Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Otworzeniu pliku *.cdr w Corel Draw H&S X5

raiden25 - 23 Maj 2016, 18:44
Temat postu: Otworzeniu pliku *.cdr w Corel Draw H&S X5
Witam, przesiadłem się z Corela X7 na wersje Home & Student X5, zainstalowałem jedynie Corela bez zbędnych innych programów i nie mogę teraz otworzyć plików wcześniej zapisany przez wersje X7 z rozszerzeniem .cdr. Otwieram natomiast pliki .dxf i .ai

Czy to kwestia starszej wersji, czy też tego że nie zainstalowałem jakiejś wtyczki otwierającej jakiś format? Jestem bardzo początkującym użytkownikiem tego oprogramowania więc nie mam pojęcia na ten temat.

Podpytam jeszcze o taką rzecz. W wersji X7 wciskając i trzymając kółko myszy miałem narzędzie "chwyt", tutaj mam możliwość przesuwania płynnego tak jak w excelu, idzie to jakoś zmienić?

restauro - 23 Maj 2016, 19:30

Pliku cdr zapisanego w wersji X7 nie da się otworzyć w X5 . Musisz poprosić kogoś z CorelDraw X7 o zapisanie w niższej wersji X5.
raiden25 - 23 Maj 2016, 21:42

restauro napisał/a:
Pliku cdr zapisanego w wersji X7 nie da się otworzyć w X5 . Musisz poprosić kogoś z CorelDraw X7 o zapisanie w niższej wersji X5.

Z tym ze ja zapisywałem do X5. Wiec wszystkie powinny być w tym samym odpowiednim formacie. Tego wymagało urządzenie do którego pliki były wgrywane.

restauro - 24 Maj 2016, 07:18

Miałem podobnie z wersją testową X8 ,kolega,który równie testował program już nie miał takich problemów . Wynika z tego ,że program czasem robi takiego psikusa.

http://corel.wodip.opole....opic.php?t=9835

raiden25 - 24 Maj 2016, 07:54

restauro napisał/a:
Miałem podobnie z wersją testową X8 ,kolega,który równie testował program już nie miał takich problemów . Wynika z tego ,że program czasem robi takiego psikusa.

http://corel.wodip.opole....opic.php?t=9835

Tylko właśnie nie widzę tak do końca rozwiązania. Piszecie coś o przeinstalowaniu?

Wydaje mi się że moja wersja X7 nie była próbna, choć głowy sobie uciąć nie dam. Miałem coś ściągniętego z netu żeby sprawdzić czy podołam temu narzędziu :) Jak się okazało że jest okej postanowiłem kupić i masz babo placek....

Shame - 24 Maj 2016, 08:03

raiden25 napisał/a:
przesiadłem się z Corela X7 na wersje Home & Student X5

A dlaczego się przesiadłeś i to jeszcze na H&S? Może problem nie leży w zapisie ze wsteczną kompatybilnością, tylko z X5? Może ta wersja jest jeszcze jakoś dodatkowo okrojona? Ona nie ma połowy funkcji wersji normalnej, więc może coś w plugin-ach czy innym tałatajstwie? Dobrze by było, jakby ktokolwiek posiadający pełną wersję X5 mógł sprawdzić jakikolwiek twój nieotwierający się plik. Wrzuć coś, to zobaczymy.

raiden25 - 24 Maj 2016, 08:29

Przesiadłem się bo były 3 licencje w dobrej cenie. Ja używałem może 2% potencjału tego programu więc stwierdziłem że mi to wystarczy.

link do pliku podaje TUTAJ (Dodam że trzeba odczekać do pobrania pliku aż skończy się odliczanie)

restauro - 24 Maj 2016, 08:56

raiden25 napisał/a:
trzeba odczekać do pobrania pliku aż skończy się odliczanie

Czekałem pięć minut i spasowałem. Lepsza strona ,hosting bez czekania i reklam.
http://wyslijto.pl/

raiden25 - 24 Maj 2016, 10:05

restauro napisał/a:
raiden25 napisał/a:
trzeba odczekać do pobrania pliku aż skończy się odliczanie

Czekałem pięć minut i spasowałem. Lepsza strona ,hosting bez czekania i reklam.
http://wyslijto.pl/

Podmieniłem w poprzednim poście już plik. Dodam że jeden z plików CDR się otworzył. Jeden na dziesięć... Nie wiem od czego to zależne jest.

chezare - 24 Maj 2016, 10:33

Otwiera, nie otwiera, każda wersja Corela czasami tak ma. Tutaj mamy dwie różne wersje, ale Corel potrafi zapisać i 15 sekund później nie umie otworzyć tego co przed chwilą zapisał.
H&S, to raczej nie jest przeznaczona do komercyjnej roboty? :-)

Shame - 24 Maj 2016, 10:59

raiden25 napisał/a:
Ja używałem może 2% potencjału tego programu

No to teraz będziesz wykorzystywał 2% z 50% funkcjonalności ;-)

chezare napisał/a:
H&S, to raczej nie jest przeznaczona do komercyjnej roboty?

