Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Błagam pomóżcie mi !!!!

Maras79 - 10 Styczeń 2008, 18:17
Temat postu: Błagam pomóżcie mi !!!!
Witam wszystkich.
Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Z uwagi na to, że jestem kompletnym nowicjuszem, jeśli chodzi o posługiwanie się programem Corel Draw napotkałem na ogromny jak dla mnie problem. Mianowicie muszę wykonać kalkomanie do modeli. Materiały, czyli zdjęcia w formacie jpeg przygotowałem tzn. wytrasowałem w programie Photoshop. Wkleiłem je do arkusza Word, gdzie za pomocą rozciągania bądź zciskania dopasowałem ich wielkość do wielkości modeli. Oto materiały przygotowane w Wordzie:

Niestety firma, która profesjonalnie zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju kalkomanii zażądała, abym te materiały przygotował i przesłał im w pliku Corel Draw, gdyż jak twierdzą nie mogą tych materiałów importować z Worda do Corela i dopiero wtedy będą mogli mi je wydrukować. Jak mam to zrobić w Corelu przy jednoczesnym zachowaniu bądź dobraniu właściwych rozmiarów tak, aby kalkomanie po wydrukowaniu nie okazały się zbyt małe lub za duże???
Proszę pomóżcie mi.
Pozdrawiam
Marek

JarekDRAW - 10 Styczeń 2008, 19:12

Witam, zacznijmy od tego że musisz użyć narzędzie krzywe beziera, następnie odrysuj dany kształt na zdjęciu które Cię interesuje. Gdy już masz obrys danego kształtu, zaznaczasz zdjęcie, z górnego menu wybierasz Efekety/Szybkie Kadrowanie klikasz strzałką w obiekt i gotowe.
Nie pamiętam czy w nizszych wersjach jest szybkie kadrowanie więc możesz skorzystać z
tego tutka.

Alt F10, otwiera okno transformacji gdzie zadajesz wymiary.

P.S.Ctrl J wchodzisz w opcje/Edycja odznaczasz automatycznie wyśrodkuj kadry.

Pozdrawiam

Shem - 11 Styczeń 2008, 12:12

Witam,

Skoro są to bitmapy będące już trasowanymi elementami to chyba możesz po prostu otworzyć nowy dokument w Corelu i zaimportować je po kolei (Crtl+I) a potem dokładnie tak jak w wordzie zmienić ich wielkości (w lewym górnym rogu sa odpowiednie pola gdzie możesz wpisac z palca rozmiary lub mozesz ciągnąć za czarne kwadraty pokazujące się na krawędziach obiektu po jego zaznaczeniu - też jak w Wordzie). Potem zapisujesz i gotowe.

Shem

Maras79 - 11 Styczeń 2008, 19:38

Bardzo dziękuję za pomoc. Czy byłby ktoś uprzejmy mi powiedzieć jak na przykład na zamieszczonym poniżej zdjęciu białe tło zamienić na przeźroczyste po to, aby podczas drukowania kalkomanii (będą one robione na specjalistycznym sprzęcie, który drukuje także biały kolor) był widoczny tylko motyw znajdujący się na zdjęciu bez białego tła.

Z góry dziękuję za pomoc

JarekDRAW - 13 Styczeń 2008, 07:58

Witam, sam napisałeś że firma zażądała plik w Corelu, więc jak przygotujesz prace właśnie w tym programie tak jak opisałem w poście wyżej, to nie będzie problemu z tłem...

Pozdrawiam

Maras79 - 13 Styczeń 2008, 09:26

Witam.
Jarku dziękuję za pomoc. Jestem zupełnym żółtodziobem jeśli chodzi o pracę w Corelu (do tej pory pracowałem
w Photoshopie) więc z góry przepraszam za moje z pewnością głupie i banalne pytania oraz dziękuję za pomoc
i wyrozumiałość.
Pozdrawiam.

kreart - 14 Styczeń 2008, 11:16

nie przepraszaj za to że żyjesz - po to właśnie jest to forum żeby wymienić się informacjami heh a jeśli były one pomocne to tym bardziej nie masz za co przepraszać