasować. Nie pamiętam ile kosztuje komercyjna wersja, ale to nie jest drogie.
Niestety mówi do człowieka po niemiecku.
restauro - 17 Maj 2016, 20:26
Jest jeszcze darmowy Scribus 1.5.0 . Również żyje w przyjaźni z eps .
dj_maras - 17 Maj 2016, 20:27
no zainstalowałem... i importuje eps i mi otwiera ją jako mapę bitową... nie bardzo kleję ocb :]
restauro - 17 Maj 2016, 20:37
W jakim programie otwierasz .Może to nie są wektory?
Najlepiej dołącz jeden taki problematyczny plik .Spróbujemy go sprawdzić.
marak - 17 Maj 2016, 20:41
Corel w starszych wersjach .epsy też otwierał tylko jako podgląd w postaci bitmapy, ale drukował dobrze jako wektory.
Podobnie InDesign do dzisiaj .epsy wyświetla tylko w podglądzie.
Spróbuj więc zainstalować drukarkę .PDF (jeśli nie masz) i wydrukować do PDF.
dj_maras - 17 Maj 2016, 20:52
akurat testowałem ink z plikem eps, który otwierał się również w corelu.... i corel otwierał ładnie w wektorze, a ink otworzył jako mapę... po eksporcie do pdf tez była mapa...
chezare - 17 Maj 2016, 20:55
DJ, dawaj jakiegoś epsa, z którym nie możesz sobie dać rady.
dj_maras - 17 Maj 2016, 21:20 Temat postu: o przypadkowy plik....
http://wyslijto.pl/plik/5zplkjdhf0
chezare - 17 Maj 2016, 22:10
Przypadkowo wybrał ci się największy jaki masz?
Nie mogę go ściągnąć, dojeżdża do 2/3 i koniec.
marak - 18 Maj 2016, 06:52
Acrobat 8 Professional poradził sobie z tym plikiem.
|
|