A to swoją drogą ;-) Chyba nie doczytałeś licencji :-P

W ogóle to pobrałem Twój plik i zapisałem go jeszcze raz do X5. Ciekawe, czy teraz zdołasz otworzyć? LINK

Możesz jeszcze spróbować konwerter Zamzar-a bo Twoje pliki nie wydają się zbyt duże, wiec możesz je tam wrzucić, wybrać np. PDF i tak przekonwertowane zaimportuj do Corela.

To samo możesz zrobić bez konieczności babrania się przy użyciu InkScape-a. Darmowy, również do komercji, importuje Twój plik X5 bez problemu. Zapisz jako PDF lub EPS i zaimportuj do DRAW-a i gotowe.

raiden25 - 24 Maj 2016, 11:52

Shame napisał/a:
raiden25 napisał/a:
Ja używałem może 2% potencjału tego programu

No to teraz będziesz wykorzystywał 2% z 50% funkcjonalności ;-) .

więc zostaje jeszcze 50% zapasu :)

chezare napisał/a:
A to swoją drogą ;-) Chyba nie doczytałeś licencji :-P .

Nie potrzebuje komercyjnej do własnej nauki.

W ogóle to pobrałem Twój plik i zapisałem go jeszcze raz do X5. Ciekawe, czy teraz zdołasz otworzyć? LINK[/quote]

Niestety poza 10 wirusami nic mi się nie udało pobrać :(

restauro - 24 Maj 2016, 12:43

raiden25 napisał/a:
10 wirusami nic mi się nie udało pobrać

Nie w to miejsce klikałeś, pobrałem bez problemu.

raiden25 - 24 Maj 2016, 13:06

Faktycznie otwiera mi się ale na MACu, blokował antywirus mi ten plik.

Shame twój plik mi działa, czyli musiałem to jakoś nieudolnie pozapisywać albo może faktycznie byłą to wersja trial i miała jakąś blokadę.

Czyli rozwiązanie mojego problemu jest takie że musze po prostu dać to komuś do zapisu - pikuś :) dzieki za pomoc!

marak - 24 Maj 2016, 14:15

Dla potwierdzenia tezy że: Corel tak ma, mogę podać dzisiejszy przykład. Otrzymałem do ukończenia kilka prac z zaprzyjaźnionej firmy. Oni tworzą w X7, więc zapisali mi do X4, bo takowy ja posiadam.
Kilka plików otworzyło się normalnie, ale w kilku wyskoczył mi (po raz pierwszy) taki komunikat: "Plik zawiera obiekty utworzone w innym programie, których program nie jest w stanie odtworzyć. Czy chcesz kontynuować?"
Po przerzuceniu jpgów, okazało się, że np. zniknęła część linii wymiarowych.

restauro - 24 Maj 2016, 14:36

Corel ostrzega ,że mogą dziać się takie cuda przy zapisie poniżej o ile dobrze pamiętam X5
Może dlatego dopuścił możliwość aktualizacji, nawet od bardzo starych wersji CorelDraw.

Shame - 24 Maj 2016, 17:29

raiden25 napisał/a:
Czyli rozwiązanie mojego problemu jest takie że musze po prostu dać to komuś do zapisu - pikuś :)

Nie jest to konieczne. Jak napisałem - pobierz i zainstaluj InkScape, pootwieraj sobie swoje CDR X5 i wyeksportuj do EPS lub PDF i to otwórz w Corelu. Nie będziesz się musiał nikogo prosić ;-)

raiden25 - 12 Czerwiec 2016, 13:39

Jeszcze druga część wątku zostaje moją zagadką. W poprzedniej wersji corela pod przyciskiem "wciśniętego kółka w myszy" miałem "Chwyt" i to chwilowy czyli tylko na czas trzymania wciśniętego przycisku. Teraz nie dość że mam to pod "H" to trzeba to włączać i wyłączać - jakaś masakra. Zmienić przypisanie do np. kółka od myszki mi się udało ale nie zmienia to faktu że aby Chwyt wyłączyć trzeba wcisnąć spacje aby przełączyć na poprzednie narzędzie. Jest opcja aby to przestawić aby "Chwyt" był chwilowo tylko podczas trzymania przycisku?

Oraz druga sprawa, po prawym przyciskiem myszy nie mam przeciągania tylko kopiowanie. Czyli przenoszę obiekt pozostawiając stary. Aby tego nie było muszę przy przenoszeniu lewym przyciskiem myszy nacisnać również prawy - czyli chyba na odwrót jak powinno być. Nie mam pojęcia jak to zmienić...